• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Ar nodokļiem pērkam no valsts pakalpojumus". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.03.2002., Nr. 44 https://www.vestnesis.lv/ta/id/60442

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Ekonomikas attīstība vieš cerības"

Vēl šajā numurā

20.03.2002., Nr. 44

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finansu ministrs Gundars Bērziņš:

“Ar nodokļiem pērkam no valsts pakalpojumus”

 

Nodokļu būtība ir maksāt par dažādiem pakalpojumiem, ko pamatā spēj nodrošināt tikai valsts. Piemēram, par valsts ārējo drošību, par iekšējo drošību, par sociālās apdrošināšanas sistēmu, par veselības aprūpi un izglītību. Lai šos pakalpojumus sniegtu, ir izveidota valsts pārvalde.

Vairāk nekā trešā daļa — 37,3% — valsts budžeta izdevumu tiek izlietoti sociālajai sfērai. Nākamais lielākais izdevumu postenis ir veselības aprūpe — 10% izdevumu, pēc tam sabiedriskā kārtība un drošība, tiesību aizsardzība (7,7%) un izglītība (6,6%).

Diemžēl Latvija nevar lepoties ar visaugstāko apziņu par nodokļu maksāšanas nepieciešamību, un mums nereti nākas sastapties ar negodīgas uzņēmējdarbības piemēriem.

Tādēļ jau vairākus gadus Valsts ieņēmumu dienests rīko svinīgu lielo nodokļu maksātāju godināšanas pasākumu — lai pateiktos uzņēmējiem, kas godprātīgi maksā nodokļus un tādējādi rūpējas ne tikai par saviem darbiniekiem, bet arī par daudziem citiem mūsu valsts iedzīvotājiem — studentiem, pensionāriem un slimniekiem.

Lielie nodokļu maksātāji ir mūsu valsts budžeta galvenais balsts, to devums ir nozīmīgs ne tikai tautsaimniecības attīstībā, bet arī valsts fiskālajā stabilitātē. Pateikties saviem sadarbības partneriem šajā gadījumā ir valsts pienākums.

Kopumā 2001.gads Latvijai ekonomiskās izaugsmes ziņā ir vērtējams kā ļoti veiksmīgs. Iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums ir aptuveni 7,4% — tas ir augstākais rādītājs starp visām ES kandidātvalstīm un, iespējams, pat augstākais visā Eiropā. Turklāt stabilu pieauguma tempu, kas mūsu valstij ir īpaši nozīmīgi, esam spējuši noturēt jau divus gadus, tas ir, veidojas ilglaicīgas attīstības tendences. Īpaši nozīmīgs ekonomikas kāpums ir laikā, kad liela daļa pasaules piedzīvo stagnāciju vai pat ekonomikas tempu recesiju.

Lai veicinātu ekonomikas attīstību, Latvijas valdība jau vairākus gadus konsekventi turpina nodokļu sloga samazināšanas politiku. Tā no 2002.gada tiek sākta uzņēmumu ienākuma nodokļa samazināšana, un ir paredzēts trīs gadu laikā nodokļa likmi no 25% samazināt līdz 15%.

Turpināsies uzsāktā valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu samazināšanās.

Tādējādi valsts panāk soli pretī uzņēmējiem, atvieglojot tiem pašreizējo darbību un nodrošinot attīstības iespējas nākotnē. Ne reizi vien esam jau pārliecinājušies, ka nodokļu samazināšana nes sev līdzi pozitīvu fiskālo efektu jau vidēja termiņa skatījumā.

Ceru, ka valdības pieņemtie lēmumi veicinās arī lielo nodokļu maksātāju attīstību, kas savukārt nesīs labumu visai sabiedrībai un valsts budžetam, un nākamgad pieaugs ne tikai iekasēto nodokļu apjoms, bet arī nodokļu maksātāju skaits, radot atbalstu pašreizējiem lielajiem maksātājiem.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!