• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1994. gada 13. decembra noteikumi Nr. 223 "Par privatizācijas sertifikātu piešķiršanu un privatizācijas kontu atvēršanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.12.1994., Nr. 150 https://www.vestnesis.lv/ta/id/58963

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.565-r

Par ēku Rīgā, Lugažu ielā 10

Vēl šajā numurā

24.12.1994., Nr. 150

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 223

Pieņemts: 13.12.1994.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 223

Rīgā 1994. gada 13. decembrī  (prot. Nr. 63 17. §)

Par privatizācijas sertifikātu piešķiršanu un privatizācijas kontu atvēršanu

Izdoti saskaņā ar Satversmes 81. pantā noteiktajā kārtībā izdotajiem Ministru kabineta
1994. gada 23. augusta noteikumiem Nr. 179 "Par privatizācijas sertifikātiem"

1. Šie noteikumi nosaka privatizācijas sertifikātu (tālāk tekstā — «sertifikāti») piešķiršanas un privatizācijas kontu atvēršanas termiņus, maksu un kārtību.

2. Sertifikātu pretendentiem ir tiesības iesniegt pašvaldībās deklarācijas sertifikātu piešķiršanai par Latvijā nodzīvoto laiku (tālāk tekstā — «deklarācija») vai pieteikumus papildu sertifikātu piešķiršanai (tālāk tekstā — «pieteikums»):

2.1. līdz 1995. gada 28. februārim — Rīgā, Jelgavā, Daugavpili, Ventspilī, Jūrmalā, Balvos, Valmierā un Liepāja, kā arī Bauskas, Jelgavas un Rīgas rajonā un Jēkabpils rajona Salas pagastā, Kuldīgas rajona Skrundas pagastā un Ventspils rajona Ugāles pagastā;

2.2. līdz 1994. gada 31. decembrim — pārējās Latvijas Republikas pilsētās un rajonos;

2.3. līdz 1995. gada 28. februārim — ārvalstīs dzīvojošajiem Latvijas Republikas pilsoņiem;

2.4. divu mēnešu laika pēc attiecīgā pašvaldības padomes (domes) lēmuma (arī par aizbildnības vai aizgādnības nodibināšanu) vai Pilsonības un imigrācijas departamenta lēmuma pieņemšanas vai tiesas sprieduma pasludināšanas — tiem Latvijas Republikas iedzīvotājiem:

2.4.1. kuri ir apstrīdējuši sertifikātu piešķiršanas komisijas lēmumu pašvaldības padomē (domē);

2.4.2. kuri ir apstrīdējuši Pilsonības un imigrācijas departamenta rajona (pilsētas) nodaļas lēmumu;

2.4.3. kuri ir iesnieguši tiesā sūdzību par pašvaldības lēmumu par sertifikātu piešķiršanu;

2.4.4. kuri ir iesnieguši tiesā sūdzību par Pilsonības un imigrācijas departamenta lēmumu par pēdējās ierašanās laiku uz pastāvīgu dzīvi Latvijā vai par Latvijas Republikas iedzīvotāja tiesisko statusu;

2.4.5. kuriem laikposmā no 1994. gada 31. decembra līdz 1995. gada 31. decembrim tiks nodibināta aizbildnība;

2.4.6. kurus tiesa atzinusi par rīcības nespējīgiem gara slimības vai plānprātības dēļ, un aizgādnība viņiem nodibināta līdz 1995. gada 31. decembrim;

2.5. līdz 1995. gada 28. februārim — Latvijas Republikas iedzīvotājiem, kuri pretendē uz papildu sertifikātu piešķiršanu vai 1994. gada 31. decembrī atradušies dienesta komandējumā vai slimnīcā.

3. Sertifikātu pretendenti, iesniedzot pašvaldībā deklarāciju (pieteikumu), saņem pašvaldības uzziņu. Tajā ir norādīta banka, kurā jāatver privatizācijas konts, un datums, līdz kuram pašvaldības lēmums par sertifikātu piešķiršanu jānosūta bankai.

Pašvaldībai lēmums par sertifikātu piešķiršanu sertifikātu pretendentiem, kuriem Pilsonības un imigrācijas departaments pārbauda ierašanās laiku Latvijā, jānosūta bankai divu mēnešu laikā no deklarācijas (pieteikuma) iesniegšanas dienas, bet lēmums par sertifikātu piešķiršanu pārējiem sertifikātu pretendentiem — mēneša laikā no deklarācijas (pieteikuma) iesniegšanas dienas.

4. Sertifikātu pretendentiem, kuriem sertifikāti par Latvija nodzīvoto laiku ir piešķirti līdz 1994. gada 31. decembrim, ir tiesības atvērt privatizācijas kontus (tālāk teksta — «konts») līdz 1995. gada 30. aprīlim.

Ja lēmums par sertifikātu piešķiršanu par Latvijā nodzīvoto laiku ir pieņemts pēc 1994. gada 31. decembra, sertifikātu pretendentiem ir tiesības atvērt kontu divu mēnešu laikā pēc pašvaldības uzziņā norādītā datuma. Ja pašvaldības lēmums par sertifikātu piešķiršanu nav nosūtīts bankai līdz uzziņā norādītajam datumam, piecu darba dienu laikā pašvaldībai jāizsniedz sertifikātu pretendentam jauna uzziņa, kurā norādīts jauns konta atvēršanas termiņš.

5. Pašvaldības lēmumi par sertifikātu piešķiršanu par Latvijā nodzīvoto laiku un par politiskajām represijām jānosūta Latvijas Attīstības aģentūras Privatizācijas un sertifikācijas informatīvā nodrošinājuma centram (tālāk tekstā — «Centrs») pārbaudīšana un bankai, kura atver kontu vai ieskaita sertifikātus atvērtajā kontā.

6. Lēmums par sertifikātu piešķiršanu īpašuma kompensācijai jāreģistrē pašvaldībā, kuras teritorijā īpašums atradies. Pašvaldība lēmumu nosūta Centram un sertifikātu pretendenta rakstiskajā iesniegumā norādītajai bankas iestādei. Ja šāds lēmums noteikumu spēkā stāšanās brīdi ir nosūtīts citai bankas iestādei, tad pašvaldība divu nedēļu laikā pēc sertifikātu īpašnieka rakstiska pieprasījuma saņemšanas atprasa to no bankas un nosūta uz sertifikātu pretendenta norādīto bankas iestādi.

7. Ja lēmumā par sertifikātu piešķiršanu ir atklājusies kļūda vai pašvaldība izskata jautājumu par piešķirto sertifikātu anulēšanu, banka aptur piešķirto sertifikātu izmantošanu līdz jauna lēmuma saņemšanai.

Ne retāk kā reizi nedēļa banka sniedz Centram ziņas par piešķirto sertifikātu ieskaitīšanu kontos un sertifikātu anulēšanu.

8. Instrukcijas un ieteikumus par sertifikātu piešķiršanu un konta (juridiskajām personām — sertifikātu konta) atvēršanu apstiprina Ekonomikas ministrija.

9. No 1995. gada 1. janvāra tiek noteikta šāda maksa par konta atvēršanu un sertifikātu ieskaitīšanu tajā:

9.1. pilngadīgām fiziskām personām — 3,80 latu;

9.2. nepilngadīgām fiziskām personām — 1,80 latu;

9.3. juridiskām personām — 16,00 latu;

9.4. īpašuma kompensācijai — 3,80 latu;

9.5. par īpašuma kompensācijai piešķirto sertifikātu ieskaitīšanu agrāk atvērtā kontā — 3,00 lati;

9.6. par papildu sertifikātu ieskaitīšanu kontā — 3,00 lati.

Ja sertifikātu skaits tiek palielināts, labojot Pilsonības un imigrācijas departamenta vai pašvaldības pieļautās kļūdas, maksa par papildu sertifikātu ieskaitīšanu kontā netiek noteikta.

10. Pensionāri, invalīdi, politiski represētās personas un valsts vai invalīdu, pensionāru, politiski represēto personu apgādībā (aizgādnībā) esošās personas, kā arī nepilngadīgās personas, kurām ir piešķirts valsts pabalsts sakarā ar apgādnieka zaudējumu, maksājumu par konta atvēršanu vai sertifikātu ieskaitīšanu tajā var izdarīt ar 0,15 sertifikātiem.

11. Ekonomikas ministrijas apstiprinātajā tāmē noteikto daļu no maksas par konta atvēršanu vai sertifikātu ieskaitīšanu tajā bankas ieskaita savos norēķinu kontos, bet pārējā summa tiek ieskaitīta Centra norēķinu kontā.

12. Šo noteikumu 10. punktā minēto personu maksājumi sertifikātos par privatizācijas konta atvēršanu ieskaitāmi īpašā sertifikātu kontā, ar kuru Centrs var rīkoties saskaņā ar attiecīgu Valdības lēmumu.

13. Ieņēmumi par kontu atvēršanu un sertifikātu ieskaitīšanu tajos saskaņā ar Ekonomikas ministrijas apstiprināto tāmi un Centra noslēgtajiem līgumiem izmantojami samaksai par:

13.1. pašvaldību darbu sertifikātu piešķiršanā;

13.2 Pilsonības un imigrācijas departamenta pakalpojumiem;

13.3. sertifikātu pretendentu deklarēto datu un lēmumu par sertifikātu piešķiršanu pārbaudi;

13.4. skaitļošanas un datu apstrādes tehnikas izmantošanu;

13.5. banku pakalpojumiem;

13.6. citiem ar Ekonomikas ministriju saskaņotiem kontu atvēršanas izdevumiem.

14. Ieņēmumi, kas pārsniedz Ekonomikas ministrijas apstiprinātajā tāmē paredzētos kopējos izdevumus, ieskaitāmi valsts privatizācijas fondā.

Pārejas jautājumi

15. Ekonomikas ministrijai:

15.1. apstiprināt kontu atvēršanas tāmi — 5023,8 tūkst, latu;

15.2. nodrošināt sertifikātu piešķiršanas un citu pakalpojumu tarifu grozīšanu Informācijas centra noslēgtajos līgumos paredzētajā kārtībā;

15.3. katru ceturksni iesniegt Valdībai pārskatu par ieņēmumiem, kas saņemti par kontu atvēršanu, un šo ieņēmumu izlietojumu;

15.4. lai nodrošinātu iespēju visiem sertifikātu pretendentiem iesniegt deklarācijas un atvērt kontus šajos noteikumos paredzētajā laikā, līdz 1995. gada 31. janvārim saskaņot attiecīgo darbinieku skaitu un darba laiku ar bankām, kurās tiek atvērti konti, un Pilsonības un imigrācijas departamentu.

16. Atzīt par spēku zaudējušu Ministru Padomes 1993. gada 7. jūlija lēmumu Nr. 360 «Par privatizācijas konta atvēršanas maksu» (Latvijas Vēstnesis, 1993, 48).

Ministru prezidents M. GAILIS

Finansu ministrs, Ministru prezidenta biedrs A. PIEBALGS

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!