• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tautas gudrību un korupcijas mēri. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.03.2002., Nr. 42 https://www.vestnesis.lv/ta/id/60156

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par tautu un lielajiem dzīves ritiem

Vēl šajā numurā

15.03.2002., Nr. 42

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par tautas gudrību un korupcijas mēri

Saeimas deputāts, Latvijas pārstāvis Eiropas Savienības Konventā Edvīns Inkēns:

Vispirms gribu uzsvērt, ka Eiropas Savienība rēķinās ar kandidātvalstu viedokli. Mūs uzaicināja uz apspriedi, mēs tikām uz tribīnes, un Latvijas balsi Eiropā sadzirdēs. Tā jau ir laba zīme.

Otrkārt, konventa lēmumiem ir tikai rekomendējošs raksturs gan attiecībā pret Eiropas Komisiju, gan pret ES valstu līderiem. Tādēļ pat tādā gadījumā, ja konvents nobalso par federāciju, tas vēl nenozīmē, ka tam piekritīs valstu vadītāji. Taču es esmu pārliecināts, ka konvents neiestāsies par federatīvu Eiropas Savienības uzbūvi. Pret tādu pavērsienu iestājas arī daudzi ietekmīgi ES locekļi. Protams, mūs arī neapmierina šāda ES reforma. Mēs nesen atjaunojām savu neatkarību, tikko esam sākuši to nostiprināt, un, es esmu pārliecināts, tauta vienkārši neatteiksies no nacionālas valsts.

Visdrīzāk visas tautas referendums par iestāšanos Eiropas Savienībā notiks nākamā gada rudenī. Ceru, ka līdz tam laikam būs skaidra situācija ar ES reformu. Cilvēkiem jāzina, par kādu savienību viņi balso, kur stājas.

Latvijas iedzīvotāji dalās eiroskeptiķos un eirooptimistos ne pēc nacionalitātes, bet gan pēc vecuma, materiālā stāvokļa, izglītības. Gados jauno un vidējā vecuma, kā arī izglītoto cilvēku vidū ir vislielākais piekritēju skaits integrācijai ES. Es domāju, ka Latvijas iedzīvotājiem vēl ir pietiekami daudz laika, lai visu izsvērtu un izrēķinātu: kas ir izdevīgāk (pat no finansiālā redzes viedokļa) – stāties Eiropas Savienībā vai palikt pašreizējā statusā? 25% vispārējo subsīdiju lauksaimniecībai – tas tomēr ir vairāk nekā nekas! Tauta mums ir gudra un sapratīs, ka labāk zīle rokā, nekā mednis kokā.

Kāds patiesībā pie mums ir korupcijas līmenis, to nezina neviens. Jo šī rādītāja nav un tas nevar būt statistikas pārskatos. Mēs tikai pēc pastarpinātām pazīmēm varam spriest, ka tas ir diezgan augsts. Taču es tomēr esmu optimists un uzskatu, ka korupcija samazināsies. Vispirms jau tādēļ, ka sabiedrība kļūs neiecietīga pret šo parādību. Tas nozīmē, ka pavisam drīz koruptantiem klāsies grūti. It īpaši pēc veselas pretkorupcijas likumu paketes pieņemšanas. Atcerieties, kopš deviņdesmito gadu sākuma līdz pat kādam 1997. gadam valstī valdīja rekets? No tā nevarēja izvairīties neviena firma. Galu galā tauta zaudēja pacietību, un cilvēki vienkārši pārstāja maksāt saviem un svešiem “jumtiem”, policija izķēra reketieru vadoņus un... Kur tagad ir šis rekets?

Viss atkarīgs no katra: ja pārstāsim piebarot valsts kalpotājus, ja būsim neiecietīgi pret korupciju, tad šo mēri mēs iznīdēsim.

 

“VESTI SEGODNJA”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!