• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jauniešiem draudzīgiem veselības pakalpojumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.03.2002., Nr. 42 https://www.vestnesis.lv/ta/id/60153

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

15.03.2002., Nr. 42

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jauniešiem draudzīgiem veselības pakalpojumiem

ANO Attīstības programma ir sākusi īstenot projektu “Jauniešiem draudzīgu veselības pakalpojumu nodrošināšana”. Projekta mērķis ir veicināt jauniešu veselības centru izveidi visā Latvijā.

ANO Attīstības programma kopīgi ar Pasaules veselības organizāciju, Veselības veicināšanas centru, Labklājības ministriju un Ģimenes plānošanas un veselības asociāciju ir sākusi diskusijas par nepieciešamību izveidot koordinācijas grupu, lai izstrādātu vadlīnijas un rīcības plānu, kā nodrošināt iespējas jauniešiem vienlaikus saņemt kvalificētu, konfidenciālu ārstniecisko palīdzību un informāciju par dažādiem ar jauniešu reproduktīvo veselību, atkarībām utt. saistītiem jautājumiem.

Latvijā jau darbojas 8 jauniešu veselības centri: Smiltenē, Liepājā, Kandavā, Saldū, Dobelē, Ogrē, Līvānos un Daugavpilī. Taču ārstnieciskos pakalpojumus, ne vien informāciju, nodrošina tikai centrs Dobelē. 1995.gadā ar valsts atbalstu tika izveidots Latvijas Ģimenes centrs (Kaņieru ielā) un 11 jauniešu veselības centri dažādos rajonos, taču, valstij vairs neatvēlot līdzekļus, daudzi no tiem ir pārtraukuši savu darbību. Igaunijā, kur ir par vienu miljonu mazāk iedzīvotāju nekā Latvijā, darbojas 17 jauniešu centri. Tos finansē valsts, pašvaldība vai privātpersonas. Turklāt šajos centros jaunieši saņem gan slimokases apmaksātus veselības pakalpojumus, gan veselības veicināšanas fonda nodrošinātas konsultācijas un papildu informāciju par interesējošajiem jautājumiem. Arī Lietuvā ar daļēju valsts atbalstu ir izveidoti 5 jauniešiem draudzīgu veselības pakalpojumu centri. Kā atzīst Latvijas Medicīnas akadēmijas profesore Gunta Lazdāne, Latvijā šo centru darba pilnveidošana un jaunu centru izveide ir ļoti nepieciešama, jo jauniešu veselība, tajā skaitā reproduktīvā, ir ļoti slikta. Desmit procenti abortu tiek veikti meitenēm vecumā līdz 19 gadiem, piemēram, salīdzinot ar Nīderlandi, šis skaitlis ir piecas reizes lielāks. Turklāt jauniešu saslimstība ar seksuāli transmisīvajām slimībām pārsniedz vidējo līmeni valstī. Piemēram, vidēji ar sifilisu Latvijā slimo 25 cilvēki (no 100 000 cilvēkiem), taču jauniešu īpatsvars ir 67, ar hlamidiozi vidēji valstī slimo 24 cilvēki (no 100 000 cilvēkiem) — savukārt jauniešu vidū saslimušo skaits ir 127.

Kā liecina aptaujas “Jauniešu reproduktīvā veselība — pakalpojumu pieejamības novērtējums” rezultāti, pēc jauniešu domām, ir ļoti nozīmīgi, lai viņiem būtu pieejami medicīniskie pakalpojumi, kas nodrošinātu arī draudzīgu attieksmi pret pacientu, labvēlību, “nemoralizēšanu”, konfidencialitāti. Kā atzīst speciālisti, jauniešiem medicīniskie pakalpojumi un informācijas pieejamība ir jānodrošina īpašā veidā, jo šajā vecumā (no 11 līdz 20 gadiem) jauniešu organismā un dzīvē notiek straujas izmaiņas, veidojas dzīves prasmes, veselīgi/neveselīgi ieradumi, kā arī tiek sāktas seksuālās attiecības. Nepalīdzot jauniešiem šajā posmā, būtiski var tikt ietekmēta viņu vispārējā un reproduktīvā veselība, kā arī prasmes veidot veselīgu dzīvesveidu.

ANO pārstāvniecība Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!