• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
1993. gada 11. maija likums "Par cukuru". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.05.1993., Nr. 30 https://www.vestnesis.lv/ta/id/60223

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

LATVIJAS REPUBLIKAS LIKUMS

Par grozījumiem un papildinājumiem Latvijas Republikas 1990. gada 20. decembra likumā "Par zemes nodokli"

Vēl šajā numurā

27.05.1993., Nr. 30

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Augstākā Padome

Veids: likums

Pieņemts: 11.05.1993.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

LATVIJAS REPUBLIKAS LIKUMS

Par cukuru

Likuma mērķis ir noteikt Latvijā ražotā cukura iekšējā tirgus ekonomisko un tiesisko aizsardzību, nodrošināt Latvijas iedzīvotājus ar Latvijā ražoto cukuru, kā arī aizsargāt Latvijas cukurbiešu audzētājus un radīt visiem cukura ražotājiem vienādus ekonomiskos nosacījumus.

I NODAĻA VISPĀRĪGIE NOTEIKUMI

1. pants

Ar šo likumu tiek aizsargāts cukura iekšējais tirgus, garantēts valsts atbalsts cukura ražošanas ekonomikai un noteiktas valsts institūciju, kā arī uzņēmēju tiesības un pienākumi šajā jomā.

2. pants

Cukurbiešu audzētājiem un pārstrādātājiem ir tiesības brīvi izvēlēties uzņēmējdarbības, kooperācijas un saimnieciskās pašpārvaldes formas atbilstoši Latvijas Republikas likumiem.

3. pants

Cukurbiešu audzētāju un pārstrādātāju attiecību tiesiski ekonomiskais pamats ir saimnieciskais līgums, kuru katru gadu slēdz, savstarpēji vienojoties un ievērojot šā likuma 4. un 5. panta noteikumus.

II NODAĻA CUKURBIEŠU LĪGUMCENU NOTEIKŠANA UN SAMAKSAS KARTĪBA

4. pants

Cukurbiešu iepirkuma cena ir līgumcena, ko nosaka cukurbiešu audzētāji un pārstrādātāji, savstarpēji vienojoties, atbilstoši cukurbiešu kvalitātes rādītājiem, kurus kopā ar to noteikšanas metodiku apstiprina Latvijas Nacionālais standartizācijas un metroloģijas centrs.

5. pants

Cukurfabrikas iepērk cukurbietes par līgumā noteikto cenu, kurai tiek pieskaitīts inflācijas procents, kas aprēķināms laika periodam no līguma noslēgšanas līdz samaksas brīdim.

Inflācijas procentu aprēķina un izziņo Valsts statistikas komiteja.

6. pants

Cukurfabrikas ar cukurbiešu audzētājiem ne mazāk kā par pusi no piegādātās produkcijas norēķinās 20 dienu laika, bet par pārējo produkcijas daļu samaksā ne vēlāk kā 20 dienas pēc pārstrādes darbu pabeigšanas.

Cukurbiešu audzētāji par piegādāto produkciju var saņemt cukuru vai ražošanas blakus produkciju, kuras cena, daudzums un kvalitāte tiek noteikta, savstarpēji vienojoties.

Cukurfabrikas kompensē cukurbiešu audzētājiem cukurbiešu piegādes transporta izdevumus. To normatīvus un maksimālo lielumu nosaka Lauksaimniecības ministrija.

7. pants

Cukurbiešu audzētājiem un pārstrādātājiem ir tiesības saņemt kredītus par subsidētām kredīta procenta likmēm.

Valsts budžeta projektā valdība un Latvijas Banka nosaka prognozējamo kredītu apjomu un paredz budžeta finansējumu kredīta procentu likmju subsidēšanai, par subsidēšanas finansiālo avotu izmantojot ieņēmumus no cukura un jēlcukura muitas nodevām.

III NODAĻA CUKURA IEKŠĒJĀ TIRGUS AIZSARDZĪBA

8. pants

Visu veidu cukurs, izņemot cukura diabēta slimniekiem paredzētās saldvielas un jēlcukuru 9. pantā noteiktajos gadījumos, tiek aplikts ar ievedmuitas nodevām.

Muitas tarifus apstiprina valdība, un tos var grozīt pēc Lauksaimniecības ministrijas priekšlikuma.

9. pants

Ar ievedmuitas nodevām neapliek jēlcukuru, kuru ieved Latvijā uz līguma pamata tikai pārstrādei.

Ja, pārkāpjot līgumu, saražotais cukurs netiek izvests, ievedmuitas nodevu par ievesto jēlcukuru iekasē pilnā apmērā.

Šāda līguma reģistrāciju un tā izpildes kontroli veic Lauksaimniecības ministrija.

10. pants

Latvijas muita iekasē visu veidu cukura muitas nodevas, ieskaita iekasētās summas speciālā valsts budžeta kontā cukurbiešu audzētāju un pārstrādātāju kredīta procenta likmju subsidēšanai un katru mēnesi sniedz Lauksaimniecības ministrijai informāciju par ievesto un izvesto cukura daudzumu.

11. pants

Lauksaimniecības ministrija uz Valsts statistikas komitejas un Latvijas muitas uzskaites datu pamata katru mēnesi sastāda visu veidu cukura apgrozījuma bilanci valstī, analizē situāciju un cenas cukura tirgū, izstrādā priekšlikumus cukura muitas tarifu un atvieglojumu noteikšanai un noteiktā kārtībā iesniedz tos valdībai apstiprināšanai.

IV NODAĻA

CUKURA RAŽOŠANAS VEICINĀŠANA

12. pants

Valdība valsts gada budžeta projektā paredz līdzekļus cukura ražošanas veicināšanai, šim nolūkam daļu no cukura apgrozījuma nodokļa ieņēmumiem iedalot Lauksaimniecības ministrijai cukura ražošanas veicināšanas fonda izveidošanai.

Valdība apstiprina fonda nolikumu saskaņa ar šā likuma 13. panta noteikumiem, un Lauksaimniecības ministrija atbilstoši nolikumam izdara attiecīgos maksājumus.

13. pants

Cukura ražošanas veicināšanas fonda līdzekļus izmaksā cukurbiešu audzētājiem un pārstrādātājiem mērķprogrammu izpildei.

Mērķprogrammas izstrādā Lauksaimniecības ministrija sadarbībā ar cukurbiešu audzētāju un pārstrādātāju pašpārvaldes pārstāvjiem un apstiprina valdība. Par šo mērķprogrammu izpildi atbild Lauksaimniecības ministrija.

V NODAĻA

LIKUMA IZPILDE

14. pants

Par šā likuma izpildi ir atbildīga valdība un tai pakļautās institūcijas.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

Rīgā 1993. gada 11. maijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!