• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mani dziļi ir aizkustinājis Latvijas tautas draudzīgums. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.03.2002., Nr. 46 https://www.vestnesis.lv/ta/id/60585

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Latvijā latviešu valodai ir jābūt vienīgai valsts valodai"

Vēl šajā numurā

22.03.2002., Nr. 46

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mani dziļi ir aizkustinājis Latvijas tautas draudzīgums

Rītdien, 23. martā: Pakistānas valsts svētki

Šahids A. Kamals, Pakistānas Islāma Republikas vēstnieks, — “Latvijas Vēstnesim”

V3.JPG (15453 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

— Jūsu valsts pēdējos mēnešos ir pastiprinātā pasaules sabiedrības uzmanības lokā. Kāda ir situācija Pakistānā valsts svētku priekšvakarā?

— Pakistāna guvusi nozīmīgu progresu politikas, ekonomikas un sociālajā jomā. Pagājušajā gadā notika vietējo pašvaldību vēlēšanas. Šogad oktobrī notiks nacionālā un provinču parlamentu vēlēšanas. Politiskos procesus valstī iezīmē gatavošanās šīm vēlēšanām, un liela uzmanība pievērsta neatkarīga vēlēšanu pārrauga iecelšanai.

No ekonomikas viedokļa, Pakistānas tautas saimniecība pēdējos divos gados sasniegusi būtisku progresu. Pakistāna ir ieguvusi augstu uzticības pakāpi savām ekonomiskajām reformām un atdzimšanas programmai. Strukturālās reformas pasākumi likuši pamatus pastāvīgam ekonomikas pieaugumam. Sekmīga bijusi stabilizācijas politika fiskālās disciplīnas un stabilas maksājumu bilances nodrošināšanā. Samazināts fiskālais un kārtējo rēķinu deficīts. Rūpnieciskās ražošanas apjoms pieaug, pieaug arī nodokļu iekasēšanas apjoms. Īpaši straujš pieaugums bijis naudas pārvedumu un ārzemju valūtas rezervju veidošanas jomā.

Vairāku sektoru, īpaši izglītības un veselības jomu attīstība izvirzīta par prioritāru. Virkne nozīmīgu pasākumu veikti cilvēka tiesību aizsardzības nostiprināšanai, piešķirot cilvēkiem plašākas tiesības, kā arī nodrošinot pilnīgu cieņu pret cilvēka pamattiesībām un brīvībām, īpaši preses brīvību. 33 procentu sieviešu pārstāvniecības nodrošināšana rajonu pašvaldību līmenī un aizvien pieaugošais sieviešu īpatsvars nacionālajā un provinču parlamentos iezīmē nozīmīgus soļus sieviešu tiesību paplašināšanā. Šos plaša spektra politiskos pasākumus atzinusi arī starptautiskā sabiedrība.

— Kā jūs formulētu savas valsts attieksmi pret 11. septembra terorisma aktiem ASV pilsētās?

— Pakistānas tautu dziļi satrieca smagie, briesmīgie teroristu akti Ņujorkā un Vašingtonā. Pakistāna šos barbariskos terora aktus stingri nosodīja. Teroristus Pakistāna uztver kā sātanu, kas apdraud pasaules sabiedrību. Nepieciešams koncentrēt starptautiskos centienus cīņai pret terorismu visās tā formās un izpausmēs. Pakistāna ir izvērsusi neierobežotu līdzdalību starptautiskajos centienos cīņā pret terorismu. Mēs esam arī apliecinājuši ASV valdībai Pakistānas neierobežoto sadarbību un atbalstu cīņā pret teroristiem. Starptautiskā sabiedrība augstu novērtējusi Pakistānas atbalstu starptautiskajai koalīcijai un Pakistānas lomu cīņā pret terorismu.

— Kā jūs raksturotu Latvijas un Pakistānas divpusējās attiecības un to attīstības tendences?

—Attiecības starp Pakistānu un Latviju iezīmējusi draudzība un sadarbība. Pakistāna piešķir lielu nozīmi mūsu sadarbības padziļināšanai, īpaši tirdzniecības, ekonomikas un tehnoloģijas jomās. Mēs esam pārliecināti, ka jau pastāvošās teicamās divpusējās attiecības starp mūsu draudzīgajām valstīm un tautām turpmākajos gados vēl pieņemsies spēkā.

— Jūs vēl pavisam nesen, 22. janvārī, iesniedzāt savu akreditācijas vēstuli Latvijas Valsts prezidentei. Jūsu rezidence ir Stokholmā. Kāda ir jūsu pirmā pieredze, pārstāvot savu lielo valsti arī Latvijā?

— Vispirms es gribu teikt, ka mani dziļi iespaidoja jau pati akreditācijas vizīte Latvijā šā gada janvārī, kad es iesniedzu Viņas ekselencei Vairai Vīķei–Freibergai, Latvijas Valsts prezidentei, savu akreditācijas vēstuli. Jāteic, ka mani dziļi aizkustināja arī Latvijas tautas draudzīgums, viesmīlība un siltā attieksme pret mani. Mēs arī augstu vērtējam Latvijas pēdējo gadu ievērojamo politisko un ekonomisko progresu. Protams, es gatavojos drīz atkal būt jūsu valstī.

 

Jānis Ūdris, “LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!