• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Grozījumi Satversmē - latviešu valodas stiprināšanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.03.2002., Nr. 35 https://www.vestnesis.lv/ta/id/59545

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas idejas neapstrīdamību

Vēl šajā numurā

05.03.2002., Nr. 35

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Grozījumi Satversmē — latviešu valodas stiprināšanai

Vakar piecu Saeimas partiju pārstāvji parakstīja sagatavotos grozījumus Latvijas Republikas Satversmē
VALODA.JPG (20975 bytes)
Vakar, 4.martā, parakstot sagatavotos Satversmes grozījumus: Jevgenija Stalidzāne, Vineta Muižniece, Juris Dobelis, Māris Grīnblats, Kristiāna Lībane, Egils Baldzēns un Dzintars Rasnačs
Foto: A.F.I.

Vakar, 4. martā, koalīcijas partiju un opozīcijā esošās Saeimas Sociāldemokrātu savienības frakcijas pārstāvji parlamentā parakstīja sagatavotos Satversmes grozījumus, kuru mērķis ir nostiprināt latviešu valodas pozīcijas.

Pamatlikuma izmaiņu projektu parakstīja Tautas partijas (TP) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece, savienības “Latvijas ceļš” (LC) frakcijas priekšsēdētāja Kristiāna Lībane, apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK (TB/LNNK) priekšsēdētājs Māris Grīnblats, Jaunās kristīgās partijas (JKP) deputātu grupas vadītāja Jevgenija Stalidzāne un Sociāldemokrātu savienības (SDS) frakcijas priekšsēdētājs Egils Baldzēns.

Sagatavotās pamatlikuma izmaiņas tiks iesniegtas Saeimas Prezidijam.

Koalīcijas partijas vienprātīgi ir atbalstījušas izmaiņas četros Satversmes pantos.

Grozījumi Satversmes 18. pantā ir saistīti ar Saeimas deputāta solījumu — tautas vēlēto pārstāvju solījumā tiks iekļauta norma par latviešu valodas aizstāvību. Grozījums 21. pantā paredz, ka Saeimas darba valoda ir latviešu valoda, 101. pantā — pašvaldības ir pilsoņu vēlētas, un arī tajās darba valoda ir latviešu valoda, bet 104. pantā — ikvienam ir tiesības vērsties valsts un pašvaldību iestādēs un atbildi saņemt latviešu valodā.

Satversmi Saeima var grozīt sēdēs, kurās piedalās vismaz divas trešdaļas Saeimas locekļu. Grozījumus pieņem trijos lasījumos ar ne mazāk kā divu trešdaļu klātesošo deputātu balsu vairākumu.

TP, LC, TB/LNNK, JKP un SDS kopā ir 68 Saeimas deputātu balsis.

Pēc Letas informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!