• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par lauku cilvēku drošības sajūtu un turību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.02.2002., Nr. 30 https://www.vestnesis.lv/ta/id/59155

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par militāri politisko sadarbību un Zemessardzes reformu

Vēl šajā numurā

22.02.2002., Nr. 30

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par lauku cilvēku drošības sajūtu un turību

GRUBE.JPG (18756 bytes)
Foto: A.F.I.

Zemes dienesta ģenerāldirektors Guntis Grūbe:

Pēc Zemes dienesta ziņām, Latvijā patlaban apritē ir ap 300 tūkstoši zemes īpašumu. Tie ir reģistrēti un noformēti kā īpašums. Ir ziņas, ka vēl aptuveni 30 tūkstoši zemes gabalu vēl tiek formēti īpašumā. Vēl ir ap 22 tūkstoši zemes lietojumu, kas varētu tikt formēti kā zemes lietošanas tiesību pāreja. Šeit ir pietiekami plašs darbības lauks gan tiem, kas grib pirkt, gan tiem, kas grib pārdot zemi. Oficiālo darījumu skaits pērn pirmajā pusgadā, apmēram līdz Jāņiem, svārstījās vidēji ap 300 pirkšanas pārdošanas gadījumiem mēnesī. Gada otrajā pusē šis skaitlis ir vairākkāršojies.

Gada otrajā pusē darījumu skaits ir ap 2000 un tas liecina, ka pieaugums ir apmēram sešas līdz septiņas reizes salīdzinājumā ar 2000. gadu. Es uzsveru, ka runa ir par legāliem darījumiem, kas ir noformēti un apstiprināti zemesgrāmatās. Ja mēs salīdzinām ar iepriekšējiem gadiem, tad ir palielinājusies naudas ieguldīšana zemes iegādē. Un tas liecina, ka Latvijas ceļš uz Eiropu un NATO cilvēkiem rada drošības sajūtu. No otras puses — lielais zemes pārdevēju skaits liecina par cilvēku nabadzību, jo cilvēki pārdod zemi, apzinoties, ka tas ir viens no ienākuma veidiem. Nabadzība ir iemesls, kādēļ Latgalē šobrīd jo īpaši aktīvi tiek piedāvāta zeme pārdošanai.

Līdz ar Latvijas iestāšanos NATO un ES zemes cena varētu kāpt. Bet par zemes vērtības celšanu no ārpuses neviens nedomās, mūsu pašu politiķiem vien par to būs jādomā. Un ja vēl pēc pēdējās ES aukstās dušas uzliešanas, kad tika paziņoti priekšlikumi kandidātvalstu atbalstam, vēl nav nākusi saprašana, tad es nesaprotu, cik aukstu dušu vēl vajag uzgriezt. Mums pašiem jādomā, kā no šīs situācijas iziet.

 

“LAUKU AVĪZE”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!