• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai valdības darbs visai sabiedrībai kļūst pārskatāms. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.03.2002., Nr. 35 https://www.vestnesis.lv/ta/id/59548

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Valsts prezidentes tikšanos ar Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāju

Vēl šajā numurā

05.03.2002., Nr. 35

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai valdības darbs visai sabiedrībai kļūst pārskatāms

Ministru kabinetam jauna mājaslapa

MK1.JPG (20450 bytes) MK2.JPG (22721 bytes)
1.martā Ministru kabinetā: Valsts kancelejas direktore Gunta Veismane un Valsts kancelejas Komunikācijas departamenta vadītāja Mairita Brice
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Plašākas iespējas sabiedrībai paust savu viedokli par normatīvo aktu projektiem, kas tiek izskatīti Ministru kabinetā, kā arī iespējas sekot līdzi dokumentu gaitai valdībā un piedalīties interaktīvās aptaujās par visus interesējošiem jautājumiem ir galvenie ieguvumi atjaunotajā Ministru kabineta un Valsts kancelejas mājaslapā.

Jaunās mājaslapas prezentācija notika piektdien, 1.martā, un visiem interesentiem tā bija pieejama no pulksten divpadsmitiem dienā. Ministru kabineta un Valsts kancelejas mājaslapa internetā atrodama pēc iepriekšējās adreses — www.mk.gov.lv .

Iepazīstinot žurnālistus ar mājaslapas jauno veidolu, Valsts kancelejas Komunikācijas departamenta vadītāja Mairita Brice pastāstīja un arī uzskatāmi parādīja, ka turpmāk pieejamā informācija par Ministru kabineta, Ministru prezidenta un Valsts kancelejas darbu būs daudz plašāka un pārskatāmāka. Piemēram, daudz plašāks ir kļuvis visu institūciju darbību reglamentējošo dokumentu saraksts, jau esošā informācija papildināta ar vēstures faktiem, starp kuriem var minēt visu Latvijas valdību vadītāju uzskaitījumu. Par to, ka mājaslapas veidotājiem svarīgi šķitis aktualizēt, kas konkrētajā brīdī notiek Ministru kabinetā, liecina tas, ka mājaslapu ievada kalendārs ar konkrētiem darba plāna punktiem. Rūpējoties par preses cilvēkiem, paplašināts internetā publicēto preses relīžu loks — līdz šim tika publiskotas tikai Ministru kabineta preses relīzes, bet turpmāk e-formā būs pieejama visa informācija. Nākotnē preses ziņu arhīvu plānots papildināt ar fotogrāfijām. Kā pastāstīja M.Brice, visiem interesentiem iespējams parakstīties uz preses informācijas saņemšanu savā e-pasta kastītē. Vajadzīgās informācijas atrašanai var izmantot meklēšanas funkciju.

Tos, kas aktīvi interesējas par Ministru kabineta darbu, iepriecinās iespēja sekot līdzi valdības sēžu darbam on-line režīmā, kas reāli sāks darboties, tiklīdz būs nodrošinātas tehniskās iespējas valdības sēžu zālē. Valsts kancelejas darbinieki sola, ka tas būs pavisam drīz. Šāda iespēja ļaus ne tikai cieši sekot līdzi valdības sēdē notiekošajam, bet arī plānot laiku cilvēkiem, kas ir uzaicināti uz Ministru kabineta sēdi konkrēta jautājuma izskatīšanai, bet bieži vien spiesti krietnu laiku gaidīt, ja kāda sēdes darba kārtības punkta izskatīšana ir ieilgusi.

Ministru kabineta sadaļa jaunajā mājaslapā papildināta arī ar dokumentu aprites izklāstu, Ministru kabineta vēsturi un Ministru kabineta apbalvojumu sarakstu.

Jaunums Ministru prezidentam atvēlētajā mājaslapas daļā ir Viesu grāmata, kur katrs, kurš vēlas, var paust savu viedokli, uzdot jautājumu, nosūtīt apsveikumu e-vēstules formā.

Visas elektroniskā veidā saņemtās vēstis tiks reģistrētas kā vēstules un uz tām normatīvajos aktos paredzētajā kārtībā tiks sniegtas arī atbildes. Visi sūtījumi būs pieejami mājaslapas veidotājiem, tos lems nepubliskot vien tādā gadījumā, ja tie saturēs necenzētus vārdus.

Vēstules elektroniskā veidā var nosūtīt ne tikai Ministru prezidentam, bet arī Ministru kabinetam un Valsts kancelejai. Arī šīs vēstules tiks publiskotas, paredzēts, ka tiks veidots pārskats arī par tajās vēstulēs skarto tematiku, kas iesūtītas parastā kārtībā. Kā skaidroja M.Brice, mājaslapā tiks publicētas arī atbildes uz atsevišķām vēstulēm.

Vēl viens jaunums, ar ko jaunās Ministru kabineta un Valsts kancelejas mājaslapas lietotāji var saskarties jau sākumlapā, ir aktuālais jautājums, kas tiks uzdots arvien jauns katru nedēļu. Atbildot uz jautājumu, katrs varēs izteikt gan savus viedokļus, gan izvēlēties kādu no piedāvātajiem atbilžu variantiem. Jāņem vērā, ka katrs mājaslapas lietotājs varēs sniegt atbildi uz aktuālo jautājumu tikai vienu reizi, kas nodrošina iespējami lielāku atbilžu objektivitāti.

Lai atvieglotu un padarītu pārskatāmāku sekošanu normatīvo aktu gaitai valdībā, mājaslapas kārtotāji ir izveidojuši tiesību aktu projektu tabulu. Tabulā uzskatāmi būs redzams, kādā statusā pašlaik atrodas dokumenta projekts, kāda ir tā pēdējā redakcija.

Vakar, 4.marta pēcpusdienā, jauno mājaslapu bija apmeklējuši jau gandrīz pieci tūkstoši interesentu. Aktuālajā jautājumā visiem tika lūgts dot jaunās mājaslapas vērtējumus, kas bija samērā pretrunīgi. Daudziem ne īpaši pievilcīgs bija licies dizains. Daži lietotāji pat nebija varējuši atrast sev nepieciešamo informāciju, dažiem labāka un pārskatāmāka bija likusies iepriekšējā mājaslapas versija.

Tiesības veidot jauno Ministru kabineta un Valsts kancelejas mājaslapu bija uzticētas SIA “Vide Infra Grupa”. Mājaslapas izstrādes izmaksas ir 5476 lati.

Liena Pilsētniece, “LV” iekšlietu redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!