• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai jaunatne aug stipra un vesela. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.03.2002., Nr. 43 https://www.vestnesis.lv/ta/id/60370

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kad jaunam saturam vajadzīgs jauns trauks

Vēl šajā numurā

19.03.2002., Nr. 43

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai jaunatne aug stipra un vesela

PREZIDENTE01.JPG (20812 bytes)
Piektdien, 15.martā, Jelgavā: Valsts prezidenta kancelejas Apžēlošanas dienesta vadītāja Rita Aksenoka, Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga un Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš
PREZIDENTE06.JPG (24281 bytes)
Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga kopā ar bērnu un jauniešu centra “Junda” aktīvistiem

15.martā Valsts prezidente apmeklēja Jelgavu

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga 15. martā Jelgavā apmeklēja mazākumtautību bērnu un jauniešu festivālu “Zelta kamoliņš Zemgalē”.

Prezidente pauda prieku būt kopā ar Jelgavas cilvēkiem vienā no pirmajām pavasara dienām, kad Hercoga Jēkaba laukumā bija pulcējušies iedzīvotāji no visas pilsētas, dažādu tautu pārstāvji, kuriem Latvija kļuvusi par dzimteni. Prezidente pauda sajūsmu par skaistajām kultūras tradīcijām, kuras tika rādītas pilsētas iedzīvotājiem, un gandarījumu, ka šīs tradīcijas tiek koptas. Pēc prezidentes sacītā, Latvija ir atvērta zeme, kur ikvienam ir iespējas kopt savu senču tradīcijas un iekļauties arī Latvijas sabiedrībā.

Jelgavas Narkoloģiskajā slimnīcā Valsts prezidente ar slimnīcas darbiniekiem pārrunāja narkoloģijas un rehabilitācijas jautājumus un aprunājās ar slimniekiem.

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga Jelgavā, bērnu un jauniešu centrā “Junda”, tikās ar Jelgavas skolēnu domi, jauno politiķu un sociologu grupu dalībniekiem un Jelgavas skolu vecāku domes pārstāvjiem, lai runātu par to, kā paši jaunieši var palīdzēt saviem vienaudžiem atbrīvoties no narkomānijas un citām atkarībām.

Jaunieši stāstīja prezidentei par iespējām sadarboties ar pašvaldību un uzņēmējiem, lai radītu jaunas darba vietas, kā arī alternatīvas atpūtas vietas jauniešiem. Prezidente augstu novērtēja to, ka jaunieši iesaistās šādu sociālu problēmu risināšanā un meklē radošus risinājumus šīm problēmām. Tika uzsvērts tas, ka jauniešiem ir svarīgi pozitīvi paraugi, kā arī apziņa, ka lietot narkotikas nav mūsdienīgi, ka mūsdienīgi ir atpūsties citos veidos un meklēt alternatīvas iespējas.

Noslēgumā prezidente pauda cerību, ka arī citās pašvaldībās izvērsīsies arvien plašāki profilakses tīkli un visaptveroša darbība profilakses veicināšanā, kurā iesaistīsies gan pašvaldības, gan jaunieši, gan tiesībsargājošās organizācijas, vecāki un skolotāji.

Tiekoties ar alkoholisma un narkomānijas profilakses darba grupas pārstāvjiem, prezidente uzsvēra, ka ir apsveicama katra pašvaldības iniciatīva, kas vērsta uz profilaksi, kā arī narkotisko un citu atkarības vielu ierobežošanu pilsētā.

Viņa atzinīgi novērtēja programmu, ko izstrādājusi dome sadarbībā ar Valsts narkoloģijas centru un starptautiskām institūcijām, tā darbojas jau trīs gadus un sākusi uzrādīt pirmos rezultātus.

Prezidente tika iepazīstināta ar tiesībsargājošo institūciju darbu, kā arī apmācības programmu skolotāju un vecāku izglītošanai par narkomāniju un to, kā bērniem un jauniešiem stāstīt par profilakses jautājumiem. Programmas īstenotāji uzsvēra, ka programma pirmām kārtām vērsta uz to, lai mainītu sabiedrības attieksmi pret atkarību, kā arī dotu pozitīvo vērtību orientāciju. Atzīmēta arī valsts profilakses programmas būtiskā loma, kaut gan par programmas turpmāko

PREZIDENTE10.JPG (22073 bytes) PREZIDENTE08.JPG (29832 bytes)
Foto: Juris Krūmiņš — “Latvijas Vēstnesim”
PREZIDENTE07.JPG (25707 bytes)
Valsts prezidente, piedaloties mazākumtautību bērnu un jauniešu festivālā “Zelta kamoliņš Zemgalē”

darbību vēl nav īstas skaidrības. Tika pausts satraukums par to, kā turpmāk tiks finansēta narkomānijas profilakse un organizēts šis profilakses darbs, jo Valsts narkoloģijas centram nav garantēts finansējums šo funkciju veikšanai. Prezidente tika iepazīstināta ar pirmajiem rezultātiem, kurus jau izdevies noteikt pēc triju gadu darbības, un pirmkārt kā pozitīvs aspekts tiek uzsvērts tas, ka ir samazinājies epizodisko narkotiku lietotāju skaits, kā arī vairojusies uzticamība informācijas avotiem — narkologiem un pedagogiem.

Prezidente uzzināja arī par dažādu sarīkojumu rīkošanu pilsētā, lai popularizētu veselīgu dzīvesveidu, taču pauda satraukumu par arvien pieaugošiem statistikas datiem attiecībā uz narkomānu skaitu valstī, kas ietekmē sabiedrību kopumā un nozīmē sabiedriskās dzīves degradāciju valstī.

 

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!