• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par dzīvokļiem, zemi un infrastruktūru. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.04.2002., Nr. 52 https://www.vestnesis.lv/ta/id/60946

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Gaismas pili, kas provocē

Vēl šajā numurā

05.04.2002., Nr. 52

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par dzīvokļiem, zemi un infrastruktūru

Rīgas domes priekšsēdētājs Gundars Bojārs:

Rīgā ir steidzami nepieciešami 5,5 tūkstoši dzīvokļu. Protams, šogad mēs nespēsim īstenot dzīvokļu iegādes projektus pilnībā. Tāpēc mēs sākam publiskā un privātā kapitāla sadarbības principus, ka vinnētāji ir abi – celt mājas sadarbībā ar būvniecības firmām. Tas ir vienīgais veids, ņemot vērā likuma ierobežojumus un ierobežotās kredītu ņemšanas iespējas. Prāgā, piemēram, kredīts var būt 30% apmērā no pilsētas budžeta, Rīgai – tikai 10% apmērā. Salīdzinot ar Prāgu, mēs ļoti stipri atpaliekam pilsētas attīstībā.

Mums ir domstarpības ar opozīciju, ka pašvaldībai nav jābūt spēlētājam nekustamā īpašuma tirgū. Pasaules pieredze liecina, ka pašvaldībai jābūt spēlētājam nekustamā īpašuma tirgū kā cenu pazeminošam faktoram.

Likums nosaka, ka zemes vērtības mums piestāda Valsts zemes dienests. Pašvaldība šis vērtības iesniedz sabiedriskai apspriešanai. Mēs necīnīsimies par zemes kadastrālo vērtību samazināšanu, bet strādāsim pie nodokļu atlaižu mehānisma, lai nodrošinātu iedzīvotājiem stabilitāti. Līdzīgi, kā tas bija Jūrmalā, kur pamatiedzīvotāji saņem nodokļa atlaides, bet, zemei nonākot citu personu īpašumā, atlaides netiek piemērotas.

Piemēram, Mežaparkā ir iedzīvotāji, kuri tur dzīvo vairākus gadu desmitus, un viņiem tiks piemērotas nodokļa atlaides, lai viņiem nebūtu jāpārceļas uz citurieni nesamaksājamā nodokļa apmēra dēļ.

Mēs darām visu, lai Rīgā veidotos turīga vidusšķira. Sociāldemokrāti nav tikai nabago aizstāvji, mūsu mērķis ir izveidot plašu vidusšķiru. Nevaru solīt, ka nebūs neviena gadījuma, ka cilvēki augstā nodokļa dēļ spiesti pamest savu dzīvesvietu, bet katrs no šiem gadījumiem tiks izskatīts domes finanšu komitejā.

Pašvaldībai būs pa spēkam būvēt gan Ziemeļu tuneli, gan Dienvidu tiltu. Mēs jau šajā jomā skatāmies uz sadarbību ar privāto biznesu. Abos gadījumos tiks izmantots “slēptais maksas pakalpojums”, un vairāku gadu laikā koncesija būs izpirkta.

Dome ir iegu ldījusi lielus līdzekļus infrastruktūrā – maģistrālajās ielās asfaltsegums ir atjaunots miljons kvadrātmetru platībā, jauns asfaltsegums – 53 tūkstošu kvadrātmetru platībā. Sabiedriskajā transportā – investīcijas autobusu parkā “Imanta” – 46 jauni autobusi – un 35 “Tālavas” autobusu parkā. Kopā ar vienu privātu kompāniju prezentēsim jaunu tramvaju projektu. Vietējo ražotāju – ļoti skaists Rīgas vagonu rūpnīcā ražots tramvajs.

Gan tilta, gan tuneļa projektu ir iespējams realizēt vienlaikus. Ziemeļu tuneli var uzcelt pat līdz 2004. gadam.

 

“RĪGAS BALSS”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!