• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
1993. gada 1. jūnija likums "Par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu nepilngadīgajiem". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.06.1993., Nr. 40 https://www.vestnesis.lv/ta/id/59955

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes lēmums

Par Latvijas Republikas likuma "Par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu nepilngadīgajiem" spēkā stāšanās kārtību

Vēl šajā numurā

19.06.1993., Nr. 40

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Augstākā Padome

Veids: likums

Pieņemts: 01.06.1993.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

LATVIJAS REPUBLIKAS LIKUMS

Par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu nepilngadīgajiem

I NODAĻA. VISPĀRĪGIE NOTEIKUMI

1. pants. Audzinoša rakstura piespiedu līdzeklī ir tādi piespiedu līdzekli, kurus piemēro nepilngadīgajiem par krimināllikumā paredzētiem sabiedriski bīstamiem nodarījumiem.

2. pants. Audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus var piemērot nepilngadīgajiem vecumā no 11 līdz 18 gadiem.

3. pants. Audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus krimināllietās piemēro rajona (pilsētas) tiesa, bet pārbaudes materiālos vai izbeigtās krimināllietās, kuras nosūtītas uz tiesu audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanai, — tiesnesis vienpersoniski.

II NODAĻA. AUDZINOŠA RAKSTURA PIESPIEDU LĪDZEKĻI

4. pants. Nepilngadīgajiem, kuri izdarījuši krimināllikumā paredzētus nodarījumus, var piemērot šādus audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus:

1) izteikt brīdinājumu;

2) nepilngadīgajam, kas sasniedzis 15 gadu vecumu, uzlikt par pienākumu atlīdzināt nodarīto zaudējumu, ja nepilngadīgais pats pelna un zaudējuma summa nepārsniedz pusi no valdības noteiktās minimālās mēneša darba samaksas;

3) nepilngadīgajam, kas sasniedzis 15 gadu vecumu, uzlikt par pienākumu ar savu darbu novērst nodarītā zaudējuma sekas;

4) nepilngadīgo nodot galvojumā vecākiem vai personām, kas tos aizstāj, kā arī citām personām vai organizācijām;

5) nepilngadīgo ievietot mācību un pāraudzināšanas iestādē.

5. pants. Piemērojot audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus, jāņem vērā sabiedriski bīstamā nodarījuma motīvi, raksturs un cēloņi, nepilngadīgā vecums un dzīves apstākli, viņa līdzdalības pakāpe sabiedriski bīstamajā nodarījumā, kā arī viņa uzvedība skolā, darbā un sadzīvē.

III NODAĻA. MĀCĪBU UN PĀRAUDZINĀŠANAS IESTĀDES

6. pants. Mācību un pāraudzināšanas iestādes ir Izglītības ministrijas pārzina un darbojas saskaņā ar tās apstiprinātu nolikumu.

7. pants. Mācību un pāraudzināšanas iestādēs var ievietot uz laiku no viena gada līdz trim gadiem, bet ne ilgāk kā līdz pilngadības sasniegšanai.

8. pants. Mācību un pāraudzināšanas iestādēs; ja nepieciešams, ir jānodrošina nepilngadīgo ārstēšana no alkoholisma, narkomānijas, toksikomānijas un citām slimībām.

9. pants. Par nepilngadīgo uzturēšanu mācību un pāraudzināšanas iestādes no vecākiem ņemama maksa Ministru Padomes noteiktajā kārtībā.

10. pants. Lēmumu par nepilngadīgā uzturēšanās ilgumu mācību un pāraudzināšanas iestādē pieņem tiesa vai tiesnesis vienpersoniski.

Pēc mācību un pāraudzināšanas iestādes priekšlikuma tiesnesis pēc šīs iestādes atrašanās vietas var pieņemt lēmumu par nepilngadīgā uzturēšanās ilguma samazināšanu vai pagarināšanu Šā likuma 7. pantā noteikto termiņu ietvaros.

11. pants. Ne vēlāk ka trīs mēnešus pirms tam, kad nepilngadīgais atstāj mācību un pāraudzināšanas iestādi, šīs iestādes direktors paziņo par to bērnu tiesību aizsardzības inspektoram pēc nepilngadīgā dzīvesvietas. Inspektoram kopā ar nepilngadīgā vecākiem vai personām, kas tos aizstāj, jāgādā par nepilngadīgā iekārtošanu darbā vai nosūtīšanu uz mācību iestādi, kā arī par viņam nepieciešamo materiālo un sadzīves apstākļu radīšanu.

IV NODAĻA. SABIEDRISKI BĪSTAMO NODARĪJUMU PĀRBAUDE

12. pants. Faktus par nepilngadīgo izdarītajiem sabiedriski bīstamajiem nodarījumiem pārbauda izmeklētājs vai izziņas izdarītājs kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

13. pants. Izmeklētājam un izziņas izdarītājam jālieto vīsi kriminālprocesa likumā paredzētie līdzekli, lai vispusīgi, pilnīgi un objektīvi noskaidrotu visus sabiedriski bīstamā nodarījuma apstākļus.

14. pants. Pārbaudes materiālos un krimināllietās, kuras tiek gatavotas nosūtīšanai uz tiesu audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanai, jāiekļauj šādi dokumenti:

1) izziņa par nepilngadīgā agrāk izdarītajiem sabiedriski bīstamajiem nodarījumiem;

2) medicīniskais atzinums par nepilngadīgā veselības stāvokli;

3) mācību iestādes vai darbavietas raksturojums;

4) izziņa par nepilngadīgā sadzīves apstākļiem.

15. pants. Lēmumu par atteikšanos ierosināt krimināllietu un lēmumu par krimināllietas izbeigšanu sakarā ar materiālu nosūtīšanu uz tiesu audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanai nepilngadīgajam apstiprina attiecīgā rajona, pilsētas, pilsētas rajona prokurors vai reģionālais prokurors, kurš pārbaudes materiālus vai izbeigto krimināllietu nosūta tālāk rajona (pilsētas) tiesai.

V NODAĻA. PĀRBAUDES MATERIĀLU VAT IZBEIGTO KRIMINĀLLIETU IZSKATĪŠANA TIESA

16. pants. Pārbaudes materiālus vai izbeigtās krimināllietas (turpmāk — lietas), kuras tiek nosūtītas uz tiesu audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanai nepilngadīgajam, izskata tiesnesis vienpersoniski šajā nodaļā paredzētajā kārtībā.

17. pants. Lietas par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu tiesnesim jāizskata 15 dienu laikā.

18. pants. Tiesas sēde obligāti jāpiedalās nepilngadīgajam, viņa vecākiem vai personām, kas tos aizstāj, bērnu tiesību aizsardzības inspektoram, advokātam, kas aizstāv nepilngadīgā intereses, un prokuroram. Viņiem līdz tiesas sēdei ir tiesības iepazīties ar lietu par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu nepilngadīgajam, pieteikt lūgumus, kā arī iesniegt papildinājumus.

19. pants. Tiesnesim likumdošanas aktos noteiktajā kārtībā ir tiesības pilnīgi vai daļēji atbrīvot nepilngadīgo un viņa vecākus vai personas, kas viņu aizstāj, no maksas par juridisko palīdzību.

20. pants. Uz tiesas sēdi tiesnesis var uzaicināt arī personas, kuras var sniegt ziņas par nepilngadīgo un viņa izdarīto sabiedriski bīstamo nodarījumu, lai noklausītos to paskaidrojumus.

21. pants. Lietas par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu nepilngadīgajam izskata slēgtā tiesas sēdē.

22. pants. Pēc visu apstākļu izvērtēšanas tiesnesis pieņem vienu no šādiem lēmumiem:

1) piemērot vienu no šajā likumā paredzētajiem audzinoša rakstura piespiedu līdzekļiem;

2) nosūtīt materiālus atpakaļ izmeklēšanas vai izziņas iestādei papildu pārbaudes izdarīšanai;

3) izbeigt lietu par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu.

23. pants. Par tiesneša lēmumu, kas nav stājies likumīgā spēkā, prokurors var iesniegt protestu, bet pārējās šā likuma 18. pantā minētās personas var šo lēmumu pārsūdzēt kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

Rīgā 1993. gada 1. jūnijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!