• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tik ilgi gaidīto biodegvielu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.02.2002., Nr. 30 https://www.vestnesis.lv/ta/id/59152

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vērienīgo Zunda centru Ķīpsalā

Vēl šajā numurā

22.02.2002., Nr. 30

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par tik ilgi gaidīto biodegvielu

Biodegvielas ražošanas un izmantošanas programmas ietvaros paredzēts sākt degvielas etanola un biodīzeļdegvielas ražošanu un izmantošanu, šim nolūkam paplašinot divas esošās spirta rūpnīcas Madonas rajona Jaunkalsnavā un Talsu rajona Jaunpagastā un radot kopējo jaudu 71,5 miljonu litru gadā.

Paredzēts, ka Valmieras rajona Naukšēnu pagastā saražos līdz 2500 tonnām biodīzeļdegvielas gadā, bet Liepājas Eļļas ekstrakcijas rūpnīcā — līdz pat 20 000 tonnām degvielas gadā.

Tāpat plānots radīt jaunas jaudas, lai Ventspilī saražotu 40 000 tonnas biodīzeļa gadā, kā arī iecerēts pie lopu fermām, pārtikas uzņēmumiem un cieto atkritumu izgāztuvēm uzcelt aptuveni 300 biogāzes iegūšanas iekārtas, kas vienlaikus ražotu elektrību un siltumu.

Interviju “Jaunajai Avīzei” sniedza Latvijas Universitātes Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūta domes priekšsēdētājs akadēmiķis Mārtiņš Beķers, kurš kopā ar kolēģiem nodarbojas ar nacionālās biodegvielas programmas izstrādi, kā arī pēta ar biodegvielu saistītos izejvielu, tehnoloģiju un ekonomiskos aspektus.

Vai esam gatavi biodegvielai? Atbildot uz šo jautājumu, profesors saka: “Neviena valsts nav gatava, jo šī programma ir jāatbalsta — biodegviela pagaidām būs dārgāka par fosilo! Bet ir aprēķini, ka pēc 10—15 gadiem etanola un benzīna cenas varētu izlīdzināties un tās valstis, kuras ātrāk sāks īstenot programmu, būs ieguvējas.”

Pēc zinātnieku aprēķiniem, lai benzīnu apskābekļotu un padarītu mazāk kaitīgu videi, pietiek tam pievienot piecus procentus bioetanola, kas dotu pietiekami daudz papildu skābekļa, lai degviela sadegtu pilnīgāk. Šādā veidā mazvērtīgāks benzīns kļūst vērtīgāks, piemēram, no 93. var iegūt 95. benzīnu. Profesors uzskata, ka divas spirta rūpnīcas — Jaunpagastā un Kalsnavā saražotu pietiekami etanola, lai varētu apskābekļot visu Latvijā izmantojamo benzīnu.

Biodegvielas ražošanas un izmantošanas nacionālā programma ir ilgtermiņa, un tās izpildes termiņš ir 2010. gads. Lai īstenotu šo programmu, nepieciešami 146 līdz 150 tūkstoši hektāru aramzemes, nepieciešamais rapša sēklu daudzums gadā — 173 līdz 175 tūkstoši tonnu, bet nepieciešamais graudu daudzums gadā — 179 līdz 180 tūkstoši tonnu.

 

“JAUNĀ AVĪZE”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!