• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par latu, kas pelnījis vislielāko uzslavu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.03.2002., Nr. 46 https://www.vestnesis.lv/ta/id/60543

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas krievu vienotību

Vēl šajā numurā

22.03.2002., Nr. 46

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par latu, kas pelnījis vislielāko uzslavu

RIMSEVICS.JPG (15939 bytes)
Foto: A.F.I.

Latvijas bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs:

Latviju eksporta un importa darījumi saista ne ar vienu vien valsti. Un pat ne tikai ar Eiropas Savienību. Tieši tas tiek ņemts vērā valūtas piesaistē. Šodien SDR valūtas groza veidošanās praktiski pilnībā atspoguļo valsts ārējās tirdzniecības situāciju. Tas ir – mēs esam saistīti ar to valstu valūtām, ar kurām strādā mūsu bizness.

Ir vēl citi faktori. Neraugoties uz to, ka mūsu tirgus galvenokārt orientējas uz Eiropu, norēķini lielā mērā notiek dolāros. Pakalpojumu tirgū maksājumi dolāros vispār notiek 90% apjomā. Turklāt tieši ASV dolārs veido 46% mūsu ārējā parāda struktūrā. Bet EUR daļa ir 31%. Jā, un vairums nerezidentu noguldījumu mūsu komercbankās arī izdarīti dolāros. Tā kā mēs, var sacīt, ar ASV dolāru esam saistīti ciešāk nekā ar EUR.

Tajā pat laikā, ja paskatāmies uz svārstībām valūtas tirgū, tad, piemēram, no 1999. gada janvāra līdz 2001. gada beigām EUR cena attiecībā pret USD pazeminājusies par 24,3%. Tajā pat laikā lata kurss attiecībā pret dolāru pazeminājies par 10,1%. Bet lata kurss pret eiro palielinājies tikai par 14,6%. Tātad mēs, piesaistīdami mūsu valūtu no vairākām valūtām sastāvošajam SDR valūtu grozam, mīkstinām valūtas svārstības un tādējādi it kā pasargājam mūsu ražotājus no zaudējumiem, ko viņi ciestu strauji mainoties tās vai citas atsevišķas valūtas kursam. Starp citu, pēdējā laikā trīs galvenās SDR groza valūtas – eiro, Lielbritānijas sterliņu mārciņa un Japānas jēna – kritušās, vērtīgāks kļuvis vienīgi ASV dolārs.

Ja Latvija šī gada beigās saņems uzaicinājumu iestāties Eiropas Savienībā, tad jau nākamā gada otrajā pusē Latvijā jānotiek referendumam. Un ja rezultāts būs pozitīvs, tad jau 2004. gadā Latvija var kļūt par pilntiesīgu Eiropas Savienības valsti. Pēc tam mums būs jāiestājas Eiropas Monetārajā savienībā. Latvijai, diemžēl, tāpat kā citām kandidātvalstīm nav alternatīvas: ja iestājamies ES, tad pārejam uz eiro. Protams, būs nepieciešams laiks, lai ieviestu jauno valūtu, lai būtu pārliecība par to, ka dzīvotspējīgs būs lata un eiro maiņas kurss.

Protams, sākumā būs emocijas tādēļ, ka būs žēl šķirties no tādas labas un skaistas valūtas kā lats. Taču, ja paraugās uz Eiropas Savienības valstīm, kurās šī valūta kopš 1. janvāra jau ieviesta, tad, manuprāt, cilvēki vēl nav noticējuši, ka viss norisinājies tik ātri un gludi. Pārejot uz eiro, ir pozitīvi momenti – dažādās valstīs aprēķināt cenas kļuvis daudz vieglāk. Un vienkāršojušies eksporta–importa darījumu norēķini. Tā tas notiks arī Latvijā. Kaut gan latam jāatdod visa cieņa – tā ir laba un stabila valūta, kas pelnījusi visaugstāko uzslavu.

 

“VESTI SEGODNJA”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!