• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Ekonomikas attīstība vieš cerības". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.03.2002., Nr. 44 https://www.vestnesis.lv/ta/id/60445

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nodokļi, kas vajadzīgi valstij un cilvēkiem

Vēl šajā numurā

20.03.2002., Nr. 44

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

VID vadītājs Andrejs Sončiks:

“Ekonomikas attīstība vieš cerības”

2001.gada ieņēmumi par 6% pārsniedza 2000.gada ieņēmumus. Tas, ka ieņēmumu pieaugums nav līdzvērtīgs iekšzemes kopprodukta pieaugumam, ir saistīts ar likumdošanu nodokļu jomā, kas pieļauj maksājumu aprēķināšanu par iepriekšējiem periodiem. Ieņēmumu pieaugums arī parāda, ka negācijas un traģēdijas, kas 2001.gadā skāra VID, nav ietekmējušas VID spēju nodrošināt valsts ieņēmumu izpildi.

Ieņēmumi raksturo arī Latvijas ekonomikas atkarību no ekonomiskās konjunktūras Latvijā un pasaulē. Par to liecina ieņēmumu sadalījums pēc nodokļu veidiem un uzņēmējdarbības jomām. Pagājušā gada lielāko nodokļu maksātāju vidū ir vairāki sakaru un transporta pakalpojumu sniedzēji, kuru ienākumi ir tieši atkarīgi no iedzīvotāju pirktspējas. Tāpat daudzu šo uzņēmumu ienākumus ietekmē to monopols vai tuvu tam esošais stāvoklis tirgū, kā arī uzņēmumu lielais darbinieku skaits likumsakarīgi izvirza šos uzņēmumus iedzīvotāju ienākuma nodokļa un sociālo iemaksu maksātāju līderos.

Šogad lielāko nodokļu maksātāju saraksts atklāj arī cerīgu tendenci ekonomikas attīstībā. Lielākajiem nodokļu maksātājiem salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem piepulcējušies ražotājuzņēmumi, kas savu preci ražo ne tikai patēriņam Latvijā, bet arī eksportam. Valsts ieguvums no tā ir trīskāršs — pirmkārt, pieaugot uzņēmumu peļņai, palielinās maksājumi valsts pamatbudžetā; otrkārt, ir nodrošinātas darba vietas, un palielinās maksājumi pašvaldību budžetā; treškārt, tiek nodrošināti ieņēmumi sociālajai sfērai. Iepriecina arī tas, ka ne visi šie uzņēmumi atrodas Rīgā, jo lielo nodokļu maksātāju sarakstā ir ārkārtīgi liels Rīgas uzņēmumu īpatsvars, kas liecina par ne visai harmonisku Latvijas reģionu ekonomisko attīstību.

Pārlūkojot Latvijas lielāko uzņēmumu sarakstu pēc neto apgrozījuma, redzams, ka visi lielākie nodokļu maksātāji ir arī šī saraksta augšgalā un kopumā vērojama tendence, ar atsevišķiem izņēmumiem, ka uzņēmumi saprot, ka godprātīga attieksme pret nodokļu likumdošanu ir ne tikai sirdsapziņas jautājums, bet labvēlīgi ietekmē arī valsts, kurā šie uzņēmumi strādā, attīstību un vidi. Būt apmierinātam un nodrošinātam ir ne tikai katra indivīda sapnis, bet arī valsts mērķis ir laipni, smaidoši un nodrošināti iedzīvotāji.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!