• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pašvaldību reformu visās finesēs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.02.2002., Nr. 31 https://www.vestnesis.lv/ta/id/59269

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrs:
Tiekoties ar Maskavas domes delegāciju

Vēl šajā numurā

26.02.2002., Nr. 31

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pašvaldību reformu visās finesēs

Par administratīvi teritoriālajai reformai veltītu izdevumu

Februārī Pašvaldību lietu pārvaldes rīkotajā preses konferencē pārvaldes direktors Ivars Kalniņš un direktora vietnieks Arvīds Pīlēģis nodeva vērtējumam nupat iznākušo bukletu par administratīvi teritoriālo reformu (ATR), kas nonāks ikviena Latvijas iedzīvotāja pastkastītē. Šāds buklets izstrādāts pirmoreiz, tā sagatavošanā ņemti vērā dāņu ieteikumi un pieredze ATR Dānijas pašvaldībās. Bukleta metiens — 650 tūkstoši eksemplāru, un tā uzdevums ir iepazīstināt Latvijas iedzīvotājus ar administratīvi teritoriālās reformas mērķiem un skaidrot reformas nepieciešamību. No 8.februāra buklets tiek izplatīts ar “Latvijas pasta” starpniecību. Latvijas rajonos kopumā paredzēts izplatīt 610 tūkstošus eksemplāru, bet Rīgas pasta nodaļas saņems 34 tūkstošus. Atlikušos izdevumus Rīgā izplatīs ar bibliotēku kolektora palīdzību.

Izdevuma virsraksts ir “Latvija apvienojas!”, un, kā paskaidroja A.Pīlēģis, tam, neraugoties uz visai plašo ATR oponentu skaitu, vajadzētu viest skaidrību un veicināt izpratni. Bukleta veidotāji neslēpa, ka kopumā Latvijas iedzīvotāju interese un zināšanas par administratīvi teritoriālās reformas nepieciešamību ir ļoti ierobežotas un nepilnīgas. Šim jautājumam īpaši nepievēršas arī prese un pārējie plašsaziņas līdzekļi. Reformas gaitu nesekmē arī pašvaldību noraidošā attieksme un neieinteresētība reformas norisē. Iespējas brīvprātīgi lemt par jauno apvienotās pašvaldības modeli līdz šā gada sākumam ir izvēlējušās 34 no 574 pašvaldībām, un nu jau izveidotas 14 jaunā modeļa pašvaldības. Pašvaldību lietu pārvaldes direktors Ivars Kalniņš uzsvēra, ka izstrādātie pētījumi par pašvaldību apvienošanos līdz 2004. gadam nav nemaināma dogma. Jau ir izveidots Brocēnu novads, kas plāno dzīvot un attīstīties neatkarīgi no Saldus, un to I. Kalniņš nosauca par sava veida pozitīvo “izaicinājumu”. Pašvaldībām ir jāapzinās, ka reforma notiks, un šobrīd ir iespējas ietekmēt to sev izdevīgā un vēlamā virzienā.

Latvijas karte, kas attēlota arī titullapā, rāda iespējamo 2005. gada Latvijas modeli ar 102 pašvaldībām. Buklets sniedz atbildes uz galvenajiem jautājumiem: kas ir ATR, kāpēc tā nepieciešama, kādi ir jaunā novada izveides nosacījumi, un kāda ir plānotā reformas gaita. Tas ir orientēts pozitīvi gan ilustratīvā materiāla, gan sniegtās informācijas ziņā. Tas, pēc Gunitas Volkas, “PBN Company Baltics” projektu vadītājas, domām, aicina uz dialogu, jo norāda lasītājam ceļu, kā ietekmēt reformas gaitu savā dzīvesvietā.

Gatavojot izdevumu, tika izveidota projekta mērķa grupa, kas vērtēja un izteica priekšlikumus bukleta projekta izmaiņām. Izstrādes gaitā vairāki no šiem priekšlikumiem ņemti vērā.

Jebkuras pārmaiņas izraisa bažas, un neziņa tās vēl vairāk pastiprina, tādēļ šāda un līdzīgu informatīvo materiālu izstrāde būtu visnotaļ nepieciešams posms ceļā uz rezultātu. Pašvaldību lietu pārvalde informēja, ka šogad par valsts līdzekļiem ir paredzēts izdot vēl vienu informatīvo bukletu par administratīvi teritoriālās reformas jautājumiem.

 

Zaida Kalniņa, “LV” pašvaldību lietu redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!