• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem Valsts ieņēmumu dienesta 1995.gada 27.aprīļa metodiskajos norādījumos "Par pievienotās vērtības nodokļa aprēķināšanu un uzskaiti grāmatvedībā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.02.2002., Nr. 31 https://www.vestnesis.lv/ta/id/59210

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.309

Par norādījumu "Metodiskie norādījumi par kārtību, kādā lietojami un noformējami kokmateriālu transporta pavadzīmes-rēķini nodokļu aprēķināšanas un uzskaites vajadzībām" apstiprināšanu

Vēl šajā numurā

26.02.2002., Nr. 31

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: rīkojums

Numurs: 308

Pieņemts: 22.02.2002.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.308

Rīgā 2002.gada 22. februārī

Par grozījumiem Valsts ieņēmumu dienesta 1995.gada 27.aprīļa metodiskajos norādījumos “Par pievienotās vērtības nodokļa aprēķināšanu un uzskaiti grāmatvedībā”

1. Saskaņā ar likuma “Par nodokļiem un nodevām” 5.panta otro daļu un 2001.gada 22.novembra likumu “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”” apstiprinu “Grozījumus Valsts ieņēmumu dienesta 1995.gada 27.aprīļa metodiskajos norādījumos “Par pievienotās vērtības nodokļa aprēķināšanu un uzskaiti grāmatvedībā””.

2. Ar šo rīkojumu apstiprinātie grozījumi stājas spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora v.i. N.Jezdakova

 

 

Grozījumi Valsts ieņēmumu dienesta 1995.gada 27.aprīļa metodiskajos norādījumos “Par pievienotās vērtības nodokļa aprēķināšanu un uzskaiti grāmatvedībā”

Izdoti saskaņā ar likuma “Par nodokļiem un nodevām” 5.pantu

un likumu “Par pievienotās vērtības nodokli”

Izteikt Valsts ieņēmumu dienesta 1995.gada 27.aprīļa metodisko norādījumu “Par pievienotās vērtības nodokļa aprēķināšanu un uzskaiti grāmatvedībā” pirmo daļu “Par pievienotās vērtības nodokļa deklarācijas aizpildīšanas kārtību” šādā redakcijā:

1. Pamatojoties uz likumu “Par pievienotās vērtības nodokli” (turpmāk — likums), ar pievienotās vērtības nodokli apliekamā persona (turpmāk — apliekamā persona) ir fiziskā vai juridiskā persona un ar līgumu vai norunu saistītas grupas vai to pārstāvji, kas veic šī likuma 2.panta otrajā daļā minētos darījumus un šajā likumā noteiktajā kārtībā ir reģistrēti Valsts ieņēmumu dienesta ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistrā.

2. Apliekamā persona pievienotās vērtības nodokļa (turpmāk — PVN) deklarāciju ar PVN aprēķinu par taksācijas periodu iesniedz 15 dienu laikā pēc taksācijas perioda beigām.

Apliekamās personas, kuras PVN maksā budžetā centralizēti par vairākiem uzņēmumiem (filiālēm, nodaļām), kā arī zemnieku saimniecības pēc saskaņošanas ar Valsts ieņēmumu dienestu nodokļa deklarāciju par taksācijas periodu iesniedz ne vēlāk kā 25 dienu laikā pēc taksācijas perioda beigām.

Iesniegums par PVN deklarācijas iesniegšanas termiņa saskaņošanu jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē ne vēlāk kā līdz katra taksācijas gada 31.janvārim.

3. Vienlaikus ar PVN deklarāciju apliekamā persona iesniedz Valsts ieņēmumu dienestam pārskatu par priekšnodokļa summām, kas iekļautas PVN deklarācijā par attiecīgo taksācijas periodu (turpmāk — pārskats).

4. PVN deklarāciju un pārskatu var iesniegt arī elektroniskā veidā. Apliekamā persona, kura iesniedz PVN deklarāciju un pārskatu elektroniskā veidā, iesniedz arī rakstveida deklarāciju un pārskatu.

Elektroniskā deklarācija un pārskats tiek uzskatīti par iesniegtiem termiņā, ja rakstveida deklarācija un pārskats ir iesniegti ne vēlāk kā 15 dienu laikā pēc deklarācijas un pārskata iesniegšanas elektroniskā veidā un elektroniskā un papīra veidā iesniegtā informācija sakrīt.

5. Visas apliekamās personas, kuras taksācijas periodā piegādājušas, saņēmušas, eksportējušas, importējušas kokmateriālus vai sniegušas (saņēmušas) pakalpojumus, likuma 11.pantā noteiktajos termiņos iesniedz Valsts ieņēmumu dienestam PVN deklarāciju ar nodokļa aprēķinu un pārskatu, kā arī deklarācijas pielikumu par kokmateriālu piegādēm un pakalpojumiem darījumos ar kokmateriāliem (turpmāk — deklarācijas pielikums) par taksācijas periodu.

Visas kokmateriālu piegādes (arī kokmateriālu eksports un imports) un pakalpojumi, kas sniegti darījumos ar kokmateriāliem, uzrādāmi tikai PVN deklarācijas pielikumā. Minētās piegādes un pakalpojumi PVN deklarācijā un pārskatā nav uzrādāmas.

PVN deklarācijas pielikumu par kokmateriālu piegādēm un sniegtajiem pakalpojumiem aizpilda saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta norādījumiem “Metodiskie norādījumi par pievienotās vērtības nodokļa aprēķināšanu un uzskaiti grāmatvedībā darījumiem ar kokmateriāliem un PVN deklarācijas pielikuma aizpildīšanu” (apstiprināti 2001.gada 3.augustā ar Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora rīkojumu Nr.681 “Par Valsts ieņēmumu dienesta norādījumiem “Metodiskie norādījumi par pievienotās vērtības nodokļa aprēķināšanu un uzskaiti grāmatvedībā darījumiem ar kokmateriāliem un PVN deklarācijas pielikuma aizpildīšanu””).

6. Pa pastu Valsts ieņēmumu dienestam nosūtītās PVN deklarācijas iesniegšanas diena ir diena, kad PVN deklarācija un pārskats ir nodots pastā (pasta zīmogs). Dokuments, kas varētu apliecināt to, ka PVN deklarācija un pārskats ir nosūtīti pa pastu, ir pasta kvīts ar pasta zīmogu.

7. PVN deklarāciju un pārskatu iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā arī tad, ja apliekamā persona taksācijas periodā nav veikusi apliekamus darījumus (deklarācijas ailēs ievelkot svītras).

8. Apliekamā persona, kura likuma 11.pantā noteiktajā termiņā vai arī vispār nav iesniegusi PVN deklarāciju un pārskatu, netiek atbrīvota no nodokļa maksāšanas budžetā.

9. Apliekamā persona PVN deklarāciju ar nodokļa aprēķinu, pārskatu, kā arī deklarācijas pielikumu par taksācijas periodu aizpilda:

9.1. valsts valodā;

9.2. salasāmi;

9.3. bez labojumiem.

Minētos dokumentus nedrīkst aizpildīt ar zīmuli.

10. Aizpildot PVN deklarāciju, uzrāda:

10.1. taksācijas periodu (jāapzīmē ar “X”);

10.2. taksācijas perioda gadu;

10.3. apliekamās personas nosaukumu;

10.4. apliekamās personas juridisko adresi un pasta indeksu;

10.5. Valsts ieņēmumu dienesta ar PVN apliekamo personu reģistrā piešķirto numuru;

10.6. 1.koda ailē — taksācijas perioda kopējā darījumu vērtību bez PVN (2., 3. un 4.koda aiļu summa);

10.7. 2.koda ailē — apliekamo darījumu vērtību (iekļaujot arī pašpatēriņa vērtību), kas apliekama ar PVN 18 procentu likmi;

10.8. 3.koda ailē — apliekamo darījumu vērtību, kas apliekama ar PVN 0 procentu likmi (iekļaujot arī brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās piegādāto preču un sniegto pakalpojumu vērtību);

10.9. 4.koda ailē — ar PVN neapliekamo darījumu vērtību (saskaņā ar likuma 6.panta pirmo daļu);

10.10. 5.koda ailē — brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās piegādāto preču un sniegto pakalpojumu vērtību, kas apliekama ar PVN 0 procentu likmi. 5.koda ailē uzrādītā vērtība jāatšifrē saskaņā ar klāt pievienoto 1.pielikumu;

10.11. 6.koda aili apliekamās personas aizpilda pēc Valsts ieņēmumu dienesta pieprasījuma;

10.12. 7.koda ailē — apliekamo darījumu vērtības īpatnējo svaru (procentos) kopējā darījumu vērtībā.

To nosaka šādi:

((2.koda aile + 3.koda aile) : 1.koda aile) x 100%.

Tādējādi, aprēķinot proporciju, uzrāda:

— skaitītājā — apliekamo darījumu vērtība, t.i., 2.koda ailes un 3.koda ailes apliekamo darījumu vērtību kopsumma;

— saucējā — kopējā darījumu vērtība, t.i., 1.koda ailē uzrādītā vērtību summa;

10.13. 8.koda ailē — aprēķināto PVN pēc 18 procentu likmes par apliekamajiem darījumiem, kuru nosaka šādi:

(2.koda aile x 18%) : 100%.

Šīs koda ailes matemātiskais rezultāts var nesakrist ar faktisko šajā koda ailē uzrādīto nodokļa summu gadījumā, ja taksācijas periodā ir pārdots nekustamais īpašums atbilstoši likuma 2.panta septiņpadsmitajai un septiņpadsmitajai1 daļai, kā arī ja, aizpildot 8.koda aili:

— summē visos taksācijas periodā izrakstītajos nodokļa rēķinos uzrādītās nodokļa summas;

— iekļauj PVN summas, kuras iepriekš tika atskaitītas kā priekšnodoklis un kuras saskaņā ar likumu jāiemaksā atpakaļ valsts budžetā;

— uzrāda muitas deklarācijā norādīto, bet nesamaksāto PVN par pamatlīdzekļiem, kas ievesti Latvijas Republikas muitas teritorijā ražošanas tehnoloģiskajam procesam saskaņā ar likuma 12.panta otro1 daļu un Ministru kabineta 2001.gada 27.marta noteikumiem Nr.149 “Kārtība, kādā ar pievienotās vērtības nodokli apliekamā persona ieved pamatlīdzekļus ražošanas tehnoloģiskajam procesam”.

Muitas deklarācijā norādīto, bet nesamaksāto nodokļa summu par ievestajiem pamatlīdzekļiem šajā koda ailē iekļauj kopējā aprēķinātajā PVN summā un parāda šo summa atsevišķi, atdalot ar šķērssvītru.

Piemēram, ja par taksācijas periodu aprēķinātais nodoklis ir Ls 1000, bet muitas deklarācijā norādītais, bet nesamaksātais PVN par ievestajiem pamatlīdzekļiem ir Ls 400, tad nodokļa deklarācijas 8.koda aile ir jāaizpilda šādi:

1400/400 8 ;

10.14. 9.koda ailē — par saņemtajiem pakalpojumiem saskaņā ar likuma 3.panta vienpadsmito daļu vai 4.panta desmito daļu aprēķināto PVN;

10.15. 10.koda ailē — nodokļa summu no PVN deklarācijas pielikuma par kokmateriālu piegādēm un pakalpojumiem darījumos ar kokmateriāliem pirmās daļas 14.rindas, ja šī summa ir pozitīva;

10.16. 21.koda ailē — priekšnodokļa kopsummu (22., 23., 24. un 25.koda aiļu summa);

10.17. 22.koda ailē — samaksāto PVN par iekšzemē ievestajām precēm savas saimnieciskās darbības nodrošināšanai.

Arī PVN, kas samaksāts par uz laiku ievestajām precēm 3% apmērā no PVN, kas būtu jāmaksā, ja šīs preces izlaistu brīvam apgrozījumam, gadījumos, kad apliekamā persona ieved Latvijas Republikā preci saskaņā ar Ministru kabineta 2000.gada 10.oktobra noteikumiem Nr.349 “Muitas procedūras — ievešana uz laiku — izpildes kārtība”, piemērojot muitas procedūru ievešana uz laiku ar daļēju atbrīvojumu no muitas maksājumiem.

Šajā koda ailē ir iekļaujams arī muitas deklarācijā norādītais, bet nesamaksātais PVN par pamatlīdzekļiem, kas ievesti Latvijas Republikas muitas teritorijā ražošanas tehnoloģiskajam procesam saskaņā ar likuma 10.panta pirmās daļas 4.punktu. Minētā nodokļa summa iekļaujama gan kopējā priekšnodokļa summā par iekšzemē ievestajām precēm savas saimnieciskās darbības nodrošināšanai, gan norādāma atsevišķi aiz šķērssvītras līdzīgi kā tas ir norādīts šī punkta 13.apakšpunkta piemērā;

10.18. 23.koda ailē — PVN summu, kas norādīta apliekamajai personai izrakstītajā nodokļa rēķinā par iekšzemē iegādātajām precēm, un samaksāto PVN par saņemtajiem pakalpojumiem savas saimnieciskās darbības nodrošināšanai.

PVN summu, kas norādīta saņemtajā nodokļa rēķinā par reprezentācijas nolūkiem iegādātajām precēm, un samaksāto PVN par saņemtajiem pakalpojumiem, kas saistīti ar publisku konferenču, pieņemšanu un maltīšu rīkošanu, kā arī apliekamo personu reprezentējošu priekšmetu izgatavošanu saskaņā ar likuma 10.panta septīto daļu uzrāda 60 % apmērā;

10.19. 24.koda ailē — priekšnodokli par saņemtajiem pakalpojumiem saskaņā ar 10.panta pirmās daļas 3.punktu;

10.20. 25.koda ailē — lauksaimniecības produkcijas pārstrādes uzņēmumu un citu apliekamo personu saskaņā ar 13.1 pantu izmaksāto PVN 12% kompensāciju zemnieku saimniecībām;

10.21. 26.koda ailē — saskaņā ar likuma 10.panta devīto daļu neatskaitāmo priekšnodokli tām apliekamajām personām, kas veic gan apliekamus, gan neapliekamus darījumus un ir nodrošinājušas atsevišķu to preču un pakalpojumu uzskaiti, kas tiek izmantoti neapliekamo darījumu veikšanai;

10.22. 27.koda ailē — saskaņā ar likuma 10.panta desmito daļu neatskaitāmo priekšnodokli tām apliekamajām personām, kuras iegādātās preces un saņemtos pakalpojumus izmanto gan apliekamiem, gan neapliekamiem darījumiem un ir daļēji nodrošinājušas vai nav vispār nodrošinājušas to atsevišķu uzskaiti.

Pirms neatskaitāmā priekšnodokļa summas noteikšanas aprēķina neapliekamo darījumu īpatnējo svaru (procentos):

— no 100% atņemot 7.koda ailē uzrādīto apliekamo darījumu īpatnējo svaru (procentos).

Neatskaitāmā priekšnodokļa summu nosaka:

a) ja apliekamā persona ir nodrošinājusi daļēju uzskaiti:

(21.koda aile — 26.koda aile — 28.koda aile) x neapliekamo darījumu īpatnējais svars (procentos) : 100%;

b) ja apliekamā persona nav nodrošinājusi atsevišķu uzskaiti:

(21.koda aile x neapliekamo darījumu īpatnējais svars (procentos)): 100 %;

10.23. 28.koda ailē — saskaņā ar likuma 10.panta devīto daļu atskaitāmo priekšnodokli tām apliekamajām personām, kas veic gan apliekamus, gan neapliekamus darījumus un ir nodrošinājušas atsevišķu to preču un pakalpojumu uzskaiti, kas tiek izmantoti tikai apliekamiem darījumiem;

10.24. 30.koda ailē — nodokļa summu no PVN deklarācijas pielikuma par kokmateriālu piegādēm un pakalpojumiem darījumos ar kokmateriāliem pirmās daļas 14.rindas, ja šī summa ir negatīva;

10.25. (P) ailes summu aprēķina šādi:

21.koda aile — 26.koda aile — 27.koda aile + 30.koda aile;

10.26. (S) ailes summu aprēķina šādi:

8.koda aile + 9.koda aile + 10.koda aile;

10.27. 14.koda ailē — summu, par kuru priekšnodokļa summa ir lielāka nekā aprēķinātā PVN summa, t.i., summu, par kuru deklarācijas rindas “kopsumma” (P) ailē uzrādītā summa ir lielāka nekā (S) ailē uzrādītā.

(P) aile — (S) aile;

10.28. 15.koda ailē — summu, par kuru aprēķinātā PVN summa ir lielāka nekā priekšnodokļa summa, t.i., summu, par kuru deklarācijas rindas “kopsumma” (S) ailē uzrādītā summa ir lielāka nekā (P) ailē uzrādītā.

(S) aile — (P) aile.

11. PVN aprēķinu apstiprina uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) atbildīgā persona, to parakstot un norādot ieņemamā amata un uzvārda atšifrējumu, datumu un tālruņa numuru.

12. Saskaņā ar likuma 11.panta piekto1 daļu vienlaikus ar PVN deklarāciju apliekamā persona iesniedz Valsts ieņēmumu dienestam pārskatu par priekšnodokļa summām, kas iekļautas PVN deklarācijā par attiecīgo taksācijas periodu.

Minētajā pārskatā uzrāda katru atsevišķo nodokļa rēķinu, kurā norādītā preču un pakalpojumu kopējā vērtība bez PVN ir 500 vai vairāk lati. Pārējie rēķini pārskatā uzrādāmi vienā kopējā summā. Šajā gadījumā pārskata 2., 3., 4. un 7.aili neaizpilda.

Pārskatu var iesniegt arī elektroniskā veidā. Apliekamā persona, kura iesniedz pārskatu elektroniskā veidā, iesniedz arī rakstveida pārskatu.

Aizpildot pārskatu par priekšnodokļa summām, uzrāda:

1) taksācijas perioda gadu;

2) taksācijas periodu (jāapzīmē ar “X”);

3) apliekamās personas nosaukumu;

4) Valsts ieņēmumu dienesta ar PVN apliekamo personu reģistrā piešķirto numuru;

5) 1.ailē — ieraksta numuru pēc kārtas;

6) 2.ailē — darījuma partnera nosaukumu;

7) 3.ailē — darījuma partnera Valsts ieņēmumu dienesta ar PVN apliekamo personu reģistrā piešķirto numuru;

8) 4.ailē — datumu, kurā rodas tiesības atskaitīt priekšnodokli saskaņā ar likuma 10.panta pirmo daļu:

a) par saņemtajiem pakalpojumiem — datumu, kurā veikta nodokļa rēķinā norādītās PVN summas samaksa;

b) par pakalpojumiem, kas saņemti no Latvijas Republikā nereģistrētas ārvalstu personas, — datumu, kurā apliekamā persona pati sev ir izrakstījusi nodokļa rēķinu;

c) par iegādātajām precēm — datumu, kurā veikta nodokļa rēķinā norādītās PVN summas samaksa vai datums, kurā ir saņemta prece un nodokļa rēķins;

d) preču importa gadījumā — datumu, kurā veikta muitas deklarācijā norādītās PVN summas samaksa par iekšzemē ievestajām precēm;

e) par pamatlīdzekļiem, kas ievesti Latvijas Republikas muitas teritorijā ražošanas tehnoloģiskajam procesam — datumu, kurā noformēta muitas deklarācija;

9) 5.ailē — savas saimnieciskās darbības nodrošināšanai iegādāto preču vai saņemto pakalpojumu vērtību bez PVN;

10) 6.ailē — PVN summu;

11) 7.ailē — par iegādātajām precēm — preču pavadzīmes—rēķina sēriju, numuru un datumu vai maksājuma dokumenta numuru un datumu, par saņemtajiem pakalpojumiem — maksājuma dokumenta numuru un datumu, par pakalpojumiem, kas saņemti no Latvijas Republikā nereģistrētām ārvalstu personām, — apliekamās personas pašas izrakstītā rēķina numuru un datumu, par ievestajiem pamatlīdzekļiem ražošanas tehnoloģiskajam procesam — muitas deklarācijas numuru un datumu.

13. Apliekamā persona PVN deklarāciju par taksācijas gadu iesniedz Valsts ieņēmumu dienestam līdz nākamā gada 1.maijam.

PVN deklarācija par taksācijas gadu Valsts ieņēmumu dienestam iesniedzama arī tajā gadījumā, ja apliekamā persona darbojusies nepilnu taksācijas gadu.

Ja apliekamā persona taksācijas gada laikā ir veikusi gan ar nodokli apliekamus darījumus, gan neapliekamus darījumus, pirms gada deklarācijas iesniegšanas pārrēķināma darījumu proporcija kopumā par gadu atbilstoši likuma 10.panta devītajai un desmitajai daļai un atkarībā no pārrēķina rezultāta koriģējams atskaitāmā priekšnodokļa apmērs un norēķini ar budžetu. Aprēķinot darījumu proporciju par taksācijas gadu, PVN deklarācijas pielikumā par kokmateriālu piegādēm ietvertie dati netiek ņemti vērā.

Aizpildot PVN gada deklarāciju, uzrāda:

1) taksācijas gadu;

2) apliekamās personas nosaukumu;

3) apliekamās personas juridisko adresi;

4) Valsts ieņēmumu dienesta ar PVN apliekamo personu reģistrā piešķirto numuru;

5) ailē “aprēķinātais” — PVN summu, kas, ievērojot veiktās korekcijas, aprēķināta samaksai valsts budžetā vai atmaksai no budžeta par taksācijas gadu un atbilst taksācijas perioda PVN deklarāciju 14. un 15.koda aiļu kopsummai (bez soda sankcijām);

6) ailē “samaksātais” — PVN summu, ko apliekamā persona faktiski ir samaksājusi valsts budžetā taksācijas gadā (bez soda sankcijām);

7) ailē “budžetā maksājamais vai no budžeta atmaksājamais”— aprēķināto un valsts budžetā samaksāto nodokļa summu starpību.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!