• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par otro Baltijas "cūku karu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.03.2002., Nr. 39 https://www.vestnesis.lv/ta/id/59791

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par privatizācijas miljardiem

Vēl šajā numurā

12.03.2002., Nr. 39

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par otro Baltijas “cūku karu”

Pirms trim gadiem par neapmierinātību kaimiņiem un Eiropas Savienībai Latvija ieviesa ārkārtējos pasākumus sava cūkgaļas tirgus aizsardzībai. Ārzemēs to nodēvēja par Latvijas “cūku karu” ar Igauniju.

Nu atkal zem pieļaujamās kritiskās robežas nokritusies cūkgaļas iepirkuma cena. Ievests rekorddaudzums cūkgaļas no Igaunijas, ienāk veikalu ķēde no Lietuvas. Vai vēsture atkārtojas?

Lai aizsargātu gaļas tirgu, Latvija no 1999. gada 1. jūnija ieviesa 70% muitas tarifa likmi cūkgaļai, bet ne mazāk kā Ls 0,34 par vienu cūkgaļas kilogramu. Vēl pēc pusgada, kad beidzās likumīgi atļautās 200 dienas ārkārtas pasākumiem, Saeima vēl uz diviem gadiem noteica minimālo muitas nodevu – Ls 1,05 par cūkgaļas kilogramu. Lietuvas un Igaunijas ārlietu ministrijas uzstājās pret šiem aizsardzības pasākumiem un pat iesniedza notu. Arī lietuvieši bija noskaitušies uz latviešiem, jo tas ne tikai apturēja viņu gaļas eksportu, bet pat trīskāršoja cūkgaļas ievešanu no Igaunijas.

Pēc krīzes pārvarēšanas cūkgaļas cenas turpināja celties. Baltijas lielākais gaļas kombināts Rakverē beidzot guva peļņu, un pagājušajā vasarā cūku audzētāji par kilogramu saņēma vienu no augstākajām cenām Eiropā – 82, pat 84 santīmus par dzīvsvara kilogramu. Latvijas cūkas vairojās, un cūkkopji bija laimīgi.

Tagad visas krīzes pazīmes uzmācas par jaunu: cenas pakritušas zem pieļaujamā, strauji pieaug cūkgaļas imports, tiek slēgtas vietējās kautuves.

Pusgada laikā cūkgaļas iepirkuma cenas nokritušās par 30% (1999. gada krīzē – par 18%) un ir jau zem kritiskā izdzīvošanas līmeņa.

“Kara” priekšnoteikumi ir tādi pat kā pirms trim gadiem. Taču cūku audzētāji ir palikušu gudrāki un robežu bloķēšanu vietā ar lauku tehniku izvēlējušies gudrākus ieročus – pildspalvu un galvu.

ES noteikts: kad imports draud izjaukt līdzsvaru kopējā tirgū, var uzlikt papildu importa nodevas. Savukārt, lai veicinātu cūkgaļas eksportu, tiek maksātas eksporta subsīdijas. Kamēr Latvija būs ārpus ES, tikmēr subsidētās Eiropas cūkgaļas tirgus plosīs vietējo tirgu.

Spriežot pēc ievestās cūkgaļas daudzumiem, iznāk, ka Latvijas teritorijā par tirgu cīnās igauņi, lietuvieši, vācieši un poļi.

 

“LAUKU AVĪZE”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!