• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par norādījumu "Metodiskie norādījumi par kārtību, kādā lietojami un noformējami kokmateriālu transporta pavadzīmes-rēķini nodokļu aprēķināšanas un uzskaites vajadzībām" apstiprināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.02.2002., Nr. 31 https://www.vestnesis.lv/ta/id/59211

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.310

Par Elektronisko kases aparātu un kases sistēmu tirgotāju reģistra papildināšanu

Vēl šajā numurā

26.02.2002., Nr. 31

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: rīkojums

Numurs: 309

Pieņemts: 22.02.2002.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr. 309

Rīgā 2002.gada 22.februārī

Par norādījumu “Metodiskie norādījumi par kārtību, kādā lietojami un noformējami kokmateriālu transporta pavadzīmes–rēķini nodokļu aprēķināšanas un uzskaites vajadzībām” apstiprināšanu

1. Saskaņā ar likuma “Par nodokļiem un nodevām” 5.panta otro daļu un Ministru kabineta 2001.gada 12.jūnija noteikumiem Nr.252 “Kokmateriālu transporta pavadzīmes-rēķina lietošanas un noformēšanas kārtība” apstiprinu norādījumus “Metodiskie norādījumi par kārtību, kādā lietojami un noformējami kokmateriālu transporta pavadzīmes-rēķini nodokļu aprēķināšanas un uzskaites vajadzībām”.

2. Atzīt par spēku zaudējušiem šādus Valsts ieņēmumu dienesta rīkojumus:

2.1. 1998.gada 24.decembra rīkojumu Nr.24 “Par pārskatu iesniegšanas kārtību”;

2.2. 1999.gada 17.jūnija rīkojumu Nr.353 “Par Valsts ieņēmumu dienesta “Metodisko norādījumu par kārtību, kādā kokmateriālu transporta pavadzīmes–rēķini noformējami nodokļu aprēķināšanas un uzskaites vajadzībām” apstiprināšanu”.

3. Ar šo rīkojumu apstiprinātie metodiskie norādījumi stājas spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora v.i. N.Jezdakova

 

 

Metodiskie norādījumi par kārtību, kādā lietojami un noformējami kokmateriālu transporta pavadzīmes–rēķini nodokļu aprēķināšanas un uzskaites vajadzībām

Izdoti saskaņā ar likuma “Par nodokļiem un nodevām”

5.panta otro daļu un Ministru kabineta 2001.gada

12.jūnija noteikumiem Nr.252 “Kokmateriālu transporta

pavadzīmes–rēķina lietošanas un noformēšanas kārtība”

 

 

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šajos metodiskajos norādījumos ir noteikta vienotā parauga stingrās uzskaites dokumenta — “Kokmateriālu transporta pavadzīme — rēķins” (turpmāk — pavadzīme–rēķins) lietošanas un noformēšanas kārtība nodokļu aprēķināšanas un uzskaites vajadzībām Ministru kabineta 2001.gada 12.jūnija noteikumu Nr.252 “Kokmateriālu transporta pavadzīmes — rēķina lietošanas un noformēšanas kārtība” (“Latvijas Vēstnesis”, 2001, Nr.94) (turpmāk — Ministru kabineta 12.06.2001. noteikumi Nr.252) prasību izpildes nodrošināšanai.

2. Pavadzīme — rēķins, kas noformēts atbilstoši Ministru kabineta 12.06.2001. noteikumu Nr.252 prasībām, ir:

2.1. pievienotās vērtības nodokļa (turpmāk— PVN) rēķins par kokmateriālu piegādi vai sniegtajiem pakalpojumiem darījumos ar kokmateriāliem, ja kokmateriālu piegādātājs (pārdevējs) vai pakalpojumu sniedzējs ir Valsts ieņēmumu dienestā (turpmāk — VID) reģistrēta ar PVN apliekama persona;

2.2. rēķins maksai par piegādātajiem (saņemtajiem) kokmateriāliem vai sniegtajiem (saņemtajiem) pakalpojumiem;

2.3. attaisnojuma dokuments grāmatvedībā, uz kura pamata izdarāmi ieraksti grāmatvedības reģistros par kokmateriālu pirkšanu, pārdošanu, pārvietošanu, izsniegšanu, saņemšanu vai par sniegtajiem un saņemtajiem pakalpojumiem;

2.4. kokmateriālu pavaddokuments, kurš apliecina kokmateriālu izcelsmi un piederību, veicot darījumus (darbības) ar kokmateriāliem.

(Ministru kabineta 12.06.2001. noteikumu Nr.252 3. un 4.punkts).

 

 

II. Kokmateriālu transporta pavadzīmes–rēķina

lietošanas kārtība

3. Juridiskās un fiziskās personas ar pavadzīmi — rēķinu noformē darījumus (darbības) ar šādiem kokmateriāliem:

3.1. nocirstiem un atzarotiem, sagarumotiem vai nesagarumotiem, mizotiem vai nemizotiem, garenvirzienā sašķeltiem vai nesašķeltiem apaļkokiem, kuri sastāv no viena elementa bez mākslīgiem savienojumiem un kuru garums ir lielāks par vienu metru, bet tievgaļa diametrs — vismaz trīs centimetri;

3.2. jebkurā garumā sazāģētiem, ēvelētiem vai neēvelētiem zāģmateriāliem, kuri sastāv no viena elementa bez mākslīgiem savienojumiem un ir biezāki par sešiem milimetriem.

(Likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” 13.2panta otrā daļa).

4. Juridiskās un fiziskās personas pavadzīmi — rēķinu noformē par:

4.1. šo norādījumu 3.punktā minēto kokmateriālu piegādēm, kuru darījumu raksturs ir pirkšana, pārdošana, eksports un imports;

4.2. šādiem pakalpojumiem:

4.2.1. ar kokmateriālu sagatavošanu saistītie pakalpojumi, tajā skaitā ciršanas tiesību piešķiršana, augošu koku un apaļkoku uzmērīšana, vērtēšana (taksācija un dastošana), nozāģēšana, atzarošana un krautņu veidošana;

4.2.2. kokmateriālu apstrādes un pārstrādes pakalpojumi, tajā skaitā zāģēšana, garināšana, mizošana, frēzēšana, ēvelēšana, virpošana, slīpēšana, žāvēšana, līmēšana, lakošana, šķeldošana;

4.2.3. kokmateriālu marķēšana, brāķēšana (arī kokmateriālu kvalitātes vērtēšanas ekspertu sniegtie pakalpojumi), šķirošana, pakošana, antiseptēšana un cita veida ķīmiskā apstrāde;

4.2.4. kokmateriālu transportēšana (arī ekspedīcijas pakalpojumi), iekraušana, izkraušana, pārkraušana un glabāšana.

(Ministru kabineta 12.06.2001. noteikumu Nr.252 2.punkts).

5. Pavadzīme— rēķins apliecina kokmateriālu izcelsmi un piederību, kokmateriālus nosūtot (pārvietojot), nemainoties kokmateriālu īpašniekam (valdītājam), tajā skaitā šādos gadījumos:

5.1. nododot pārstrādei, glabāšanā;

5.2. izsniedzot pēc pārstrādes, glabāšanas;

5.3. mainot glabāšanas vietu;

5.4. pārvietojot starp uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) struktūrvienībām, kuras atrodas citā teritorijā (citā adresē);

5.5. pārvietojot pēc mežizstrādes personīgām vajadzībām (pašpatēriņam), ja tiek izmantoti koplietošanas satiksmes ceļi;

5.6. pārvietojot pārkraušanai citā transportlīdzeklī ārpus uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) teritorijas;

5.7. pārvietojot līdz starptautisko dokumentu noformēšanai.

(Ministru kabineta 12.06.2001. noteikumu Nr.252 4.punkts).

6. Par kokmateriālu piegādēm (pārvietošanu) un par sniegtajiem pakalpojumiem noformē atsevišķus pavadzīmes— rēķinus.

7. Veicot kokmateriālu piegādi vai šo norādījumu 5.punktā minēto pārvietošanu, pavadzīmi— rēķinu noformē atsevišķi par katru kokmateriālu kravu, kas tiek pārvadāta ar transportlīdzekli, neatkarīgi no transporta veida.

8. Par sniegtajiem pakalpojumiem pavadzīmi — rēķinu var noformēt:

8.1. vienu pavadzīmi— rēķinu par visu sniegto pakalpojumu — noteiktu kravu skaitu, kokmateriālu daudzumu, nobraukto attālumu (kilometriem) u.c.;

8.2. ja darījums nav pabeigts — par līgumā noteiktu procentos izteiktu darījuma izpildes pakāpi vai līdz noteiktam datumam sniegto pakalpojumu apjomu.

9. Ja pavadzīme — rēķins netiek izrakstīts uzreiz pēc pakalpojuma sniegšanas, tad tas jāizraksta septiņu dienu laikā no darījuma brīža.

(Likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” 8.panta ceturtā daļa).

10. Eksportējot kokmateriālus, pavadzīme — rēķins ir kokmateriālu pavaddokuments līdz starptautiskās transporta pavadzīmes un muitas deklarācijas noformēšanai.

Pavadzīmi — rēķinu noformē, pārvietojot kokmateriālus līdz vietai, kur tiks noformēta starptautiskā transporta pavadzīme un muitas deklarācija.

Ja starptautiskā transporta pavadzīme un muitas deklarācija ir noformēta pirms kravas pārvietošanas, tad papildu pavadzīmi — rēķinu nenoformē.

(Ministru kabineta 12.06.2001.noteikumu Nr.252 7.punkts).

11. Importējot kokmateriālus, kokmateriālu pavaddokuments ir starptautiskā transporta pavadzīme un muitas deklarācija līdz starptautiskajā pavadzīmē norādītajai vietai, ja Latvijas Republikas muitas teritorijā nemainās starptautiskajā pavadzīmē norādītais kokmateriālu saņēmējs.

12. Pavadzīmi — rēķinu noformē par eksportējamu un importēto kokmateriālu transporta un transporta palīgdarbības (ekspedīcijas) pakalpojumiem, kas sniegti iekšzemes nodokļu maksātājiem (rezidentiem), neatkarīgi no tā, vai pakalpojumus sniedz iekšzemē vai ārvalstīs.

13. Sniedzot pakalpojumus Latvijas Republikā nereģistrētai ārvalstu personai (nerezidentam), pavadzīmes — rēķina vietā noformē rēķinu, kurā ir norādīti visi nepieciešamie Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktie rekvizīti un arī nepieciešamie starptautiskajām prasībām atbilstošie rekvizīti.

14. Pavadzīmi — rēķinu var nenoformēt, piegādājot (pārdodot) kokmateriālus mazumtirdzniecībā, ja vienai personai piegādāto kokmateriālu apjoms nepārsniedz 1 m3 un par darījumu ir izsniegts kases čeks.

Pavadzīmi — rēķinu noformē, ja mazumtirdzniecībā vienai personai piegādāto kokmateriālu daudzums pārsniedz 1 m3.

Pavadzīmi — rēķinu noformē, ja par mazumtirdzniecībā vienai personai piegādātajiem kokmateriāliem, kuru daudzums nepārsniedz 1 m3, norēķinās ar pēcapmaksu.

(Ministru kabineta 12.06.2001. noteikumu Nr.252 6.punkts).

15. Pavadzīmi — rēķinu nenoformē valsts akciju sabiedrība “Latvijas dzelzceļš”, sniedzot kokmateriālu transporta pakalpojumus.

16. Pavadzīmi — rēķinu nenoformē Valsts meža dienests, izsniedzot ciršanas apliecinājumus.

 

 

III. Kokmateriālu transporta

pavadzīmes–rēķina noformēšana

17. Kokmateriālu piegādātājs (pārvietotājs) vai pakalpojumu sniedzējs izraksta pavadzīmi — rēķinu četros eksemplāros uz stingrās uzskaites veidlapām, kuras iegādātas Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk — VID) teritoriālajā iestādē vai VID Lielo nodokļu maksātāju pārvaldē. Visiem četriem pavadzīmes — rēķina eksemplāriem ir jābūt noformētiem vienādi.

Ja kokmateriālu piegādātājs (pārvietotājs) vai pakalpojumu sniedzējs ir juridiska persona, atbildīgo personu, kurai ir tiesības izrakstīt un parakstīt pavadzīmi — rēķinu, un izsniegt un saņemt kokmateriālus, ar rakstisku rīkojumu apstiprina uzņēmuma vadītājs.

Ja kokmateriālu piegādātājs (pārvietotājs) vai pakalpojumu sniedzējs ir fiziskā persona, tad pavadzīmi — rēķinu aizpilda un paraksta pati fiziskā persona.

(Ministru kabineta 12.06.2001. noteikumu Nr.252 8.punkts).

18. Pavadzīmei — rēķinam ir šāds eksemplāru sadalījums:

18.1. pirmais eksemplārs — kokmateriālu vai pakalpojumu saņēmējam;

18.2. otrais eksemplārs — kokmateriālu piegādātājam, nosūtītājam vai pakalpojumu sniedzējam;

18.3. trešais eksemplārs — kokmateriālu pārvadātājam. Ja kokmateriālus netransportē, tad pavadzīmes — rēķina trešais eksemplārs paliek kokmateriālu piegādātājam, nosūtītājam vai pakalpojumu sniedzējam;

18.4. ceturtais eksemplārs — kokmateriālu izsniedzējam (nosūtītājam) vai pakalpojumu sniedzējam.

Ja juridiskā vai fiziskā persona, piegādājot (pārvietojot) kokmateriālus, darījumā (darbībā) neiesaista citas personas, tad atbilstoši noteiktajam sadalījumam neizsniegtos noformētos pavadzīmes— rēķina eksemplārus uzglabā kokmateriālu piegādātājs (pārvietotājs).

(Ministru kabineta 12.06.2001. noteikumu Nr.252 11.punkts).

19. Pavadzīmē — rēķinā ir jānorāda šāda informācija:

19.1. pavadzīmes — rēķina izrakstīšanas datums (mēnesis jānorāda vārdiem);

19.2. kokmateriālu piegādātāja (nosūtītāja) vai pakalpojumu sniedzēja nosaukums (fiziskajai personai — vārds, uzvārds), nodokļu maksātāja reģistrācijas kods (fiziskajai personai — personas kods), ar PVN apliekamai personai — VID piešķirtais PVN maksātāja numurs, juridiskā adrese (fiziskajai personai — dzīvesvietas adrese), norēķinu rekvizīti — kredītiestādes nosaukums, kods un norēķinu konts.

Ja kokmateriālu piegādi (pārvietošanu) veic no VID reģistrētas kokmateriālu piegādātāja struktūrvienības, tad papildus norāda šīs struktūrvienības nosaukumu, nodokļu maksātāja reģistrācijas kodu un adresi.

Ja pakalpojumu sniedz VID reģistrētā pakalpojumu sniedzēja struktūrvienībā, tad papildus norāda šīs struktūrvienības nosaukumu, nodokļu maksātāja reģistrācijas kodu un adresi.

Kokmateriālu piegādātāja vai pakalpojumu sniedzēja rekvizītu norādīšanai var izmantot spiedogu.

Kokmateriālu piegādātāja vai pakalpojumu sniedzēja norēķinu (kredītiestādes) rekvizītus var nenorādīt fiziskās personas, kurām atbilstoši normatīvo aktu prasībām atļauts veikt skaidras naudas iemaksas darījumos ar kokmateriāliem.

(Ministru kabineta 12.06.2001. noteikumu Nr.252 5.2.apakšpunkts);

19.3. kokmateriālu vai pakalpojumu saņēmēja nosaukums (fiziskajai personai — vārds, uzvārds), nodokļu maksātāja reģistrācijas kods (fiziskajai personai — personas kods), ar PVN apliekamai personai — VID piešķirtais PVN maksātāja numurs, juridiskā adrese (fiziskajai personai — dzīvesvietas adrese), norēķinu rekvizīti — kredītiestādes nosaukums, kods un norēķinu konts.

Ja kokmateriālus vai pakalpojumus saņem VID reģistrētā kokmateriālu saņēmēja vai pakalpojumu saņēmēja struktūrvienība, tad papildus norāda šīs struktūrvienības nosaukumu, nodokļu maksātāja reģistrācijas kodu un adresi.

Kokmateriālu vai pakalpojumu saņēmēja rekvizītu norādīšanai var izmantot spiedogu.

Kokmateriālu vai pakalpojumu saņēmēja norēķinu (kredītiestādes) rekvizītus var nenorādīt fiziskās personas, kurām atbilstoši normatīvo aktu prasībām atļauts veikt skaidras naudas iemaksas darījumos ar kokmateriāliem;

(Ministru kabineta 12.06.2001. noteikumu Nr.252 5.3.apakšpunkts).

19.4. samaksas noteikumi — skaidrā vai bezskaidrā naudā.

Informāciju par samaksas noteikumiem norāda, ja kokmateriālus piegādā (pārdod), vai sniedz pakalpojumus.

(Ministru kabineta 12.06.2001. noteikumu Nr.252 5.4.apakšpunkts);

19.5. ciršanas apliecinājuma numurs un datums vai koku ciršanas biļetes numurs un datums.

Pavadzīmē — rēķinā norāda ciršanas apliecinājuma numuru un izsniegšanas datumu, ja apaļkokus piegādā (pārvieto) persona, kura, pamatojoties uz ciršanas apliecinājumu, ieguvusi tos mežizstrādē.

Pēc mežizstrādē iegūtu kokmateriālu pirmās piegādes (pārdošanas) to pircējs, veicot turpmākās darbības ar šiem kokmateriāliem, pavadzīmē — rēķinā ciršanas apliecinājuma datumu un numuru var nenorādīt.

(Ministru kabineta 12.06.2001. noteikumu Nr.252 5.5.apakšpunkts);

19.6. kravas iekraušanas un izkraušanas, kā arī pakalpojuma sniegšanas vietas adrese.

Kravas iekraušanas un izkraušanas vietas adresi norāda, ja pavadzīmi — rēķinu noformē par kokmateriālu piegādi (pārvietošanu).

Ja, piegādājot (pārdodot) kokmateriālus, tie netiek transportēti (pārvietoti), tad pavadzīmē — rēķinā norāda to atrašanās vietas adresi, bet izkraušanas adreses vietā izdara atzīmi “vieta netiek mainīta”.

Ja, pārvietojot kokmateriālus līdz vietai, kur tiks noformēta starptautiskā pavadzīme un muitas deklarācija, kokmateriāli no transportlīdzekļa netiek izkrauti, tad pavadzīmes — rēķina ailē, kura paredzēta kravas izkraušanas adreses norādīšanai, ieraksta “krava netiek izkrauta”.

Noformējot pavadzīmi — rēķinu par sniegto transporta pakalpojumu, norāda kokmateriālu iekraušanas transportlīdzeklī (maršruta sākuma) vietas adresi un kokmateriālu izkraušanas (maršruta beigu) vietas adresi. Transporta pakalpojuma sniegšanas vietas adresi nenorāda, ja pavadzīmi — rēķinu noformē par vairākos maršrutos sniegto transporta pakalpojumu kopumu.

(Ministru kabineta 12.06.2001. noteikumu Nr.252 5.6.apakšpunkts);

19.7. kokmateriālu kravas pārvadātāja uzņēmuma nosaukums (fiziskajai personai — vārds un uzvārds), nodokļu maksātāja reģistrācijas kods (fiziskajai personai — personas kods), transportlīdzekļa valsts reģistrācijas numurs un transportlīdzekļa vadītāja vārds un uzvārds (transportējot pa dzelzceļu, jānorāda tikai vagona numurs).

Pavadzīmē — rēķinā informāciju par kravas pārvadātāju nenorāda, ja kokmateriālus nepārvadā, kā arī ja pavadzīmi — rēķinu noformē par sniegtajiem pakalpojumiem.

(Ministru kabineta 12.06.2001. noteikumu Nr.252 5.7.apakšpunkts);

19.8. darījuma (darbības) raksturs — kokmateriālu piegāde, pakalpojumu sniegšana vai šo norādījumu 5.punktā minētās darbības.

(Ministru kabineta 12.06.2001. noteikumu Nr.252 5.8.apakšpunkts);

19.9. saimnieciskā darījuma apraksts, mērītāji, nodokļi (daudzumi un summas):

19.9.1. kokmateriālus piegādājot (pārdodot), norāda piegādāto (pārdoto) kokmateriālu nosaukumu, mērvienību, nosūtīto daudzumu, pieņemto (precizēto) daudzumu, cenu pēc novērtēšanas un kopējo summu (vērtību).

Pieņemto (precizēto) kokmateriālu daudzumu, cenu un kopējo vērtību pavadzīmē — rēķinā var norādīt kokmateriālu pieņemšanas vietā (brīdī);

19.9.2. kokmateriālus pārvietojot (ja nenotiek kokmateriālu īpašnieka (valdītāja) maiņa), norāda pārvietojamo kokmateriālu nosaukumu, daudzumu un vērtību naudas izteiksmē;

19.9.3. sniedzot pakalpojumus, norāda pakalpojuma veidu, kokmateriālu nosaukumu, mērvienību, daudzumu, pakalpojuma cenu (vērtību) un kopējo vērtību;

Ja sniegtais transporta pakalpojums aptver vairākas kokmateriālu kravas, tad pavadzīmē — rēķinā kokmateriālu nosaukuma, mērvienības un daudzuma vietā var norādīt pārvadāto kokmateriālu kravu pavaddokumentu — pavadzīmju — rēķinu izrakstīšanas datumu, sēriju un numuru vai starptautisko transporta pavadzīmju identifikācijas datus;

19.9.4. ciršanas tiesību piešķīrējs norāda ciršanas apliecinājuma numuru, datumu, koksnes izcelsmes vietu (saimniecību, mežniecību, kvartālu, nogabalu), koksnes veidu un daudzumu, meža valdītāja, ciršanas tiesību piešķīrēja un saņēmēja identifikācijas datus, darījuma kopējo vērtību;

19.9.5. kokmateriālu piegādātājs un pakalpojumu sniedzējs (ar PVN apliekamas personas) pavadzīmē — rēķinā par kokmateriālu piegādi un sniegto pakalpojumu norāda PVN likmi un aprēķināto PVN summu;

19.9.6. kopējā samaksas summa ar cipariem un vārdiem.

Ja kokmateriālu piegādātājs (pārdevējs) un saņēmējs (pircējs) vai pakalpojumu sniedzējs un saņēmējs ir ar PVN apliekamas personas, tad kopējo samaksas summu norāda bez PVN.

Ja kokmateriālu piegādātājs vai pakalpojumu sniedzējs ir ar PVN apliekama persona, bet kokmateriālu vai pakalpojumu saņēmējs ir neapliekama persona, tad kopējā samaksas summa ir kokmateriālu piegādes vai sniegto pakalpojumu vērtības un aprēķinātā PVN kopsumma.

(Ministru kabineta 12.06.2001. noteikumu Nr.252 5.9.apakšpunkts);

19.10. kokmateriālu izsniedzēja vai pakalpojumu sniedzēja vārds, uzvārds un paraksts, datums.

Ja pavadzīmi — rēķinu noformē par pakalpojumu, kas sniegts noteiktā laika periodā, tad pakalpojuma sniegšanas datuma vietā norāda pakalpojuma sniegšanas laika periodu no — līdz.

(Ministru kabineta 12.06.2001. noteikumu Nr.252 5.10.apakšpunkts);

19.11. kokmateriālu pārvadātāja vārds, uzvārds un paraksts, kravas iekraušanas un izkraušanas laiks un datums, ja kokmateriāli tiek transportēti (pārvadāti).

(Ministru kabineta 12.06.2001. noteikumu Nr.252 5.11.apakšpunkts);

19.12. kokmateriālu vai pakalpojumu saņēmēja vārds, uzvārds un paraksts, datums.

(Ministru kabineta 12.06.2001. noteikumu Nr.252 5.12.apakšpunkts);

19.13. cita darījumu partneriem nepieciešamā papildu informācija (ja to nepieciešams norādīt pavadzīmē — rēķinā).

(Ministru kabineta 12.06.2001. noteikumu Nr.252 5.13.apakšpunkts).

20. Pavadzīmi — rēķinu aizpilda ar datoru (elektroniski) vai pildspalvu skaidri un salasāmi, tā, lai visā tā glabāšanas laikā nezustu tajā norādītā informācija. Dzēsumi nav pieļaujami. Labojumus veic, iepriekšējo tekstu pārsvītrojot un

norādot — kas, kad un kāpēc izdarījis labojumus. Persona, kura izdara labojumus, tos apliecina ar parakstu uz visiem pavadzīmes— rēķina eksemplāriem.

(Ministru kabineta 12.06.2001. noteikumu Nr.252 9.punkts).

21. Ja pavadzīmes — rēķina veidlapu anulē, uz visiem četriem eksemplāriem izdara atzīmi “anulēts” un norāda kas, kad un kāpēc veicis anulēšanu. Persona, kura anulē pavadzīmi — rēķinu, apliecina to ar parakstu uz visiem pavadzīmes — rēķina eksemplāriem.

Pavadzīmes — rēķini (arī bojātie un anulētie) ir jāuzglabā piecus gadus.

(Ministru kabineta 12.06.2001. noteikumu Nr.252 10.punkts).

 

 

IV. Kokmateriālu transporta pavadzīmes–rēķina

veidlapu iegāde un uzskaite

22. Pavadzīmes — rēķina veidlapas juridiskās personas iegādājas tajās VID teritoriālajās iestādēs, kurās tās ir reģistrētas kā nodokļu maksātājas vai VID Lielo nodokļu maksātāju pārvaldē, bet fiziskās personas — VID teritoriālajās iestādēs atbilstoši savas dzīvesvietas adresei, pamatojoties uz rakstisku iesniegumu, kurā norādīta ieplānotā darbība un pamatots vajadzīgo veidlapu skaits.

23. Pavadzīmes— rēķina veidlapas drīkst izmantot tikai tā juridiskā vai fiziskā persona, kura pati tās ir iegādājusies VID iestādē. Neaizpildītu veidlapu nodošana citām personām ir aizliegta

24. Juridiskām un fiziskām personām ir jānodrošina pavadzīmes — rēķina veidlapu stingrā uzskaite un glabāšana. Persona, kura uzņēmumā uzskaita un glabā veidlapas, ir jānorīko ar uzņēmuma vadītāja (īpašnieka) rakstisku rīkojumu.

25. Personai, kura ir iegādājusies pavadzīmes — rēķina veidlapas, līdz ceturksnim sekojošā mēneša 15.datumam, ir jāsniedz attiecīgajai VID teritoriālajai iestādei vai VID Lielo nodokļu maksātāju pārvaldei pārskats par iegādāto veidlapu izlietošanu (pielikumā).

VID teritoriālā iestāde jaunas pavadzīmes — rēķina veidlapas neizsniedz, ja persona nav iesniegusi pārskatu par iepriekš saņemto veidlapu izlietošanu.

 

Pielikums

 

VID309 COPY.GIF (106978 bytes)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!