• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tērauda eksportu uz Amerikas Savienotajām Valstīm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.03.2002., Nr. 40 https://www.vestnesis.lv/ta/id/59896

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Darbības pārskati

Vēl šajā numurā

13.03.2002., Nr. 40

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par tērauda eksportu uz Amerikas Savienotajām Valstīm

2002.gada 5.martā Amerikas Savienoto Valstu prezidents Džordžs Bušs noteica pagaidu piesardzības pasākumus (importa ierobežojumus) vairāku galveno tērauda produktu importam. Šī darbība ir atbilde uz ilglaicīgo un apjomīgo Starptautiskās tirdzniecības komisijas izmeklēšanu, kas atzina, ka importa apmēru pieaugums nodara nopietnu kaitējumu un tādēļ apdraud ASV tērauda industriju. Tērauda ražotāji ASV, ieskaitot vismodernāk aprīkotos un finansiāli efektīvākos ražotājus, ir visaptveroši sajutuši šī importa pieplūduma negatīvās sekas attiecībā uz viņu biznesu.

Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) Aizsardzības vienošanās (Safeguards Agreement) atļauj noteikt atvieglojumus ražotājiem šādos apstākļos. Drošības pasākumi, ko ASV ir izvēlējušās saskan ar to starptautiskajām saistībām, ieskaitot PTO locekļus un Amerikas brīvā tirdzniecības līguma partnerus.

ASV, Eiropas Savienība un 37 citas valstis jau no pagājušā gada septembra Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (Organization for Economic Cooperation and Development) tikšanās ietvaros ir atzinušas nepieciešamību samazināt neefektīvu saražotās produkcijas pārpalikumu un ierobežot valdību iejaukšanos globālajā tērauda tirgū. Diskusijas turpinās, un nākamā tikšanās ieplānota martā un aprīlī. Tomēr ir vēl daudz darāmā, lai sasniegtu mērķi – globāla neefektīva ražošanas pārpalikuma apjomu samazināšanu.

Latvija ir to valstu sarakstā, kas atbrīvotas no nodevām, kā attīstības valsts pēc Amerikas vispārējās priekšrocību sistēmas programmas (American Generalized System of Preferences program). Citas attīstības valstis nav atbrīvotas no nodevām vai nav atbrīvotas no tām dažu produktu kategorijās, jo to eksports uz ASV pārsniedzis trīs procentus no kopējā ASV importa attiecīgajā kategorijā.

Eksportam no “Liepājas metalurga”, kas jau ir pakļauts antidempinga nodevai, tā paliek spēkā. Visi paziņojumi un dokumenti, produktu un nodevu apjomi ir pieejami internetā www.ustr.gov. Papildu informācija par izmeklēšanu atrodama sākumlapā www.usitc.gov.

ASV vēstniecības Latvijā Preses un kultūras nodaļa

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!