• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai uz robežas būtu vienota kārtība. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.03.2002., Nr. 43 https://www.vestnesis.lv/ta/id/60375

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Baltijas aizsardzības ministru vizīti Amerikā

Vēl šajā numurā

19.03.2002., Nr. 43

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai uz robežas būtu vienota kārtība

Darba vizītē Latvijā uzturējās Lietuvas Valsts robežsardzes dienesta komandieris galvenais komisārs Aļģimants Songaila

R3.JPG (35565 bytes)
Preses konferencē, sabiedrībai: Lietuvas robežsardzes dienesta komandieris galvenais komisārs Aļģimants Songaila un Latvijas robežsardzes priekšnieks robežsardzes ģenerālis Gunārs Dāboliņš Foto: Andris Kļaviņš

Piektdien, 15. martā, notika Aļģimanta Songailas un Gunāra Dāboliņa kopīga preses konference.

15. martā Aļģimants Songaila tikās ar Latvijas Valsts robežsardzes priekšnieku robežsardzes ģenerāli Gunāru Dāboliņu un citām mūsu robežsardzes atbildīgām amatpersonām. Vizītes noslēgumā tika parakstīts savstarpējās sadarbības protokols.

Vizītes gaitā apspriesti šādi jautājumi: situācija uz Latvijas–Lietuvas robežas un galvenās attīstības tendences; apdrošināšanas nosacījumu piemērošana vienkāršotajos robežpārejas punktos un apvienotajos robežkontroles punktos, kur robežkontroli veic tikai Latvijas robežsargi; valsts robežas pilnvaroto pārstāvju darbība uz Latvijas–Lietuvas robežas; Olaines nelegālo imigrantu uzturēšanās nometnē ievietoto Lietuvas iedzīvotāju identitātes noskaidrošana un izraidīšana.

Tāpat tika pārrunāta Baltijas Ministru padomes Robežapsardzības vecāko amatpersonu komitejas rīcības plāna 2001./2002. gadam izpildes gaita; papildu pārbaudes procedūru ieviešana, informācijai par meklēšanā esošajām personām un transporta līdzekļiem, kā arī nederīgajiem personu apliecinošiem dokumentiem, izmantojot speciālu dokumentu formu.

 

Aļģimants Songaila:

— Mums ir arī tāda institūcija, kā Baltijas Ministru padomes Robežapsardzības vecāko amatpersonu komiteja, kad mēs tiekamies trijatā — es, Gunārs Dāboliņš un Igaunijas kolēģis. Tad mēs gan runājam vairāk par vispārīgiem jautājumiem — integrāciju Eiropas Savienībā, salīdzinām savstarpējos sasniegumus u.c. Šodienas tikšanās ir saistīta ar mūsu divpusējiem jautājumiem, kuri rodas sakarā ar mūsu kopējām robežām.

Es neatkārtošos un atbildēšu uz jautājumu: ko šī tikšanās dos mūsu ierindas pilsoņiem? Nesen tikās mūsu valstu premjerministri un parakstīja ļoti svarīgu tikšanās protokolu, kur ietilpa arī jautājums par valsts robežas pilnvarotajiem pārstāvjiem. Šī vienošanās tika sagatavota diezgan ilgstoši, tagad tā ir parakstīta un stājusies spēkā Latvijas pusē, jo visas procedūras ir izpildītas — tā mani informēja. Kas attiecas uz Lietuvu — dokuments jāratificē parlamentā, un šī procedūra tiek sagatavota. Ceru, ka viena vai pusotra mēneša laikā tas tiks paveikts. Tad mums vajadzēs ķerties pie šīs vienošanās konkrētu darbību izpildes. Kā mēs to darīsim, par to šajā tikšanās reizē runājām. Lai neieslīgtu detaļās, sacīšu, ka pilnvarotās amatpersonas nodarbosies ar dažādu radušos jautājumu, incidentu, stihisku nelaimju rezultātā uz robežas radušos problēmu risināšanā. Personīgi es domāju, ka līdz ar šo amatpersonu iesaistīšanu stāvoklis uz robežas un dažādu jautājumu risināšana notiks ātri, operatīvi un kvalitatīvi.

Vēl viens jautājums, ko apspriedām, bija saistīts ar paredzēto iekšlietu ministru parakstīšanai gatavoto papildu protokolu pie “Vienošanās par apvienoto robežkontroles punktu darbību”. Uzskatu, ka arī tas būs svarīgs robežu šķērsojošajiem pilsoņiem. Kad tas tiks parakstīts, šādu punktu būs vairāk, un tas atvieglos robežas šķērsošanu.

 

R2.JPG (31569 bytes)
Lietuvas Valsts robežsardzes dienesta komandieris galvenais komisārs Aļģimants Songaila un Latvijas Valsts robežsardzes priekšnieks robežsardzes ģenerālis Gunārs Dāboliņš

Gunārs Dāboliņš:

— Mēs tiekamies ne tikai tāpēc, lai dotu iespēju mūsu pilsoņiem ātrāk šķērsot robežu, bet arī tāpēc, lai nodrošinātu mūsu valstu pilsoņu drošību. Daļa apspriesto jautājumu bija veltīti, lai pastiprinātu robežsardzes lomu darbībās, kas vajadzīgas, lai aizturētu personas, kas nelegāli uzturas mūsu valstīs, kuras meklē policija vai drošības dienesti utt. Šā gada sākumā imigrācijas policija tika likvidēta un integrēta robežsardzē. Mums ir daudz kopīgu jautājumu gan Lietuvā, gan Latvijā, kuros varam sadarboties. Mēs norunājām, ka tiksies mūsu eksperti, kuri noteiks sadarbības lauku, ko atļauj mūsu valsts likumdošana, un pēc kāda laika mēs parakstīsim sadarbības protokolu cīņā ar nelegālo imigrāciju. Mēs tuvojamies laikam, kad iestāsimies Eiropas Savienībā, un šie jautājumi ir ļoti, ļoti svarīgi.

Kopš 1. marta iebraukt Lietuvas Republikā drīkst tikai tās automašīnas, kuru vadītāji uzrāda Lietuvā derīgu autovadītāju civiltiesiskās apdrošināšanas polisi. Valsts robežsardze vēlas pievērst autovadītāju uzmanību — pārejas punktos, kur kontroli veic tikai Latvijas robežsargi, nav iespējams iegādāties Lietuvā derīgu autovadītāju civiltiesiskās apdrošināšanas polisi. Tādi ir Demenes, Aknīstes, Neretas, Adžūnu, Vītiņu, Priedulas, Vaiņodes, Aizvīķu, Lankutu robežpārejas punkti.

Pēc Ārlietu ministrijas sniegtās informācijas, šādās robežšķērsošanas vietās var iegādāties Lietuvā derīgās polises, un tās ir Žagare, Skaistkalne, Plūdoņi, Rucava, Ezere, Meitene, Grenctāle, Subate, Medumi.

 

Teksts un foto: Andris Kļaviņš — “Latvijas Vēstnesim”

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!