• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par auditu Valsts policijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.03.2002., Nr. 34 https://www.vestnesis.lv/ta/id/59510

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pirmajiem līdzekļiem Turaidas pilskalnam un autoceļiem

Vēl šajā numurā

01.03.2002., Nr. 34

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par auditu Valsts policijā

Trešdien, 27. februārī, notika iekšlietu ministra Mareka Segliņa preses īssaiets, kurā ministrs informēja par audita rezultātiem Valsts policijā. M. Segliņš teica:

— Saskaņā ar Valsts budžeta likumu 2002. gadam policijai ir būtisks budžeta pieaugums. Pirmo reizi daudzu gadu laikā tika panākts, ka budžetā iekļāva finansējumu Ministru kabineta apstiprināto piemaksu izmaksai. Šim mērķim piešķirtā nauda bija viens miljons deviņi simti piecdesmit tūkstoši latu. Tas nozīmē, ka šogad var izmaksāt piemaksas, kas jūtami palielina policistu ienākumus. Palielinājās arī finansējums degvielas iegādei. Līdz ar to šogad nevarētu būt runa par to, ka policisti nevar kaut kur aizbraukt, jo nav degvielas. Degvielas iegādei ir piešķirta tāda summa, kādu policija pieprasīja. Februāra sākumā, tiekoties ar ierindas policistiem, kā arī masu medijos parādījās informācija, ka reālie ienākumi policistiem nav palielinājušies. Bija policisti, kuri atzina, ka naudas ir vairāk, bet bija tādi, kas teica, ka nav nekādu piemaksu. Tas mani darīja bažīgu, un es liku veikt auditu par to, kā ir izlietots budžets.

Audits noritēja no 15. līdz 25. februārim. Ar audita slēdzienu esmu iepazinies. Ir konstatēti būtiski pārkāpumi, paredzot finansējumu citiem mērķiem, nevis tiem, kas ir noteikti likumā par valsts budžetu 2002. gadam. Es esmu pieņēmis lēmumu šodien parakstīt rīkojumu par dienesta pārbaudes veikšanu par Valsts policijas amatpersonu rīcības atbilstību likumam par valsts budžetu. Tāpat parakstīšu rīkojumu par ministrijas kontroles pār izlietotajiem līdzekļiem pastiprināšanu. Pēdējos gados ir bijusi virzība uz decentralizāciju, un dienesti ir nevis ministrijas pakļautībā, bet tikai pārraudzībā. Dienesti paši rīkojas ar savu naudu. Manuprāt, nākotnē tikai ministrijas līdzpārraudzībā dienesti varēs rīkoties ar lielām naudas summām. Speciālistiem jālemj, cik liela būtu summa, kuras izlietojums jāsaskaņo ar ministriju, lai atkārtoti nenonāktu pie līdzīgas situācijas kā šobrīd.

Par benzīnu. Auditā ir secināts, ka degvielai paredzētā nauda ir izlietota saskaņā ar likumu par budžetu. Ir bijuši minējumi, ka šo naudu augstas ministrijas amatpersonas varētu būt ielikušas sev kabatā. Tas vienkārši nav iespējams, jo tā ir policijas nauda.

Ir vēlreiz jāpārdomā jautājums par nepieciešamību policijā veidot arodbiedrības. Ar arodbiedrības līdzpārraudzību pār budžeta izlietojumu, iespējams, mēs līdz šādai situācijai nebūtu nonākuši. Arodbiedrības dara dzīvi grūtāku vadībai, bet tai pašā laikā veic papildu kontroles funkciju.

Par iespējamiem disciplinārsodiem lemsim pēc dienesta pārbaudes beigām. Dienesta pārbaude ilgs 15 dienas.

Rūta Kesnere, “LV” informācijas redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!