• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar Somijas principiālu atbalstu Latvijai demokrātiskas sabiedrības izveidošanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.03.2002., Nr. 46 https://www.vestnesis.lv/ta/id/60564

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Igaunijas ordenis Latvijas ārstei, patriotei

Vēl šajā numurā

22.03.2002., Nr. 46

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar Somijas principiālu atbalstu Latvijai demokrātiskas sabiedrības izveidošanā

Vakar, 21.martā, Valsts prezidente uzturējās vizītē Somijā, kur tikās ar Somijas premjerministru un Somijas uzņēmējiem

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga vakar, 21. martā, Helsinkos tikās ar Somijas premjerministru Pāvo Liponenu.

Sarunā tās dalībnieki pārrunāja jaunās Eiropas aktuālākos jautājumus, tai skaitā izaicinājumu, kas saistīts ar lauksaimniecības kvotu piešķiršanu Eiropas Savienības (ES) kandidātvalstīm. V.Vīķe–Freiberga un P.Liponens runāja par dialoga izvēršanu starp ES dalībvalstīm un kandidātvalstīm, kas veicinātu starptautisko izpratni par šiem jautājumiem un tai skaitā jaunās Eiropas lauksaimniecības vīziju, kur katrai valstij ir vienlīdzīgas balsstiesības svarīgu jautājumu lemšanā.

P.Liponens vēlreiz pauda Somijas atbalstu Latvijas centieniem integrēties Eiropas un transatlantiskajās struktūrās.

“Mēs jūs atbalstām un atbalstām arī Latvijas demokrātijas stiprināšanos un likumdošanas izmaiņas, kas veicina pilsoniskas un demokrātiskas sabiedrības izveidošanos,” sacīja P.Liponens.

Pārrunātas arī Eiropas Savienības fondu izmantošanas iespējas valsts lauku attīstībā.

Abas puses pārrunāja jautājumus, kas saistīti ar reģionālo sadarbību Eiropā. V.Vīķe–Freiberga un P.Liponens runāja par jautājumiem, kas skar Baltijas jūras reģiona nākotni, tai skaitā par ekonomikas, īpaši enerģētikas, jautājumiem, kā arī valstu sadarbību tā dēvētā Baltijas jūras astotnieka ietvaros.

Pārrunājot aktualitātes Latvijā, kas vienlaikus saistītas arī ar valsts iekļaušanos Eiropas un transatlantiskajā kopienā, prezidente stāstīja par tiem uzdevumiem, kas veicami valsts sekmīgas attīstības vārdā. Viņa minēja tieslietu sistēmas sakārtošanu, informējot P.Liponenu par likumdošanas iniciatīvām, ko Latvijas prezidente uzņēmusies, lai stiprinātu tieslietu sistēmu. V.Vīķi–Freibergu īpaši interesēja Somijas pieredze likumdošanā un sabiedriskajā dzīvē saistībā ar narkomānijas apkarošanu un profilakses jautājumiem. P.Liponens sacīja, ka Somija ir pazīstama ar diezgan smagiem sodiem narkotiku tirgotājiem, kā arī uzsvēra nepieciešamību lielu uzmanību sabiedrībā pievērst profilakses jautājumiem, tai skaitā dažādu cilvēcisko vērtību stiprināšanai jaunatnes vidū.

V.Vīķe–Freiberga un P.Liponens pārrunāja drošības politikas jautājumus Eiropā. Somijas premjerministrs atzīmēja, ka Somija pievērš lielu uzmanību drošības jautājumiem un plāno pastiprināt uzmanību drošības jautājumiem, kas saistīti arī ar Somijas solidaritāti cīņā pret terorismu un citām vardarbības izpausmēm pasaulē.

Abas puses pārrunāja arī NATO paplašināšanās diskusijas. V.Vīķe–Freiberga informēja P.Liponenu par tā dēvētā Viļņas desmitnieka jeb NATO kandidātvalstu galotņu tikšanos šā gada jūlijā Rīgā.

Prezidenti interesēja jauno tehnoloģiju attīstība Somijā. Viņa atzinīgi novērtēja Somijas sasniegumus augsto tehnoloģiju jomā, kas ar saviem panākumiem padarījuši Somiju slavenu pasaulē. P.Liponens darīja zināmu to mehānismu, kādā darbojas augsto tehnoloģiju nozare Somijā, uzsverot privātā un valsts sektora ciešo sadarbību, tai skaitā zinātnes pētījumu virzīšanā.

Prezidente uzsvēra, ka tuvākajā nākotnē saredz būtisku nepieciešamību attīstīt augstās tehnoloģijas arī Latvijā un radīt visus priekšnoteikumus, lai cilvēki varētu strādāt ne tikai pilsētās, bet arī lauku novados, izmantojot informācijas un citas augstās tehnoloģijas.

Valsts prezidente Helsinkos tikās ar lielākajiem Somijas uzņēmējiem, kuriem ir sadarbība un interese par Latvijas tirgu un investīcijām mūsu zemē.

Prezidente, uzrunājot uzņēmējus, uzsvēra: ir svarīgi, ka Latvija un Somija ir Baltijas jūras reģiona tīkla valstis, un tāpēc šī sadarbība ir vēl jo vairāk veicināma. Viņa pauda gandarījumu par to, ka šiem somu uzņēmējiem Latvijā ir labas sekmes, un novēlēja arī turpmāk būt Latvijas partneriem, tā kā Latvija gūst arvien lielākus panākumus un kļūs arvien spēcīgāka. Pasākumā piedalījās pārstāvji no tādiem pazīstamiem Somijas uzņēmumiem kā “Nordea”, “Neste”, “Fazer”, IBM, “Stockmann” u.c.

Valsts prezidenta preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!