• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Svētkos ar franču literatūras dzidro balsi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.03.2002., Nr. 38 https://www.vestnesis.lv/ta/id/59719

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Svētkos ar mūžam nebeidzamo skolasmaizi

Vēl šajā numurā

08.03.2002., Nr. 38

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Svētkos ar franču literatūras dzidro balsi

Svētkus ievadīja divu franču daiļliteratūras grāmatu atvēršanas svētki. Tie ir Borisa Viana (1920-1959) romāni “Sarkanā zāle” un “Dienu putas”. Boriss Vians savā īsajā, tikai 39 gadus ilgajā mūžā sarakstījis desmit romānus, kā arī lugas un operu libretus, dzejoļus un kinoscenārijus. Nemitīgi tiecoties apliecināt sevi kā personību, viņš arī filmējies, gleznojis, komponējis, bijis džeza trompetists un dziedājis paša sacerētas dziesmas. Viņa literārie darbi joprojām izraisa lielu interesi ne tikai Francijā, bet arī tālu pasaulē. Franču valodā daži no tiem pieejami arī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, bet latviski tulkoti pirmo reizi. Daļēji autobiogrāfisko romānu “Sarkanā zāle” tulkojusi Inta Šmite, bet smeldzīgo mūsdienu mīlestības stāstu “Dienu putas” — Inta Geile–Sīpolniece, kas vada arī apgādu “Omnia mea”, kas ir abu šo grāmatu izdevējs. Tās izdotas ar Francijas Kultūras ministrijas un Latvijas Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Franču literatūras svētkus Latvijas Nacionālā bibliotēka sarīkojusi sadarbībā ar Francijas Kultūras centru Rīgā un Latvijas Franču aliansi. Par godu Borisa Viana grāmatu iziešanai tautā 1. martā bibliotēkas izstāžu zālē tika lasītas lappuses no viņa romāniem un skanēja arī džeza mūzika. Latvijas Franču alianses prezidente Helēna Kalve, kas ir arī Kultūras akadēmijas docente, uz sarīkojumu atnāca kopā ar saviem audzēkņiem un zināja stāstīt par Viana daiļrades popularitāti jaunatnē. Bet to, ko piecos darba gados franču autoru darbu izdošanā paveicis apgāds “Omnia mea”, līdz pat 7.aprīlim var redzēt Nacionālās bibliotēkas lielajos skatlogos.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!