• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par trimdas latviešu likteņa prognozēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.04.2002., Nr. 52 https://www.vestnesis.lv/ta/id/60949

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Usmas baznīcas glābšanu no bojāejas

Vēl šajā numurā

05.04.2002., Nr. 52

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par trimdas latviešu likteņa prognozēm

Trimdas loma ir mainījusies, tomēr viedokļi atšķiras par maiņas būtību un nākotnes izredzēm. Mērķi joprojām esot tie paši – uzturēt latvisko garu un palīdzēt tēvzemei. Vēl neesot pārvarētas pārejas laika grūtības un arī “medusmēnesis” ar dzimteni izrādījies citāds, nekā sapņots.

“Vairs nevaram runāt Latvijas vārdā, jo to dara Latvijas valstsvīri un sūtņi. Ilgus gadus Latvija Rietumos dzīvojošajiem nebija sasniedzama un kļuva par sapņu zemi, kam reālajai Latvijai ar visām tās problēmām grūti pielīdzināties, tāpēc speciālu vietu starp mūsu mērķiem vajadzētu ierādīt šo “divu Latviju” sakausēšanai vienā, pilnīgā tēlā,” uzskata D. Vallena. Viņa prognozē, ka nākotnē aktīvu dalībnieku skaits latviešu organizācijās saruks un varbūt būs jāatsakās no īpašumiem, kurus nespēs uzturēt, bet visilgāk droši vien izdzīvos draudze un speciālu interešu kopas.

M. Pinnis domā, ka arī pēc Latvijas uzaicināšanas NATO latviešiem Ņujorkā būs nepieciešams rūpēties par Latvijas tēlu šajā “pasaules galvaspilsētā” un turpināt iespaidot ASV ārpolitiku par labu Latvijas interesēm.

Prognozējot trimdas likteni, U. Grava saka – tā vairs nebūs vitālā latviskā saliņa, ko piedzīvojis viņš. Iespējams, ka pēc gadiem desmit vairs nebūs latviešu skolu un bērniem, lai mācītos latviešu valodu, būs jābrauc uz vasaras nometnēm Latvijā. Taču trešās trimdas paaudzes uzdevums – turpināt palīdzēt Latvijai, kaut arī sarunājoties angļu valodā.

 

“DIENA”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!