• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tā strādā un dzīvo Ziemeļzemē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.03.2002., Nr. 41 https://www.vestnesis.lv/ta/id/60045

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

14.03.2002., Nr. 41

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tā strādā un dzīvo Ziemeļzemē

Somijā šobrīd ir 448 vietējās pašvaldības. Galvaspilsētā Helsinkos dzīvo vairāk nekā pusmiljons iedzīvotāju. Citās lielajās pilsētās — Espo, Tamperē, Vantā, Turku un Oulu, dzīvo vairāk nekā 100 000 cilvēku. Mazākajās pašvaldībās un ārzonas salās dzīvo caurmērā 200 iedzīvotāju.

Somijas pašvaldības nodrošina iedzīvotājiem sabiedriskos pakalpojumus, kas galvenokārt ir saistīti ar izglītību, sociālo labklājību, veselības aizsardzību, kā arī ar tehnisko infrastruktūru uzturēšanu.

Vietējās pašvaldības uztur valsts vispārizglītojošo skolu sistēmu, vidusskolas, profesionālās mācību iestādes un AMK institūtus (AMK institūti ir pats jaunākais izglītības sistēmas papildinājums Somijā. Skat. sadaļu “Izglītība un kultūra”)

Tās arī nodrošina pieaugušo izglītību, mākslas skolu, bibliotēku, kultūras un atpūtas dienestu darbu. Vietējās pašvaldības ir atbildīgas par bērnu dienas aprūpi, vecu cilvēku un cilvēku ar speciālām vajadzībām labklājību, kā arī veselu rindu citu sociālo dienestu. Tās nodrošina profilaktisko un pamata veselības aprūpi, speciālo medicīnisko un stomatoloģisko palīdzību un veicina veselīgas dzīves vides veidošanu. Vietējo pašvaldību atbildības lokā ir zemes izmantošana un būvniecība savā teritorijā. Citas atbildības sfēras ietver ūdens un enerģijas apgādi, atkritumu savākšanu un pārstrādi, ielu un ceļu uzturēšanu un vides aizsardzību. Vietējās pašvaldības meklē iespējas attīstīt nodarbinātību un sakarus. Daudzi pakalpojumi tiek sniegti, vairākām pašvaldībām apvienojoties. Piemēram, slimnīcas un daudzas izglītības iestādes uztur pašvaldību apvienības.

Pašvaldības vadība

Vietējā pašvaldība ir aizsargāta Somijas konstitūcijā. Uz četriem gadiem iedzīvotāji ievēlē vietējo padomi, kam pieder lēmējtiesības vietēja rakstura jautājumos.

Padome ir atbildīga par pašvaldības finansu jautājumiem un lēmumu pieņemšanu. Pašvaldības valde, kuru ieceļ padome, atbild par vietējās administrācijas praktisko darbību un tās finansēm. Tā sagatavo jautājumus apspriešanai padomē, pārstāv vietējo varu un aizstāv tās intereses. Padome ievēlē pašvaldības pārstāvi valdei.

Pašvaldību komitejas nav obligātas, bet praksē gandrīz visas vietējās varas no vēlētiem pārstāvjiem veido komitejas, kas risina vietēja rakstura jautājumus, saistītus ar izglītību, sociālo labklājību, veselības aizsardzību, vidi un citām šai vietai nozīmīgām aktivitātēm.

Reģionālās padomes ir apvienotās pašvaldības struktūras, kas sekmē reģiona labklājību, darbojas kā reģionālās attīstības centri, virza plānus un attīsta starptautiskās attiecības un kontaktus.

 

Informācijas pieejamība

Informācijas pieejamība un darbības pārskatāmība ir Somijas vietējās pašpārvaldes galvenais pamatprincips. Vietējās pašvaldības likums akcentē pārstāvniecības demokrātiskumu, kā arī iedzīvotāju un pakalpojumu saņēmēju līdzdalības nozīmi svarīgos vietēja rakstura pasākumos.

Vietējās varas sekmē sabiedrības locekļu informētību par nozīmīgiem uzdevumiem to izpildes procesā, attīstības plāniem, pieņemtajiem lēmumiem un to efektivitāti.

Iedzīvotājiem tiek arī doti padomi, kā vislabāk noskaidrot jautājumus par vietēja rakstura aktualitātēm, kā izteikt savu viedokli plānošanā un lēmumu pieņemšanā. Sabiedrības pārstāvjiem ir tiesības izteikt priekšlikumus pašvaldību lietās. Nozīmīgu jautājumu izlemšanā var tikt rīkots arī referendums.

 

Tiesības iekasēt nodokļus

Vietējās pašvaldības finansē savus ikgadējos izdevumus vairāk nekā 140 miljardu somu marku (vairāk nekā 24 miljardu eiro) apmērā no nodokļu maksājumiem, valsts subsīdijām un dažādiem ienākumiem.

Tām ir tiesības iekasēt: ienākumu nodokli, nekustamā īpašuma nodokli un daļu no kooperatīvā nodokļa gandrīz pusei visu pašvaldības ienākumu. Vietējais nodoklis caurmērā ir 17,5% no ienākumiem. Izdevumus un maksas aprēķina par vienu ceturksni. Lielākā daļa klientu maksu tiek ievāktas par ūdensapgādi, atkritumu savākšanu, energoapgādi un sabiedrisko transportu. Izglītība ir bez maksas. Mazāk nekā viena desmitā daļa sociālās nodrošināšanas un veselības aizsardzības izdevumu tiek segta tiešu maksājumu veidā.

Centrālā valdība dod finansiālas dotācijas vietējām pašvaldībām, pretim prasot plašu skalu likumā noteiktu pakalpojumu. Valsts subsīdiju sistēma nolīdzina atšķirības starp pašvaldībām un nodrošina vienlīdzīgu pakalpojumu piedāvājumu. Valsts subsidē rēķinus, kas ir nedaudz mazāki par 15% visu pašvaldības ienākumu.

Pašvaldību aizņēmumu kopsumma pašlaik ir 25 miljardi somu marku (aptuveni 5 miljardi eiro), un Somijas vietējo pašvaldību kredīta reitings starptautiskajā naudas tirgū tādējādi ir izcili labs.

 

Pašvaldības budžets

Pašvaldības finansu sistēma balstās uz budžetu, ko padome pieņem nākamajam gadam. Tajā pašā laikā padome apstiprina finansu plānu arī turpmākiem trīs gadiem un lemj par pašvaldības ienākumu un vietējo īpašuma nodokļu apmēriem.

Padomes izvirzītā vērtēšanas komisija, izvērtējot padomes pieņemtos operatīvos un finansu uzdevumus, novērtē to sekmīgas realizēšanas iespējas. Vērtēšanas darbu veic profesionāli auditori, kurus ievēlējusi padome.

Vietējo pašvaldību un apvienoto pašvaldību algu sarakstos ir 420 000 nodarbināto, t.i., viena piektā daļa visu Somijas strādājošo iedzīvotāju. Tādējādi četri no katriem pieciem nodarbinātajiem veic darījumus ar sociālās labklājības, veselības aprūpes vai izglītības iestādēm.

Vietējās pašvaldības, izmantojot valsts subsīdijas, realizē apmācības un nodarbinātību uz ierobežotu laiku ilgtermiņa bezdarbniekiem un jauniešiem. Tās arī sadarbojas ar vietējām biznesa struktūrām, izglītības un valdības iestādēm jaunu darba vietu radīšanā. Ieinteresētās puses vienojas par reģionālās nodarbinātības apmēriem, pieprasītajiem apmācības veidiem un finansējumu.

 

Sociālā nodrošināšana un veselība

Vietējās pašvaldības ir galvenais sociālās nodrošināšanas un veselības aprūpes nodrošinātājs Somijā. Vairāk nekā puse no tikai pašvaldību sektorā nodarbinātajiem strādā sociālās un veselības aprūpes jomā. Vairāk nekā 45% vietējo pašvaldību izdevumu veido šie dienesti.

Visiem pirmsskolas vecuma bērniem ir tiesības uz pašvaldības piedāvāto dienas aprūpi. Divu vai triju dienu ilga aprūpe pieejama īpašos dienas aprūpes centros; atlikusī viena trešdaļa nedēļas ir pašas ģimenes ziņā. Maksa par pakalpojumu ir atkarīga no ģimenes ienākumiem.

Vietējās pašvaldības ir atbildīgas par veco ļaužu aprūpi un rūpēm par cilvēkiem ar fiziskām vai garīgām problēmām. Galvenās pakalpojumu formas ietver palīdzību mājās un atbalsta pasākumus, neformālus pabalstus, rūpes par dzīves apstākļu uzlabošanu, kā arī aprūpi iestādē. Vairākus no šiem pakalpojumiem sniedz dažādas organizācijas, kuru darbību subsidē sabiedriskie fondi.

Vietējās pašvaldības ir arī atbildīgas par bērnu labklājību un nodrošināšanu pret iespējamu vardarbību.

Pabalsts no pašvaldības ienākumiem ir pieejams arī tiem sabiedrības locekļiem, kas paši nav spējīgi sev nodrošināt līdzekļus pilnvērtīgai dzīvei.

Vietējo pašvaldību veselības centri nodrošina veselības pamataprūpi un specializēto medicīnisko palīdzību savas teritorijas iedzīvotājiem. Tie dod visiem pilsoņiem viegli pieejamu ātro medicīnisko palīdzību, speciālistu pārbaudes un ārstēšanu, kā arī rehabilitāciju par nelielu samaksu. Gadījumos, kad nepieciešama speciāla palīdzība, katra pašvaldība ir piederīga savai pašvaldību apvienībai, kas savukārt pārzina, administrē un uztur slimnīcas.

Citi vietējo pašvaldību sniegtie medicīniskie pakalpojumi ietver ambulatoro palīdzību, zobārsta pakalpojumus, skolēnu un studentu veselības aprūpi un dažus profesionālo saslimšanu dienestus. Turklāt vietējās pašvaldības nodrošina veselības kontroli un iespēju saņemt nepieciešamos padomus un konsultācijas. Piemēram, sieviešu konsultāciju un bērnu klīniku pakalpojumi bez maksas ir pieejami katrai ģimenei.

Rūpes par vides veselību un veterinārie dienesti arī ir vietējo pašvaldību uzmanības lokā.

 

Izglītība un kultūra

Vietējās pašvaldības uztur pamatskolas, vidējā līmeņa mācību iestādes, amatu apmācības skolas un AMK institūtus, nodrošina pieaugušo izglītību, mākslas klases, kultūras un atpūtas pasākumus, uztur bibliotēkas.

Visiem bērniem ir obligāta deviņgadīgā pamatskola. Turklāt vietējās pašvaldības nodrošina pirmsskolas apmācību sešgadīgiem bērniem un pēc brīvprātības principa arī mācības desmitajā klasē. Mācību programmā tiek ievēroti vieni un tie paši principi visā valstī. Skolēniem ir iespēja izvēlēties specializētu skolu, piemēram, ar valodu, dabaszinātņu, mākslas, matemātikas vai mūzikas novirzienu.

Pamatizglītība, ieskaitot mācību līdzekļus, ikdienas ēdienreizes, skolas medicīnas dienesta un zobārsta pakalpojumus, Somijā ir bez maksas. Vietējās pašvaldības nodrošina arī bezmaksas transportu tiem bērniem, kas dzīvo tālu no skolas. Pēc pamatizglītības iegūšanas jaunieši var izvēlēties turpināt izglītību augstākā līmenī vidusskolā vai arī amatu apmācības skolā.

Mācību programmas organizācija vidusskolās balstās uz atsevišķiem mācību posmiem, beztermiņa klasēm, pašmotivētām studijām un plašu neobligāto jeb fakultatīvo priekšmetu izvēli gan mācību laikā, gan noslēguma eksāmenos. Nacionālā vadlīnija ir virzīta uz individuālo izglītību.

Mācības, brīvpusdienas, veselības un stomatoloģiskā aprūpe arī vidusskolā ir bez maksas, bet mācību grāmatas un transportu apmaksā vecāki.

Pabeigtu arodizglītību, tai skaitā ne mazāk kā sešu mēnešu darba praksi, var iegūt, beidzot trīsgadīgu apmācības kursu. Somijā ir pieejama septiņu veidu arodizglītība, kas dod dažādu amatu kvalifikāciju.

Apmēram 85% amatu apmācību nodrošina vietējās vai apvienotās pašvaldības. Ar arodizglītību saistītie izdevumi, kā arī viena maltīte dienā ir bez maksas.

AMK institūti ir pats jaunākais izglītības sistēmas papildinājums Somijā. Vispopulārākie ir reģionāla rakstura daudzfunkcionāli augstākās izglītības institūti, kas cieši saistīti ar vietējo biznesa dzīvi. Vairāk nekā puse no tiem pieder vietējām vai apvienotām pašvaldībām, pārējie ir saistīti ar akciju sabiedrībām vai fondiem, kas sadarbojas ar vietējām pašvaldībām.

 

Dzīves vide

Vietējās pašvaldības ir atbildīgas par zemes izmantošanas plānošanu un veic celtniecības kontroli. Sabiedrības locekļu aktīva līdzdalība un balsstiesības ir nodrošinātas gan vietēja mēroga plānu izstrādāšanā, gan lēmumu pieņemšanā. Pašvaldības dzīvojamo un sabiedrisko ēku celtniecības politika, transporta infrastruktūras, sabiedriskā transporta, parku un zaļās zonas uzturēšana kārtībā pozitīvi ietekmē dzīves vidi.

Vietējām pašvaldībām piederošās struktūras vai biežāk privātās korporācijas ir atbildīgas par dzeramā ūdens apgādi un notekūdeņu sistēmu. Gandrīz 90% iedzīvotāju izmanto pašvaldības ūdens piegādi.

Daudzos apgabalos vietējās pašvaldības ir atbildīgas par elektroenerģijas sadali un reģiona apsildi, bet ļoti lielām pašvaldībām pat ir savas neatkarīgas elektroenerģijas ražotnes. Patērētāji bieži var izvēlēties starp diviem vai vairākiem konkurējošiem enerģijas piegādātājiem. Lielajās pilsētās pat līdz 90% apbūves ir pieslēgtas reģionālajam apsildes tīklam.

Vietējās pašvaldības ir atbildīgas par atkritumu savākšanu un pārstrādi savā teritorijā, tādēļ nekustamā īpašuma apsaimniekotāji tiek lūgti pievienoties pašvaldības atkritumu savākšanas sistēmai. Gandrīz trešdaļa atkritumu tiek pārstrādāta otrreiz, bet divas trešdaļas izlietotā papīra pēc pārstrādes tiek izmantotas no jauna.

Rūpnieciskie un bīstamie atkritumi tiek pārstrādāti speciālās atkritumu pārstrādes rūpnīcās. Vietējās pašvaldības ir atbildīgas par mājsaimniecības radīto atkritumu savākšanu un noglabāšanu.

Vietējās pašvaldības izdod vides izmantošanas atļaujas un aizsargā vidi, kontrolējot darbības, kas ietekmē apkārtējās vides stāvokli. Tās sekmē vides pilnvērtīgu attīstību un veido reģionālās “Agenda 21” programmas.

 

Somijas Vietējo un reģionālo pašvaldību asociācija

Somijas Vietējo un reģionālo pašvaldību asociācija ir interešu organizācija visām valsts pašvaldībām un pilsētām. Asociācija arī apkalpo reģionālās padomes, slimnīcu sfēru un citas apvienoto pašvaldību pārstāvniecības.

Asociācija atbalsta vietējo un apvienoto pašvaldību intereses, veicina un attīsta to aktivitātes. Tai ir svarīga loma pašvaldību likumdošanā, tā vada un informē savus locekļus, iesaista tos pētījumos, raksta ziņojumus un izdod informatīvas publikācijas svarīgos jautājumos.

 

Somijas Iekšlietu ministrijas Pašvaldību departamenta informācija

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!