• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sarunām ar Ārvalstu investoru padomi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.03.2002., Nr. 40 https://www.vestnesis.lv/ta/id/59900

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par tērauda eksportu uz Amerikas Savienotajām Valstīm

Vēl šajā numurā

13.03.2002., Nr. 40

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sarunām ar Ārvalstu investoru padomi

Pirmdien, 11.martā, Saeimas Juridiskās komisijas pārstāvji tikās ar Ārvalstu investoru padomes pārstāvjiem, lai kopīgi pārrunātu Komerclikuma ieviešanas gaitu, kā arī spriestu par iespējamajiem grozījumiem Komerclikumā.

Tikšanās sākumā Ārvalstu investoru padomes izpilddirektors Ulrihs Tīlemans izteica gandarījumu par iespēju tikties ar mūsu parlamentāriešiem un pateicās par ieguldīto darbu padomes ieteikumu veiksmīgā iestrādē Komerclikumā. Viņš uzsvēra, ka padomes darbības galvenā misija ir uzņēmējdarbības vides uzlabošana un ārvalstu investīciju piesaistes sekmēšana Latvijā, tāpēc pašlaik aktuālākie ir jautājumi, kas saistīti ar nodokļu politiku, to administrēšanu, muitu un robežšķērsošanu, tiesu varu, kā arī padomes un Latvijas valdības sadarbību korupcijas novēršanā.

Ārvalstu investoru padomes pārstāvis E.Līvmanis, iepazīstinot deputātus ar ieteikumiem par iespējamajiem grozījumiem Komerclikumā, atzina, ka dažas likuma normas tomēr esot nepilnīgas. Kā piemēru viņš minēja likuma 20.panta 1.daļu, kurā faktiski atcelta solidārā atbildība uzņēmuma pārejas gadījumā, tāpēc tiekot radīti būtiski draudi kreditoru aizsardzībai. Viņš norādīja, ka Komerclikums jāpapildina ar jaunām daļām, iekļaujot tajās Koncernu likumu un Komercķīlu likumu.

Padome iesaka prasību piemērošanu akciju sabiedrībām un to attiecināšanu uz sabiedrībām ar ierobežotu atbildību paredzēt tikai likumā īpaši noteiktos gadījumos. Pēc investoru padomes ieteikuma uzņēmumu ienākuma nodoklis būtu jāaprēķina no tā konsolidētās peļņas, kā arī jānosaka, ka vienu un to pašu ienākumu neapliek ar vienu un to pašu nodokli divas reizes, tāpēc vispirms nepieciešama Koncernu likuma un tā terminoloģijas saskaņošana ar Komerclikumu un citiem nodokļu likumiem.

Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Linards Muciņš pauda pārliecību, ka šī investoru padomes un Juridiskās komisijas sadarbība, izstrādājot un pieņemot Komerclikumu, arī turpmāk būs veiksmīga, jo priekšā vēl ir ļoti liels un atbildīgs darbs, papildinot Komerclikumu ar vairākām jaunām daļām, kas pašlaik ir kā atsevišķi likumi. L.Muciņš uzskata, ka nodokļu dubultā aplikšana neattiecas uz Komerclikumu, bet gan ir attiecīgo nodokļu likumu jautājums.

Tikšanās gaitā Finansu ministrijas Nodokļu politikas departamenta nodaļas vadītājs K.Ketners izteica atbalstu investoru padomes ieteikumiem par nepieciešamību veikt grozījumus Komerclikuma atsevišķiem pantiem, kā arī par terminoloģijas nepilnībām.

Sarunas laikā tās dalībnieki pārrunāja arī Komerclikuma un tā grozījumu izstrādāšanas un pieņemšanas, kā arī otrreizējās caurlūkošanas gaitu Saeimā.

Tikšanās nobeigumā L.Muciņš pateicās viesiem par šo vērtīgo un detalizēto sarunu un informēja, ka Juridiskā komisija jau tuvākajā laikā izskatīs Ārvalstu investoru padomes ieteikumus nepieciešamajiem grozījumiem Komerclikumā.

Arī finansu ministrs Gundars Bērziņš, atbildīgas Finansu ministrijas amatpersonas un Valsts ieņēmumu dienesta vadība tikās kārtējās sarunās ar Ārvalstu investoru padomi.

Sarunu laikā galvenā vērība tika veltīta nodokļu iekasēšanas uzlabojumiem pērn un turpmākajos gados, kā arī muitas un robežšķērsošanas jautājumiem. Konkrētāk ārvalstu investoru padomes pārstāvjus interesēja jautājumi par pievienotās vērtības nodokli, par būvniecības nozares attīstību un aplikšanu ar nodokļiem, akcīzes nodokļa iekasēšanu, Baltijas vienotā tranzīta līguma realizācija, preču muitas vērtības noteikšanas sistēma. Finansu ministrijas un Valsts ieņēmumu dienesta pārstāvji sniedza izsmeļošas atbildes uz Ārvalstu investoru padomes pārstāvju jautājumiem, un notika konstruktīva saruna par tālākām ekonomikas attīstības un nodokļu politikas un nodokļu administrācijas darba uzlabošanas iespējām Latvijā.

 

Saeimas preses dienests Finansu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!