• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES Konventa pirmo sanāksmi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.03.2002., Nr. 34 https://www.vestnesis.lv/ta/id/59508

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šī vizīte mūs vēl vairāk tuvinās ES un NATO

Vēl šajā numurā

01.03.2002., Nr. 34

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES Konventa pirmo sanāksmi

Vakar, 28.februārī, Eiropas Parlamenta ēkā Briselē notika ES Konventa pirmā kopīgā sanāksme. ES Konventu izveidoja Lākenas ES padome pagājušā gada decembrī, pieņemot Deklarāciju par ES nākotni.

Konventa mērķis ir apmainīties viedokļiem un sagatavot priekšlikumus tam sekojošajai ES Starpvaldību konferencei, kas lems par to formālu apstiprināšanu. Diskusijas notika galvenokārt par ES lēmumu pieņemšanas un līgumu sistēmas vienkāršošanu, ES tuvināšanu tās pilsoņiem un ES institūciju reformām.

Kā dalībvalstis, tā arī kandidātvalstis aicinātas piedalīties Konventa darbā katra ar divu parlamentāriešu un viena valdības pārstāvja starpniecību. Līdz ar to pirmo reizi ES nākotnei nozīmīgu lēmumu apspriešanā pilnā mērā iesaistīti gan ES dalībvalstu un ES institūciju, gan arī kandidātvalstu pārstāvji. Lai gan Lākenas deklarācija paredz, ka kandidātvalstīm Konventā nebūs iespēju novērst iespējamu ES dalībvalstu vienprātīgu atbalstu kādam priekšlikumam, tomēr paredzams, ka jautājumos par ES nākotnes reformām atsevišķu ES dalībvalstu viedokļi saskanēs ar atsevišķu kandidātvalstu nostājām. Nosacītas dalījuma līnijas visdrīzāk veidosies starp dažādus reformu modeļus aizstāvošiem Konventa pārstāvjiem.

Paredzēts, ka Konventā darbs noritēs gadu – līdz 2003. gada martam. Konventa prezidents par Konventa darbības rezultātiem informēs ES padomes, kuras notiek četras reizes gadā.

Latvijas parlamentu Konventā pārstāv “Latvijas ceļa” deputāts Edvīns Inkēns un Tautas partijas deputāts Rihards Pīks. Kā valdības pārstāvi Ministru kabinets apstiprinājis īpašu uzdevumu ministru sadarbībai ar starptautiskajām finansu institūcijām Robertu Zīli.

Latvijas pārstāvji Konventā ņems vērā sabiedrības pausto viedokli. Pagājušā gada decembrī Ārlietu ministrijā notika seminārs par ES nākotnes jautājumiem, kurā piedalījās akadēmiķi, nevalstisko organizāciju pārstāvji, studenti. Martā tiks rīkots nākamais seminārs ar Francijas Šūmana fonda līdzdalību. Vēl viens seminārs paredzēts maijā, Eiropas nedēļas laikā.

 

Ārlietu ministrijas preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!