• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mazo kredītu projektu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.03.2002., Nr. 38 https://www.vestnesis.lv/ta/id/59710

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par slepeno diplomātiju un kaimiņu

Vēl šajā numurā

08.03.2002., Nr. 38

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par mazo kredītu projektu

Mazo kredītu projektu Latvijas Lauku attīstības programmā Pasaules banka arī visaugstākajā līmenī Vašingtonā viennozīmīgi vērtē kā ļoti izdevušos! – uzsver Pasaules bankas tehniskās vienības vadītājs Aivis Reinholds. Kā nu ne – baņķieri lēš, ka trīsarpus gados caur Hipotēku un zemes banku, Pareksa banku un Baltijas Tranzītu banku izsniegtie aizdevumi radījuši 2527 jaunas darba vietas, bet ražošanas un pakalpojumu vērtība pieaugusi par vairāk nekā četriem miljoniem latu.

A.Reinholds apgalvo, ka pašlaik no 1320 uzņēmības soļiem tikai kādi 15 atzīstami par neveiksmīgiem, bet Pareksa bankas privātpersonu un mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšanas un līzinga daļas vadītājs Eižens Slava teic: – Mūsu klienti zaudēja tikai trīs gadījumos. Toties esam ārkārtīgi iepriecināti, ka bieži vien cilvēki, tikko atdevuši šo kredītu, tūliņ meklē iespēju saņemt nākamo, lai uzņēmējdarbību attīstītu tālāk.

Lai gan Lauku attīstības programmas aizdevumi bankas kopējā 268 miljonu latu kredītportfelī aizņem tikai divus procentus, E. Slava to nozīmi vērtē augstāk:

– Kad izvērsām plašu reklāmas kampaņu Pasaules bankas mazajiem kredītiem, godīgi sakot, sākotnēji pat nerēķinājāmies ar peļņu, bet bijām gatavi to upurēt bankas tēla nostiprināšanai. Taču izrādījās, ka arī no komerciālā viedokļa šī programma nostrādāja ļoti veiksmīgi.

Nudien, nedz Pareksā, nedz abās pārējās komercbankās šajā laikā ne reizi nav nācies izmantot Pasaules bankas aizdevuma garantiju jeb t.s. kredītriska finansējumu!

Pavisam aizdoti 2,2 miljoni latu ar caurmērā 14 procentu gada likmi uz 3,4 gadiem. Visvairāk ticis lauksaimniecībai, pārtikas un tirdzniecības attīstībai.

Uz laiku, kas īsāks par diviem gadiem, naudu aizņemties nedrīkstēja. Toties, ja procentus samaksāja laikus, valsts uzņēmējam dāvināja 600 latus, tāpēc beigu beigās iznāca bezprocentu kredīts vai kārtīgais saimnieks pat vinnēja, jo atdot nācās vēl mazāk nekā sākumā tika saņemts.

Un pats galvenais – lai gan projektu bija paredzēts beigt aizvadītajā gadu mijā, pateicoties Latvijas valdības piešķirtajiem 220 tūkstošiem latu, aizņēmumus varēs saņemt arī šogad.

 

“LAUKU AVĪZE”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!