• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par desmit gadu garo ceļu uz ES. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.02.2002., Nr. 31 https://www.vestnesis.lv/ta/id/59275

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par iekļaušanos jaunajā laikā

Vēl šajā numurā

26.02.2002., Nr. 31

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par desmit gadu garo ceļu uz ES

AS “Dzintars” prezidents Iļja Gerčikovs:

Politiski ES ir Latvijai tuva un vēlama sistēma, kas nostiprinātu valstiskumu. Mēs šobrīd esam pašmācības stadijā, valdības kompetences līmenis ir zems, 10 gadu laikā mūs ir pārvaldījuši politiķi, ne profesionāļi. ES sistēma palielinās mūsu profesionalitāti (nostiprinās demokrātisko sistēmu).

Tiesa, ES sistēmu nevajag akli pārņemt – tā ir jāadaptē vietējai situācijai, izmantojot zināmus principus. ES to saprot, un tā tas arī notiek.

Ekonomiski ES jau sen ir šeit – valstī no turienes ieplūst investīcijas, tādējādi palielinot iekšzemes kopproduktu. Taču mēs šobrīd esam pusnovadītāja lomā – pieņemam un neko nedodam pretī, jo vecā sistēma ir izārdīta, bet jaunā vēl nav nostiprināta. Esam paši sev radījuši nopietnus kompleksus, kaut intelektuālais līmenis ir augsts. Mums vajadzēja izveidot savu sistēmu, piemēram, neļaut ārzemniekiem ienākt tirdzniecībā. Taču tas ir izdarīts, spēles noteikumi ir izvēlēti. Tagad tikai var to visu, kas ir de facto, noformēt de iure.

Arī lauksaimniecību mēs esam paši iznīcinājuši. Es jau agrāk teicu: lauksaimniecībai ir jādod dotācijas. Tad man oponēja: viņiem jāizpeld pašiem. Kā redzams, es biju labāk informēts par ES procesiem. Netika izstrādāta arī lauksaimniecības attīstības politika. Līdz ar to mūsu lauksaimniecība samazinās, un mēs neesam konkurētspējīgi pat ar Lietuvu un Igauniju, kas saviem zemniekiem subsīdijas nodrošināja.

AS “Dzintars” jau šobrīd daudzējādā ziņā (tehnoloģiski, intelektuāli, produktu kvalitātes jomā) ir pārāks par daudzu ES valstu uzņēmumiem. Bet pat ar ISO un GMP sertifikātiem mēs ES tirgū netiekam.

Kad Latvija būs ES, varēsim ražot savu produkciju kā vienas valsts ietvaros. Uzņēmumiem, kas jau ir pacēlušies līdz ES līmenim, tas ļaus pilnvērtīgi attīstīties. Mēs jau kopš neatkarības atgūšanas gājām uz ES – investējām līdzekļus utt. Kāpēc mums no tā jāatsakās?

 

“DIENAS BIZNESS

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!