• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas izveidošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.02.2002., Nr. 30 https://www.vestnesis.lv/ta/id/59156

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par grūti prognozējamo "Latvijas kuģniecības" attīstību

Vēl šajā numurā

22.02.2002., Nr. 30

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas izveidošanu

Lietuvas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Petrs Vaitekūns:

Notiek integrācija Eiropas Savienībā un NATO. Mēs rūpējamies par savu drošību — politisko, ekonomisko un kultūras. Tas ir izaicinājums — kā mēs dzīvosim šajā drošībā, kā saglabāsim savu seju? Kas mēs būsim pēc desmit un simts gadiem? Es jau runāju par vajadzību just nacionālo lepnumu un patriotismu. Mūsu bērniem ir jālepojas ar to, ka viņi ir baltieši, ka viņi ir latvieši un lietuvieši. Jūs jautāsiet, tieši ar ko viņiem jālepojas? Ar atsevišķām lietām ir jālepojas no pagātnes, īpaši ar to, ka esam izveidojuši eiropeisku dzīvesveidu. Eiropa mums ir dārgi izmaksājusi, tāpēc par to ir jārunā un jāmāca mūsu bērni. Un nevajag lepoties tikai ar to, ka Lietuva bija no vienas jūras līdz otrai, bet gan ar to, ka tā bija ļoti eiropeiska valsts. Šajā tālajā Eiropas nostūrī tiek veidota rietumcivilizācija un tas ir iemesls būt lepniem. Mēs, latvieši un lietuvieši, šeit izveidojām Eiropu. Es domāju, ka tā daļēji ir atbilde uz izteiktajām bažām par to, kas notiks ar latviešiem un lietuviešiem. Mēs šos jautājumus nerisinām vienas valsts robežās, jo uz tiem ir jāskatās visas Eiropas kontekstā, kur visas nācijas ir mazākumā. Šis jautājums nav risināms, piemēram, tikai Latvijā. Skaidrs, ka šeit ir Latvija, latviešu valoda, dzīvesveids un Latvijas pilsonība, kas aptver visas Latvijā esošās tautības. Latvietim ar Latvijas pilsonību un lietuvietim ar Latvijas pilsonību ir tieši tādas pašas tiesības. Jautājums ir par to, kā viņiem saglabāt savu identitāti Eiropā.

Mēs virzāmies uz priekšu visās jomās. Ekonomika attīstās, politiskā stabilitāte palielinās un demokrātijas principi kļūst izteiktāki. Ekonomiski mums vēl sevi ir jāatrod. Pagaidām ražojam tekstilpreces, mēbeles un pelnām ar tranzītu. Kur paliek informācijas tehnoloģijas, zināšanu ekonomika un pašas augstākās tehnoloģijas? Mums taču ir mūsu galvas. Mums ir labas zināšanas, liela pieredze un augsta kvalifikācija. Tā ir mūsu nākotne.

Domāju, ka vislabākais variants ir, ja visas trīs Baltijas valstis vienlaikus iestātos NATO un arī Eiropas Savienībā. Baltijas reģionam ir svarīga vienlaicīga iestāšanās.

Mēs esam daudz labāki un sīkstāki, nekā par sevi domājam. Mēs varam visu. Esam izgājuši cauri tūkstošgadēm, nepazūdot un saglabājot savu kultūru. Es par to pārliecinājos, tuvāk iepazīstot latviešus.

 

“LAUKU AVĪZE”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!