• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijā atdzimstošo ziedu biznesu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.03.2002., Nr. 39 https://www.vestnesis.lv/ta/id/59794

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latviju, Vāciju un NATO

Vēl šajā numurā

12.03.2002., Nr. 39

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijā atdzimstošo ziedu biznesu

Latvijā radies priekšstats, ka pie mums ir nopērkamas vairs tikai importa puķes, gan grieztās, gan podos audzētās, un kādreiz tik ienesīgais ziedu bizness, ar kuru ne viens vien politiķis sakās sakrājis pieklājīgu pamatkapitālu uzņēmējdarbības sākšanai, vairs nav populārs.

Izrādās, šis pieņēmums ir aplams, jo Latvijā ziedu bizness pēc pieklusuma perioda atdzimst. Turklāt puķu audzētāji jau lūkojas ne tikai uz Austrumu, bet arī uz Eiropas tirgu.

Pagājušajā gadā Latvijā ievesti 25 miljoni ziedu – rozes, neļķes, orhidejas, gladiolas, krizantēmas, lilijas un frēzijas. Visvairāk importētas rozes no Nīderlandes – gandrīz 10 miljoni. Uz Latviju ziedi vesti ne tikai no Eiropas valstīm, bet arī no tālākām eksotiskām zemēm – Kolumbijas, Ekvadoras, Taizemes, Taivānas un citām.

Mūsu puķu audzētāji varētu ielauzties pat Rietumu tirgū, ja vien nodrošinātu nepieciešamos apjomus. Holandē būtu gatavi pieņemt Latvijā izaudzētus puķu sīpolus, bet viņi prasa uzreiz veselu konteineru (apmēram 800 000 sīpolu). Lai izaudzētu tādu daudzumu, ar tulpju sīpoliem būtu jāapstāda seši septiņi hektāri. Mēs tam vēl neesam gatavi. Taču vismaz savu tirgu mēs varam nodrošināt. Arī tas, ka māju un dārzu īpašnieki vairāk nekā kādreiz rūpējas par apkārtnes izdaiļošanu, veicina puķu tirgus attīstību.

Pagājušajā gadā mūsu puķu audzētāji – sešas dārzniecības – piedalījās Maskavā starptautiskā ziedu izstādē, izveidojot vienu kopīgu Latvijas stendu. Kopumā izstādē ziedu krāšņumu varēja vērot 300 stendos. Latvijas ziedu audzētāji tika atzīti par trešajiem labākajiem. Viņus apsteidza vienīgi puķu lielvalsts Holande un Vācija.

 

“NEATKARĪGĀ RĪTA AVĪZE”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!