• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar Daugavu - laika upē un gleznās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.04.2002., Nr. 50 https://www.vestnesis.lv/ta/id/60860

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jauna pastmarka - Tērvetes "Sprīdīšiem"

Vēl šajā numurā

03.04.2002., Nr. 50

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar Daugavu — laika upē un gleznās

2.aprīlī Latvijas Zinātņu akadēmijā tika atklāta mākslinieka Jurģa Skulmes gleznu izstāde

SKULME.JPG (20684 bytes)
Vakar izstādes atklāšanā: Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Jānis Stradiņš, Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas prezidente Baiba Rivža un mākslinieks Jurģis Skulme Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

“Ar Daugavu esmu saistīts kādā ceturtā paaudzē. Pie Daugavas Jēkabpilī audzis mans tēvs, gleznotājs Uga Skulme. Pie Daugavas mūžu aizvadījis vectēvs, kaļķu deģis Jēkabs ar vecomāti Jūliju. Bet Jūlijas māte Lūcija teikusi: “Daugava nav nekāda upe, Daugava ir Daugava. Tāpat kā siļķe nav nekāda zivs, siļķe ir siļķe.”

Daugavas krastus esmu izstaigājis kājām, braucis ar divriteni, automašīnās, vērojis ceļojumos ar laivu. Pie Daugavas gleznots, zīmēts, fotografēts, filmēts. Rīgā, Dolē, Ogrē, Skrīveros, Aizkrauklē, Koknesē, pie Staburaga, Liepavota, Sēlpilī, Jēkabpilī, Daugavpilī, Krāslavā. It īpaši tad, kad Daugava kārtējo reizi bijusi apdraudēta. Un šobrīd pie Daugavas atkal parādījies izpostīšanas rēgs.

Pārskatot gadu gaitā uzgleznoto, nelielajā izstādē atlasīti darbi, kas atgādina par jau zaudēto un mudina pārdomāt par turpmāko.” Tā savu tēmas izvēli pamato mākslinieks Jurģis Skulme.

LZA prezidents profesors Jānis Stradiņš, atklājot izstādi, atzīmēja, ka tā pagājušā gada decembrī Rīgas Latviešu biedrībā kuplinājusi konferenci “Par tīru Daugavu”, un aicināja ieskatīties tajā iespējami vērīgāk. Daugava patiešām nav tikai upe. Tā ir Daugava.

 

Ilga Tālberga — “Latvijas Vēstnesim”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!