• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mīlestībā pret poļu valodu un kultūru. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.03.2002., Nr. 38 https://www.vestnesis.lv/ta/id/59718

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Svētkos ar franču literatūras dzidro balsi

Vēl šajā numurā

08.03.2002., Nr. 38

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mīlestībā pret poļu valodu un kultūru

Latvijas Kultūras akadēmijā 1.martā tika atklāts Poļu valodas un kultūras informācijas centrs

Informācijas centra iekārtošanu sekmējusi Polijas Republikas vēstniecība, Poznaņas universitāte un poļu uzņēmēji, kas strādā Latvijā. Te visiem interesentiem pieejama literatūra un vairāki preses izdevumi poļu valodā, videotehnika un dators ar interneta pieslēgumu. Galvenie ieguvēji, protams, ir studenti. Viņu klātbūtne centra atklāšanas ceremonijā to padarīja par īsti pavasarīgiem svētkiem.

Kultūras akadēmijas rektors prof.Pēteris Laķis atgādināja, ka šajā augstskolā, kas darbu sāka 1991. gadā, kopš pirmās dienas mācību programmās paredzētas arī Polijas vēstures un kultūras studijas. Šajos gados bijuši jau vairāki bakalauru izlaidumi, un akadēmijas absolventi sekmīgi strādā gan Ārlietu ministrijas struktūrās, gan uzņēmējdarbībā. Pirmie desmit gadi Polijas un Latvijas kultūras sakaru attīstībā vainagojušies ar informācijas centra atklāšanu, lai nākamie gadu desmiti varētu kļūt vēl raženāki. Rektorāta vārdā profesors no visas sirds pateicās Polijas Republikas vēstniekam Tadeušam Fišbaham un viņa personā Polijas valdībai par pastāvīgo atbalstu poļu valodas un kultūras studiju veicināšanā.

Ar Polijas valdības piešķirtām stipendijām Kultūras akadēmijas absolventi var turpināt maģistra studijas Poznaņā. Polija ik gadus finansē arī kāda viesprofesora lekcijas akadēmijā. Īpaši cieši kontakti izveidojušies ar Poznaņas universitāti. Šajās dienās studenti klausījās profesora Tadeuša Zgulkas lekcijas. Centra atklāšanas svētkos viņš atcerējās, ka pirms dažiem gadiem tikšanās laikā Poznaņā viņi ar profesoru Pēteri Laķi runājuši par to, cik labi gan būtu, ja šādu centru varētu izveidot. “Toreiz mēs nemaz necerējām, ka tas notiks tik drīz un tik labi,” sacīja viesis. Viņš arī pastāstīja, ka viena no Kultūras akadēmijas absolventēm māca Poznaņas universitātē latviešu valodu un ir sekmējusi Polijas un Latvijas draudzības biedrības izveidošanos.

Par informācijas centra sūtību runāja Polijas Republikas vēstnieks Latvijā Tadeušs Fišbahs:

— Pateicoties Kultūras akadēmijas vadības labvēlībai, sirsnīgajai viesmīlībai un poļu zinātnes aprindu atbalstam, ir tapis informācijas centrs, kas poļu valodu un kultūru darīs tuvāku Latvijas sabiedrībai. Tautas kultūra un valoda ir patiesi lielas vērtības. Tās ir tautu un valstu lielākās vērtības. Bez valodas un kultūras tautas būtu necivilizētas un pasaule — tukša un nepilnīga, mums pietrūktu to garīgo vērtību, ko dod kultūras klātbūtne. Valoda kā īpaša kultūras vērtība ir svarīgākais cilvēku un sabiedrības komunikācijas līdzeklis, veids, kā mēs varam izteikt savas vēlmes, apliecināt savu identitāti, morālo spēku un parādīt cieņu citām kultūrām un valodām. Tas ir veids, kā palīdzēt vaidot labāku pasauli. Valoda un kultūra nav piedeva ikdienai, tā ir mūsu dienišķā maize, pati dzīve. Mūsu tautām un valstīm ir daudz kas kopīgs gan vēsturē, gan nākotnes iecerēs. To apliecina arī šis informācijas centrs, kam jāsekmē mūsu tautu un valstu kopīgo mērķu sasniegšana.

Visi runātāji augstu vērtēja abu valstu valdību, vēstniecību un akadēmisko aprindu ieguldījumu informācijas centra izveidē, bet studenti viskuplāko rožu pušķi pasniedza panei Monikai — savai poļu valodas un literatūras pasniedzējai. Viņas īpašo lomu akcentēja arī vēstnieks, akadēmijas rektors, sponsori un labvēļi, kas teica ceļavārdus jaunajam centram.

Monika Mihališina Poznaņas universitātē beigusi poļu filoloģijas, valodniecības un zinātniskās informācijas studijas un Latvijā ieradusies pirms trīsarpus gadiem. Vispirms viņa sameklējusi latviešu valodas skolotāju. Kā izrādījies — vislabāko skolotāju pasaulē! Tā ir filoloģijas doktore Anna Vulāne. Arī viņa bija aicināta piedalīties informācijas centra atklāšanas svētkos un varēja priecāties par savas ļoti uzcītīgās skolnieces raito latviešu valodu. Panei Monikai Rīgā vislabāk patīkot internacionālā atmosfēra, rosīgā mākslas dzīve un latviešu virtuve. Savus studentus viņa slavē par zinātkāri un patieso vēlēšanos pielikt savu plecu Latvijas un Polijas kultūras kontaktu attīstīšanā. Latvijas jauniešus tuvāk iepazīstināt ar savu zemi un tautu viņai palīdzot ikgadējie vasaras kursi poļu zemē, ko akadēmijas studentiem rīko Polijas valdība. Vaicāta, kura māksla viņai pašai vistuvākā, pane Monika atbild: “Mani visvairāk interesē cilvēki. Kā viņi uzvedas, kādas ir viņu savstarpējās attiecības. Tā laikam ir māksla būt cilvēkam.”

 

Aina Rozeniece, “LV” nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!