• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas un Eiropas Savienības Asociācijas padomes sanāksmi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.02.2002., Nr. 27 https://www.vestnesis.lv/ta/id/59016

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par tikšanos ar Starptautiskā valūtas fonda Latvijas misiju

Vēl šajā numurā

19.02.2002., Nr. 27

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas un Eiropas Savienības Asociācijas padomes sanāksmi

Šodien, 19. februārī, Briselē notiks piektā Latvijas un Eiropas Savienības (ES) Asociācijas padomes sanāksme. Latvijas delegāciju vadīs ārlietu ministrs Indulis Bērziņš, Eiropas Savienību pārstāvēs tās prezidentūra (Spānijas ārlietu ministrs Hosē Pikē) un paplašināšanās komisārs Ginters Ferhoigens.

Puses plānojušas pārrunāt Latvijas progresu ceļā uz dalību ES: sabiedrības integrāciju, valsts pārvaldes un tiesu sistēmas reformu, korupcijas apkarošanu, Latvijas un ES divpusējo attiecību attīstību — lauksaimniecības preču tirdzniecības liberalizāciju, kvotu palielināšanu Latvijas zivju produktu eksportam, Latvijas dalību Eiropas kopienas programmās, kā arī ārpolitikas jautājumus — sadarbību terorisma apkarošanā un attiecības ar Krieviju.

Kopš Eiropas līguma noslēgšanas Latvijas un ES ekonomiskās attiecības ir strauji attīstījušās. ES ir Latvijas lielākā tirdzniecības partnere. ES tiešo ārvalstu investīciju īpatsvars Latvijas tautsaimniecībā ir vairāk nekā 51% no kopējā investīciju apjoma.

Asociācijas padome tika izveidota pēc Latvijas un Eiropas Savienības asociācijas līguma (Eiropas līguma) noslēgšanas. Asociācijas padome ir lēmējinstitūcija Latvijas un Eiropas Savienības attiecībās. Asociācijas padomē izskata ES un Latvijas divpusējās attiecības (piemēram, tirdzniecības liberalizāciju) un pievienošanās partnerības prioritāšu izpildi, kā arī tiek vērtēts Latvijas progress ES tiesību normu pārņemšanā.

Eiropas līguma ietvaros bez Asociācijas padomes vēl darbojas Asociācijas komiteja un astoņas nozaru apakškomitejas. Asociācijas komiteja ir Eiropas līguma izpildinstitūcija. Nozaru apakškomitejas savukārt detalizēti aplūko Eiropas līguma jautājumus konkrētās jomās, piemēram, tirdzniecībā, enerģētikā, lauksaimniecībā u.c. Gan Asociācijas komiteja, gan nozaru apakškomitejas sanāk vienu reizi gadā.

Eiropas līgums tika parakstīts 1995. gada 12. jūnijā un stājās spēkā pēc ratifikācijas Latvijas un ES dalībvalstu parlamentos 1998. gada 1. februārī. Eiropas līgums veido juridisku pamatu Latvijas un ES divpusējām attiecībām.

 

Ārlietu ministrijas preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!