• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas Republikas un Eiropas Savienības Asociācijas padomes sanāksmi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.02.2002., Nr. 28 https://www.vestnesis.lv/ta/id/59053

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pieprasītajām kompensācijām

Vēl šajā numurā

20.02.2002., Nr. 28

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas Republikas un Eiropas Savienības Asociācijas padomes sanāksmi

Briselē 2002.gada 19.februārī

Kopīgais preses paziņojums

1. Otrdien, 2002.gada 19.februārī, notika Latvijas un Eiropas Savienības Asociācijas padomes piektā sanāksme. Sanāksmi vadīja Spānijas ārlietu ministrs un ES Padomes priekšsēdētājs Hoseps Pikē (Josep Piquē i Camp). Latvijas delegāciju vadīja LR ārlietu ministrs Indulis Bērziņš. Eiropas Savienības delegācijas sastāvā sanāksmē piedalījās arī paplašināšanās komisārs Ginters Ferhoigens (Gūnter Verheugen) un Dānijas Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Frīss Arne Petersens (Friis Arne Petersen).

Asociācijas padome apsveica Gēteborgas un Lākenas ES Padomes lēmumus, kas paziņoja, ka paplašināšanās process ir neatgriezenisks, atkārtoti apstiprināja “ceļa karti” kā ietvaru sekmīgai iestāšanās sarunu pabeigšanai un apliecināja ES apņemšanos pabeigt iestāšanās sarunas ar kandidātvalstīm, kuras tam ir gatavas, līdz 2002.gada beigām, lai šīs valstis varētu piedalīties 2004.gada Eiropas Parlamenta vēlēšanās jau kā ES dalībvalstis.

Asociācijas padome sniedza vērtīgu iespēju izvērtēt Latvijas progresu pirmsiestāšanās stratēģijas ietvaros, kā arī izskatīt prioritātes turpmākajam darbam Eiropas līguma ietvaros.

2. Asociācijas padome izvērtēja Latvijas gatavību dalībai ES, balstoties uz Eiropas Komisijas 2001.gada novembrī sagatavoto Progresa ziņojumu, 2002.gada janvārī pieņemto jauno Pievienošanās partnerības dokumentu un 2001.gada jūlijā atjaunoto Nacionālo programmu integrācijai Eiropas Savienībā.

Attiecībā uz Kopenhāgenas politisko kritēriju Asociācijas padome apsveica nozīmīgos soļus, ko Latvija spērusi, lai veicinātu nepilsoņu integrāciju sabiedrībā, kā arī aicināja turpināt centienus šajā jomā, īpaši īstenojot sabiedrības integrācijas programmu. Šajā kontekstā padome atzīmēja iniciatīvas, kuru mērķis ir grozīt vēlēšanu likumdošanu attiecībā uz valodas zināšanu prasībām deputātu kandidātiem. Asociācijas padome atzīmēja arī Latvijas valdības apņemšanos turpināt valsts pārvaldes un tiesu sistēmas reformu, kā arī cīņu pret korupciju.

Asociācijas padome atzīmēja, ka Latvija ir funkcionējoša tirgus ekonomika un būs spējīga izturēt konkurences spiedienu ES iekšējā tirgū tuvākajā laikā, ja tiks saglabāts uzsākto strukturālo reformu veikšanas temps un reformas tiks pabeigtas. Padome atzīmēja, ka pagājušā gada laikā Latvija saglabājusi makroekonomisko stabilitāti un piedzīvojusi strauju izaugsmi, lai gan tālāki uzlabojumi nepieciešami bezdarba jomā. Turklāt Asociācijas padome aicināja Latviju turpināt fiskālās disciplīnas politiku. Padome atzinīgi novērtēja Latvijas veiktos pasākumus uzņēmējdarbības vides uzlabošanai un uzsvēra nepieciešamību turpināt šo procesu.

Asociācijas padome ar gandarījumu atzīmēja, ka Latvija saglabājusi noturīgu tempu, saskaņojot Latvijas likumdošanu ar ES acquis, īpaši iekšējā tirgus jomā, kur progress turpinājies. Padome mudināja Latviju turpināt progresu, kas sasniegts virknē jomu, un atzīmēja, ka centieni jāturpina tādās jomās kā lauksaimniecība, enerģētika, vide, reģionālā politika un strukturālo instrumentu koordinācija.

Attiecībā uz tieslietām un iekšlietām Asociācijas padome apsveica progresu, kas sasniegts datu aizsardzības, vīzu un robežkontroles jomās, kā arī atzīmēja, ka saskaņošana jāpabeidz patvēruma meklētāju un migrācijas jomā.

Asociācijas padome apsveica faktu, ka Latvija atzīst nepieciešamību stiprināt administratīvo spēju un pasākumi šajā jomā jau tikuši veikti. Padome aicināja Latviju turpināt centienus šajā jomā, tajā skaitā piešķirot pietiekamus līdzekļus attiecīgajām institūcijām, apzinoties, ka, tuvojoties iestāšanās brīdim, efektīva acquis ieviešana kļūst aizvien nozīmīgāka.

3. Asociācijas padome atzīmēja, ka Eiropas līguma izpilde ir noritējusi veiksmīgi, bez nozīmīgām problēmām.

Attiecībā uz tirdzniecību Asociācijas padome apsveica līguma par divpusējām koncesijām tirdzniecībā ar lauksaimniecības precēm īstenošanu un jaunās sarunas šajā jomā. Padome apsveica lēmuma par tirdzniecības liberalizāciju ar pārstrādātiem lauksaimniecības produktiem spēkā stāšanos 2001.gada decembrī. Asociācijas padome atzīmēja, ka Latvija veic Eiropas līguma papildprotokola, kas paredz jaunas koncesijas tirdzniecībā ar zivīm un zivju produktiem, ratifikācijas procedūru.

Asociācijas padome atzīmēja, ka Eiropas līguma protokols par atbilstības novērtēšanu un rūpniecisko preču atzīšanu (PECA) ir ticis parafēts un sarunas turpinās par protokola sektorālajiem pielikumiem.

Asociācijas padome apsveica Latvijas līdzdalību virknē Kopienas programmu atbilstoši attiecīgo Asociācijas padomes lēmumu nosacījumiem. Latvijas turpmāko līdzdalību Kopienas programmās sekmēs un paātrinās ietvara līgums, kas nesen tika apstiprināts ar Asociācijas padomes lēmumu. Asociācijas padome apsveica Latvijas dalības sākšanu Eiropas Vides aģentūrā 2002.gada janvārī.

Attiecībā uz pirmsiestāšanās palīdzību Asociācijas padome apliecināja, ka 2001.gadā PHARE Nacionālās programmas ietvaros Latvijai piešķirti 31,4 miljoni eiro un papildus 3 miljoni eiro piešķirti pārrobežu sadarbībai Baltijas reģionā. Transporta un vides projektu atbalstam ISPA ietvaros piešķirti 48,05 miljoni eiro, savukārt SAPARD programmas ietvaros Latvijai piešķirti aptuveni 22,2 miljoni eiro. Asociācijas padome apsveica Latvijas SAPARD aģentūras akreditāciju 2001.gada decembrī. Asociācijas padome aicināja Latviju maksimāli izmantot šos līdzekļus, nodrošinot nepieciešamo administratīvo spēju un projektu vadību. Asociācijas padome uzsvēra arī Eiropas Investīcijas bankas nozīmīgo ieguldījumu Latvijai prioritāru projektu atbalstā.

4. Asociācijas padome apmainījās ar viedokļiem par atsevišķiem savstarpēji interesējošiem starptautiskajiem jautājumiem. Padome apsveica Latvijas ārējās un drošības politikas ilgstošo orientāciju uz ES, kā arī Latvijas lomu reģionālās stabilitātes nodrošināšanā, īstenojot labu kaimiņattiecību un reģionālās sadarbības politiku, tai skaitā piedaloties Baltijas jūras valstu padomē. Padome apsveica Latvijas interesi un iesaistīšanos ES Ziemeļu dimensijā. Asociācijas padome atzīmēja Latvijas izrādīto solidaritāti cīņā pret starptautisko terorismu un īpaši apsveica pievienošanos 2001.gada 21.septembra ārkārtas ES padomes lēmumiem un 2001.gada 20.oktobra Eiropas konferences kopīgajai deklarācijai.

5. Nobeigumā Asociācijas padome izteica pārliecību par attiecību attīstību Eiropas līguma ietvaros un uzsvēra tā nozīmīgo lomu līdz Latvijas iestāšanās brīdim Eiropas Savienībā.

 

Ārlietu ministrijas preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!