• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par papildpasākumiem patērētāju tiesību aizsardzībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.06.1993., Nr. 39 https://www.vestnesis.lv/ta/id/59292

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas republikas Finanšu ministrijas lēmums Nr.648

Par pāreju uz latu

Vēl šajā numurā

17.06.1993., Nr. 39

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru Padome

Veids: lēmums

Numurs: 307

Pieņemts: 14.06.1993.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 LATVIJAS REPUBLIKAS MINISTRU PADOMES LĒMUMS Nr. 307

Par papildpasākumiem patērētāju tiesību aizsardzībai

Lai nodrošinātu Latvijas Republikas likuma «Par patērētāju tiesību aizsardzību» izpildi, kā arī nepieļautu patērētāju veselībai bīstamu preču realizāciju, Latvijas Republikas Ministru Padome nolemj:

1. Atzīt par drošuma prasībām neatbilstošiem un patērētāju veselībai bīstamiem tādus alkoholiskos dzērienus un etilspirtu (izņemot alu un alkoholiskos dzērienus ar spirta saturu līdz 8%):

1.1. kas nav apgādāti ar Labklājības ministrijas Nacionāla vides un sabiedrības veselības centra izsniegta sertifikāta oriģinālu vai iegādes dokumentiem, kuri apliecina sertifikāta datus atbilstoši alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības noteikumu prasībām;

1.2. kas nav marķēti ar Labklājības ministrijas apstiprināta parauga marķēšanas zīmēm vai marķēti, neievērojot noteikto marķēšanas kārtību;

1.3. kas marķēti ar viltotām marķēšanas zīmēm vai marķēšanas zīmēm, kas nav reģistrētas konkrētajam dzērienu veidam un nosaukumam.

2. Uzdot valsts finansu inspekcijas, Lauksaimniecības ministrijas Produkcijas kvalitātes inspekcijas, Tirdzniecības uzraudzības valsts komitejas vai policijas amatpersonām nekavējoties apturēt tirdzniecību un izņemt no apgrozības alkoholiskos dzērienus vai etilspirtu, kas atzīti par veselībai bīstamiem.

3. Apstiprināt pievienoto Kārtību, kādā par veselībai bīstamiem atzītie alkoholiskie dzērieni vai etilspirts izņemami no apgrozības tirdzniecībā.

4. Noteikt, ka pēc valsts finansu inspekcijas, Lauksaimniecības ministrijas Produkcijas kvalitātes inspekcijas, Tirdzniecības uzraudzības valsts komitejas vai policijas amatpersonu pieprasījuma pārdevēja (uzņēmēja, uzņēmējsabiedrības) pienākums ir veselībai bīstamos alkoholiskos dzērienus un etilspirtu nekavējoties nogādāt Lauksaimniecības ministrijas noteiktajās pārstrādes vai likvidācijas vietās, kā arī segt ar nogādi, pārstrādi, likvidāciju, turpmākās izmantošanas iespēju noteikšanu, kā arī ar dokumentu noformēšanu un to nosūtīšanu saistītos izdevumus.

5. Uzdot Lauksaimniecības ministrijai nodrošināt no apgrozības tirdzniecībā izņemto alkoholisko dzērienu vai etilspirta pieņemšanu, pārstrādi vai likvidāciju tās pakļautībā esošajos uzņēmumos.

6. Aizliegt alkoholisko dzērienu ražotājuzņēmumiem, kas saskaņā ar Labklājības ministrijas Nacionālā vides un sabiedrības veselības

centra pilnvarojumu veic gatavas produkcijas kvalitātes kontroli un sertifikāciju uzņēmumu izmēģinājumu laboratorijās, pāradresēt realizējamās produkcijas marķēšanas tiesības.

7. Labklājības ministrijas Nacionālajam vides un sabiedrības veselības centram atsaukt ražotājuzņēmumiem doto alkoholisko dzērienu sertificēšanas un marķēšanas pilnvarojumu, ja konstatēti šī lēmuma 6. punktā noteiktās kārtības pārkāpumi.

8. Valsts finansu inspekcijas, Lauksaimniecības ministrijas Produkcijas kvalitātes inspekcijas, Tirdzniecības uzraudzības valsts komitejas vai policijas amatpersonām, konstatējot alkoholisko dzērienu vai etilspirta marķēšanas zīmju nodošanu trešajām personām (fiziskajām vai juridiskajām), iesniegt pieprasījumu attiecīgajā Ministru Padomes pilnvarotajā institūcijā vai pašvaldībā par speciālās atļaujas (licences) alkoholisko dzērienu ievešanai, izgatavošanai pārdošanai vai tirdzniecībai anulēšanu.

9. Noteikt, ka Labklājības ministrijas pakļautībā esošajām izmēģinājumu, kontroles un ekspertīzes laboratorijām obligāti ārpus kārtas un bez maksas pēc šajā lēmumā minēto kontrolējošo institūciju pasūtījuma jāveic alkoholisko dzērienu un etilspirta drošuma un kvalitātes ekspertīze.

Latvijas Republikas Ministru Padomes priekšsēdētājs I. GODMAN1S

Latvijas Republikas Ministru Padomes Valsts kancelejas vadītājs V. ZEIKATS

Rīgā 1993. gada 14. jūnijā

APSTIPRINĀTA
ar Latvijas Republikas Ministru Padomes

1993. gada 14. jūnija lēmumu Nr. 307

KĀRTĪBA,
kādā par veselībai bīstamiem atzītie alkoholiskie dzērieni vai etilspirts izņemami no apgrozības tirdzniecībā

Par veselībai bīstamiem atzītie alkoholiskie dzērieni vai etilspirts izņemami no apgrozības tirdzniecībā šādā kārtībā:

1. Kontrolējošās institūcijas amatpersonas (ne mazāk kā 3 cilvēki) sastāda izņemšanas aktu, kurā norāda:

1.1. izņemšanas akta sastādīšanas vietu, gadu, mēnesi, datumu;

1.2. ziņas par pārkāpēju;

1.2.1. uzņēmuma (veikala) vai uzņēmējsabiedrības nosaukumu, adresi, telefona numuru;

1.2.2. uzņēmuma (veikala) vai uzņēmējsabiedrības īpašnieka (vadītāja) vardu, uzvārdu;

1.2.3. tirdzniecības atļaujas un licences numuru, izdošanas datumu, to izsniedzēju;

1.3. sastādītāju amatu, vardu, uzvārdu;

1.4. ziņas par izdarīto pārkāpumu;

1.5. informāciju par bīstamo preci:

1.5.1. piegādes dokumenta numuru, datumu;

1.5.2. piegādātāju;

1.5.3. saņemtās preces sortimentu, daudzumu, cenu, summu;

1.5.4. preces atlikumu uz pārbaudes brīdi (sortiments, daudzums, cena, summa);

1.6. bīstamas preces nogādes vietu, termiņu;

1.7. ar nogādi, pārstrādi vai likvidāciju saistīto izdevumu segšanas kārtību;

1.8. citas ziņas.

2. Aktu sastāda trīs eksemplāros, no tiem vienu eksemplāru saņem pārdevējs (uzņēmējs, uzņēmējsabiedrība), vienu eksemplāru — kontrolējošā institūcija, vienu eksemplāru — attiecīgā rajona prokuratūra jautājuma izlemšanai par krimināllietas ierosināšanu. Ja par bīstamu atzītie alkoholiskie dzērieni vai etilspirts akta noradītajā sortimentā, daudzumā un laika netiek izņemti no apgrozības tirdzniecībā un nogādāti norādītajā pārstrādes vai likvidācijas vieta, tad krimināllietas ierosināšanas gadījumā tas tiek kvalificēts ka atbildību pastiprinošs apstāklis

3. Aktam pievieno pārdevēja (uzņēmuma vai uzņēmējsabiedrības īpašnieka) paskaidrojumu.

4. Lauksaimniecības ministrijas attiecīgais uzņēmums dokumentāri apliecina alkoholisko dzērienu vai etilspirta pieņemšanu, noradot:

4.1. izņemšanas akta numuru, datumu, sastādītāju;

4.2. preces piegādātāju (uzņēmēju, uzņēmumu, uzņēmējsabiedrību), tā adresi;

4.3. preces pieņemšanas gadu, mēnesi, datumu;

4.4. preces sortimentu, daudzumu, cenu, summu.

5. Pieņemšanas dokumentus noformē trīs eksemplāros, no tiem viens eksemplārs paliek uzņēmumam pieņēmējam, divi eksemplāri — piegādātājam.

6. Piegādātājam trīs darbdienu laikā pēc izņemšanas aktā minētā nogādes termiņa jānodrošina viena preces pieņemšanas dokumenta eksemplāra nogāde kontrolējošajai institūcijai.

7. Lauksaimniecības ministrijas attiecīgais uzņēmums:

7.1. veic pieņemšanas dokumentu reģistrāciju un uzskaiti;

7.2. nosaka bīstamās preces tālākās izmantošanas iespējas;

7.3. pārstrādā vai likvidē pieņemto preci;

7.4. nosaka samaksu par sniegtajiem pakalpojumiem, kas saistīti ar tādu alkoholisko dzērienu vai etilspirta pārstrādi vai likvidāciju, kas atzīti par bīstamiem;

7.5. dokumentāri apliecina preces pārstrādi vai likvidāciju kontrolējošai institūcijai un attiecīgajai rajona prokuratūrai.

8. Par veselībai bīstamiem atzīto alkoholisko dzērienu vai etilspirta nogādi uz pārstrādes vai likvidācijas vietu var izdarīt arī ar trešās personas starpniecību, bet uz pārkāpēja rēķina.

Latvijas Republikas Ministru Padomes Valsts kancelejas vadītājs V. ZEIKATS

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!