• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Grieķija var būt un ir labs paraugs Latvijai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.03.2002., Nr. 47 https://www.vestnesis.lv/ta/id/60690

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai katrs lats valsts nākotnei dotu trīs

Vēl šajā numurā

26.03.2002., Nr. 47

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Grieķija var būt un ir labs paraugs Latvijai

Mārtiņš Lācis, Latvijas vēstnieks Grieķijā, — “Latvijas Vēstnesim”

LACIS.JPG (16148 bytes)
Foto: A.F.I.

— Vēstnieka kungs, kāda ir mūsu valstu divpusējo attiecību gaisotne šīs vizītes priekšvakarā?

— Latvijas un Grieķijas attiecības jau kopš mūsu neatkarības atgūšanas bijušas draudzīgas un lietišķas. Kaut gan atrodamies dažādos reģionos, starp abām valstīm allaž valdījis sadarbības gars, un Grieķija atbalstījusi mūsu centienus iekļauties Eiropas kopējā saimē.

— Kā jūs raksturotu Latvijas Valsts prezidentes valsts vizītes nozīmīgumu?

— Valsts prezidenta vizītes nenotiek bieži. Valsts vizītes uz kādu valsti parasti notiek vienu reizi, prezidentam atrodoties vēlētajā amatā. Valsts vizītes piesaista arī daudz lielāku preses un sabiedrības uzmanību. Arī šīs vizītes laikā tiks parakstīti vairāki nozīmīgi starpvalstu līgumi par savstarpējo sadarbību ekonomiskos un aizsardzības jautājumos. Svarīgs ir arī šīs valsts vizītes norises laiks — šobrīd Grieķija gatavojas prezidēšanai Eiropas Savienībā (ES) nākamā gada pirmajā pusē. Iespējams, ka tieši Grieķijas prezidēšanas laikā tiks parakstīts jaunu dalībvalstu uzņemšanas līgums ES. Jāatceras arī, ka šā gada beigās Prāgā pulcēsies NATO dalībvalstu vadītāji, lai lemtu par iespēju paplašināt šo organizāciju, un Latvijai ir ļoti svarīgs arī Grieķijas kā NATO dalībvalsts atbalsts mūsu uzņemšanai šajā organizācijā. Valsts prezidentes vizīte ir arī lieliska iespēja iepazīstināt mūsu drīzo partnervalsti ar Latviju, kā arī sniegt Latvijai informāciju par šo valsti un izvērtēt Grieķijas pieredzi ES un NATO.

— Šī ir jau otrā Latvijas valsts vizīte Grieķijā samērā īsā laikā — 1999. gada pavasarī Grieķiju apmeklēja toreizējais Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis. Par ko liecina šāda vizīšu intensitāte starp mūsu valstīm?

— Pēdējos gados, īpaši kopš Latvijas vēstniecības atvēršanas Atēnās 1998. gadā, mūsu divpusējās attiecības ir attīstījušās ļoti dinamiski. Jau jūsu pieminētā Gunta Ulmaņa vizīte 1999. gadā un Grieķijas prezidenta Konstantina Stefanopula atbildes vizīte Latvijā 2000. gadā, ikgadējās politiskās konsultācijas abu valstu ārlietu ministriju līmenī, daudzās ministru vizītes liecina par Latvijas ārpolitiskā dienesta aktīvo darbību mūsu mērķu sasniegšanai — pilnvērtīgai līdzdalībai Eiropas organizācijās. Neapšaubāmi, liels nopelns ir arī mūsu Valsts prezidentes autoritātei un lieliskajām spējām uzturēt dialogu ar daudzu valstu augstākajām amatpersonām. Šobrīd, kad ES ir lielu notikumu priekšā, jo paredzēts lielākais paplašināšanās process ES vēsturē un tiek spriests par Eiropas nākotni, mūsu valsts pārstāvjiem ir daudz tēmu, ko pārrunāt ar Grieķijas amatpersonām, jo Grieķijai jau ir divdesmit gadu pieredze ES.

Kādus rezultātus paredzat šai valsts vizītei?

Šādas augsta līmeņa vizītes pievērš gan preses, gan iedzīvotāju uzmanību abās valstīs. Paplašinās interese par mūsu valsti, tiek iegūta plašāka informācija par Latvijas kultūru, ekonomiku, politiku, par mūsu mērķiem un centieniem. Varam sagaidīt lielāku interesi par sadarbības iespējām ar Latviju. Paši mēs vizītes rezultātā iegūsim lielāku izpratni par savas nākamās partnervalsts ES un NATO garu un tradīcijām. Ceru, ka, labāk iepazīstot Grieķiju, arī Latvijā palielināsies ES atbalstītāju skaits. Grieķija ir labs paraugs, ko valsts var panākt ar ES atbalstu. Jo, atskatoties vēsturē pirms divdesmit gadiem, redzams, ka Grieķija bija sliktākā ekonomiskā situācijā, nekā pašlaik ir Latvija.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!