• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atvērta mācībgrāmata Latvijas politiķiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.02.2002., Nr. 30 https://www.vestnesis.lv/ta/id/59168

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vakar, 21.februārī, Saeimas plenārsēdē

Vēl šajā numurā

22.02.2002., Nr. 30

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atvērta mācībgrāmata Latvijas politiķiem

VEBERS.JPG (19649 bytes)Vakar, 21. februārī, Saeimas namā plenārsēdes pārtraukuma laikā notika ievērojamā vācu politoloģijas zinātnieka Maksa Vēbera priekšlasījumu grāmatas “Politika kā profesija. Zinātne kā profesija” simboliskās atvēršanas pasākums. Abas Maksa Vēbera lekcijas latviešu valodā tulkojis žurnālists Arnis Kluinis, šajā izdevumā tās papildinot ar saistošu, faktoloģiski bagātīgu priekšvārdu un rūpīgi sagatavotiem paskaidrojumiem. Grāmata tapusi izdevniecībā AGB ar sabiedrisko attiecību aģentūras “Mediju tilts” atbalstu.

Politiķus izglītojošās grāmatas atvēršanā piedalījās un lielu gandarījumu par tās izdošanu pauda Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume, Ministru prezidents Andris Bērziņš, ārlietu ministrs Indulis Bērziņš, īpašu uzdevumu ministrs valsts reformu lietās Jānis Krūmiņš, Latvijas Universitātes rektors Ivars Lācis un daudzie klātesošie Saeimas deputāti. Jānis Straume atgādināja, ka Maksa Vēbera lekcijas tika uzrakstītas tajā laikā, kad Vācijā tikai sāka veidoties demokrātija un tur vēl valdīja negatīva attieksme pret politiķiem un parlamentārismu. Tieši tāpēc viņa uzskati varētu būt īpaši pamācoši pašreizējai Latvijas sabiedrībai.

Arī Andris Bērziņš sacīja, ka šie pirms vairāk nekā 80 gadiem paustie atzinumi un ieteikumi politiķiem joprojām ir aktuāli mūsdienās. Zīmīgi, ka Makss Vēbers ir bijis viens no tā sauktās Veimāras konstitūcijas līdzautoriem un pat kandidējis uz Vācijas valsts prezidenta amatu. Un tomēr viņš palicis zinātnieku saimē, jo viņiem aizvien ir iespējas šaubīties, bet politiķiem vienmēr jābūt pārliecinātiem par savu darbību un atbilstoši jārīkojas.

Ivars Lācis atzina Arņa Kluiņa veikto tulkojumu par izcili intelektuālu un, tāpat kā citi runātāji, uzsvēra, ka šī grāmata būs ļoti noderīga profesionāliem politiķiem — gan pašreizējiem, gan nākamajiem deputātiem un arī zinātniekiem.

Nupat latviešu valodā publicētās Maksa Vēbera (1864–1921) 1919.–1920. gadā sagatavotās lekcijas “Politika kā profesija” un “Zinātne kā profesija” parasti tiek minētas to nozīmīgāko darbu vidū, kas 20. gadsimtā tapuši politisko un sociālo zinātņu jomā. Politologi tos pat dēvē par klasiku. Līdz ar to Latvijā, piemēram, joprojām plašākā sabiedrībā izplatīts un visiem saprotams ir izslavēto lekciju autora jēdziens “Harismātiskais politiskais vadonis”. Maksa Vēbera darbos ne tikai definēta politikas un zinātnes būtība un ne tikai izskaidrota to mijiedarbība, bet arī sniegtas izvērstas atbildes uz vairākiem mūžseniem jautājumiem: kas ir vara, uz ko balstās tās leģitimitāte, kādām jābūt dažādu zinātnes nozaru saskarsmēm un partnerības attiecībām?

Maksa Vēbera idejas Latvijā īpaši aktuālas kļuva pagājušā gadsimta 80. un 90. gadu mijā līdz ar komunistiskā režīma sagrūšanu un Latvijas politisko un sociālo zinātņu pārstāvju strauju iekļaušanos visas pasaules zinātnieku sabiedrībā.

Mintauts Ducmanis, “LV” Saeimas lietu redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!