• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pašvaldību pārrobežu sadarbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.02.2002., Nr. 31 https://www.vestnesis.lv/ta/id/59268

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pārbaudi ārpusreglamenta attiecībās

Vēl šajā numurā

26.02.2002., Nr. 31

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pašvaldību pārrobežu sadarbību

21. un 22.februārī Krivskā (Pleskavas apgabalā, Krievijas Federācijā) notika starptautiska konference “Latvijas, Krievijas un Igaunijas pārrobežu sadarbība”, kuru rīkoja Eiropas Padome sadarbībā ar Pleskavas apgabala administrāciju un Krievijas Federācijas Ārlietu ministriju. Konferencē piedalījās Latvijas, Krievijas un Igaunijas pierobežas rajonu pašvaldību vadītāji un darbinieki (no Latvijas puses — Alūksnes, Balvu, Ludzas un Valkas pašvaldību), Latvijas, Krievijas un Igaunijas ārlietu ministriju un citu nacionālā līmeņa institūciju pārstāvji, kā arī Eiropas Padomes (EP) un Eiropas Savienības (ES) eksperti.

Konferences laikā pārrunāti Latvijas un Igaunijas pierobežas reģionu un Pleskavas apgabala sadarbības juridiskie, ekonomiskie un praktiskie aspekti, kā arī ES paplašināšanās ietekme uz turpmāku sadarbības attīstību.

Pārrobežu sadarbība saskaņā ar 1980.gada Madrides konvencijas par vietējo pašvaldību pārrobežu sadarbību pamatprincipiem ir pašvaldību prerogatīva. Konferencē atzīmēts, ka Latvijas, Igaunijas un Krievijas pierobežas pašvaldības līdz šim ir bijušas visai aktīvas, īstenojot kopīgus sadarbības projektus un tādējādi dodot ieguldījumu arī starpvalstu attiecību veidošanā kopumā.

Konferences ietvaros pašvaldību paveikto atzinīgi novērtēja arī visu trīs valstu ministriju pārstāvji un EP un ES eksperti, kā pozitīvu pārrobežu sadarbības piemēru minot 1997.gadā izveidoto Latvijas, Krievijas un Igaunijas pierobežas reģionu sadarbības padomi.

Pasākuma laikā apspriestas arī jaunas sadarbības idejas un iespējas, kas liecina par to, ka pārrobežu sadarbība šajā reģionā ir perspektīva joma, kura interesē daudzus — pašvaldības, uzņēmējus, reģiona iedzīvotājus kopumā. Vairākkārt tika uzsvērts, ka Pleskavas apgabalu un Latvijas un Igaunijas pierobežas reģionus vieno kopīgas intereses, tai skaitā ekonomiskās, kas dod labu pamatu, lai turpinātu konstruktīvu sadarbību, izmantojot arī Eiropā uzkrātos pārrobežu sadarbības veiksmīgos piemērus.

Latvijas, Krievijas un Igaunijas ārlietu ministriju pārstāvji atzīmēja pārrobežu sadarbības nozīmību starpvalstu attiecību kontekstā un atzina divpusējo starpvaldību līgumu par pārrobežu sadarbību pozitīvo lomu pārrobežu sadarbības attīstībā, atvieglojot pašvaldību darbību šajā jomā.

Konferences gaita un rezultāti uzskatāmi parādīja, ka gan reģiona pašvaldībām, gan ārlietu ministrijām un citām nacionālajām institūcijām ir kopīga izpratne par to, ka nepolitizēta pārrobežu sadarbība ir tas sadarbības modelis, kurš dod reālus ieguvumus visiem partneriem un, kas ir pats svarīgākais, visiem reģiona iedzīvotājiem abpus robežām.

 

Ārlietu ministrijas preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!