• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas vīzu pagarināšanas vienkāršoto kārtību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.04.2002., Nr. 52 https://www.vestnesis.lv/ta/id/60961

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

05.04.2002., Nr. 52

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas vīzu pagarināšanas vienkāršoto kārtību

27.martā stājās spēkā grozījumi MK noteikumos par Latvijas vīzu izsniegšanas kārtību

Stājoties spēkā grozījumiem Ministru kabineta 1999.gada 6.aprīļa noteikumos Nr.131 “Latvijas Republikas vīzu izsniegšanas kārtība”, ko Ministru kabinets apstiprināja 19.marta valdības sēdē, personām, kuras legāli uzturas Latvijā un kurām beidzies privātās vīzas derīguma termiņš, pie noteiktiem nosacījumiem tiek dotas tiesības saņemt jaunu vīzu. Jauna privātā vīza tiek izsniegta gadījumos, ja tās pieprasītājs var dokumentāri pierādīt, ka pēc iepriekšējās vīzas saņemšanas ir mainījušies apstākļi un jauna vīza nepieciešama humānu apsvērumu vai nepārvaramas varas noteiktu apstākļu dēļ. Tāpat jauna vīza tiek izsniegta tad, ja tas izriet no Latvijas starptautiskajām tiesībām. Līdz šo grozījumu spēkā stāšanās dienai — šā gada 27.martam, rodoties nepieciešamībai pagarināt vīzu, personai kopā ar ielūdzēju bija jādodas uz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes nodaļu un jānokārto visas nepieciešamās formalitātes vīzas pagarināšanai uz Latvijas likumdošanā noteikto pieļaujamo laiku. Stājoties spēkā Ministru kabineta noteikumu grozījumiem, vīzu iespējams pagarināt, tikai balstoties uz iepriekšminētajiem iemesliem. Šāda uzturēšanās termiņa pagarināšanas kārtības maiņa bija nepieciešama, lai nodrošinātu vīzu izsniegšanas prakses atbilstību Eiropas Savienības dalībvalstīs pastāvošajai kārtībai, Eiropas Savienības likumdošanai un Šengenas līguma prasībām.

Ministru kabineta noteiktā vīzu izsniegšanas kārtība paredz, ka jaunas vīzas saņemšanai nepieciešamie dokumenti iesniedzami Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē vai tās teritoriālajā nodaļā ne vēlāk kā trīs darbdienas pirms iepriekšējās vīzas derīguma termiņa beigām. Ja vīzas derīguma termiņš beidzies, personai uzturoties Latvijā, jauna vīza tiek izsniegta tikai tad, ja persona var dokumentāri pierādīt, ka dokumenti jaunas vīzas saņemšanai nav laikus iesniegti no personas neatkarīgu iemeslu pēc.

Skaidrojot, kādi gadījumi uzskatāmi par iemeslu jaunas vīzas pieprasīšanai, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde sniedz virkni piemēru. Tā par nepārvaramas varas apstākļiem tiek uzskatīts nelaimes gadījums vai smaga saslimšana, kuras rezultātā personai jāuzturas ārstniecības iestādē vai personas pārvietošana nav vēlama. Abiem šiem apstākļiem jābūt apstiprinātiem ar ārstniecības iestādes izsniegtu izziņu. Arī gadījumā, ja dokuments, kas satur ceļošanas un uzturēšanās atļauju, nozaudēts vai nozagts un to apliecina policijas izziņa, personai ir tiesības pieprasīt un saņemt jaunu vīzu. Par nepārvaramiem apstākļiem tiek uzskatīts arī tehnisku iemeslu vai laika apstākļu pēc atcelts lidojums.

Jauna vīza humānu apsvērumu pēc var tikt izsniegta gadījumos, kad persona ieradusies Latvijā uz tuva radinieka bērēm un personisku iemeslu pēc vēl ir nepieciešamība uzturēties mūsu valstī. Tāpat jaunu vīzu var izsniegt cilvēkam, kurš ir ieradies kopt smagi slimu tuvinieku un ir nepieciešams aprūpi turpināt. Arī tad, ja pārstāvniecība atrodas ļoti tālu no vīzas pieprasītāja dzīvesvietas, pensijas vecuma cilvēkiem vai nepilngadīgiem bērniem var tikt izsniegta jauna vīza nākamajam mūsu valsts apmeklējumam.

Atbilstoši Latvijas starptautiskajām saistībām jaunas vīzas var saņemt Krievijas Federācijas pilsoņi, kas ir starptautisko kravu pārvadātāji, tās personas, kas vienreizējās privātās vīzas noformējuši lidostā “Rīga” uz desmit dienām un ir to valstu pilsoņi, kuriem ieceļošanai Latvijā nav vajadzīgs Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes apstiprināts ielūgums. Šādas valstis ir pavisam divdesmit viena, tostarp Kanāda, Austrālija, Bulgārija, Jaunzēlande, Brazīlija, Meksika u.c. Vīzu saņemt var arī personas, kuras ir ieceļojušas un uzturas Latvijā, pamatojoties uz divpusējiem līgumiem par bezvīzu režīmu un kurām saskaņā ar līgumu noteikumiem atļautais uzturēšanās laiks mūsu valstī bez vīzas ir mazāks par 90 dienām pusgada laikā. Pavisam Latvijai ir bezvīzu režīma līgumi ar 34 valstīm.

Ministru kabineta apstiprinātie grozījumi vīzu izsniegšanas kārtībā skar arī vienreizējas ieceļošanas vīzas saņemšanas procedūru. Līdz šā gada 27.martam, kad stājās spēkā Ministru kabineta noteikumu grozījumi, vienreizējās ieceļošanas vīza tika izsniegta uz laiku līdz desmit dienām. Turpmāk šāda ierobežojuma vairs nebūs. Samazināta arī naudas summa, kas ārvalstniekam bija jāuzrāda latos, konvertējamā valūtā vai ceļojuma čekos, lai saņemtu vienreizējās uzturēšanās vīzu. Turpmāk ārvalstniekam būs jāuzrāda līdzekļi, paredzot izdevumiem 60 latus dienā, bet, ja viņš var uzrādīt tūristu mītnes priekšapmaksu apliecinošus dokumentus, — 25 latus dienā. Tāpat kā iepriekš, ārvalstniekam vienreizējas ieceļošanas vīzas saņemšanai būs jāuzrāda dokuments, kas apliecina, ka ir rezervēta vieta tūristu mītnē, un biļete turpceļam un atpakaļceļam saskaņā ar paredzamo uzturēšanās termiņu mūsu valstī.

Šiem grozījumiem vajadzētu sekmēt tūrisma attīstību valstī un palielināt valsts ieņēmumus no tūristiem sniegtajiem pakalpojumiem.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes apkopotie statistikas dati liecina, ka vienreizējās ieceļošanas vīzas, kas bija derīgas līdz desmit dienām, ir tikai neliela daļa no izsniegto vīzu kopskaita — 2001.gadā izsniegtas 580 šādas vīzas jeb 0,65 procenti no kopējā izsniegto vīzu skaita — 123 070. Tā kā viena no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes funkcijām ir apstiprināt ielūgumus, kas nepieciešami vīzu saņemšanai, pārvaldes speciālisti secina, ka cilvēki visvairāk vēlas ieceļot Latvijā novembrī un decembrī, kas varētu būt saistīts ar privātajiem apciemojumiem, un vasaras mēnešos, sākot ar maiju, kas savukārt liecina par tūristu pieplūdumu. Par to, ka ārvalstniekus arvien vairāk interesē Latvija kā tūrisma objekts, liecina arī fakts, ka pērn salīdzinājumā ar iepriekšējiem diviem gadiem pieaudzis izsniegto tūrisma un kūrorta ceļazīmju skaits. 2001.gadā izsniegti 12 tūkstoši tūrisma ceļazīmju un vairāk nekā 4 tūkstoši kūrorta ceļazīmju. 1999.gadā — 7065 un 2445, 2000.gadā — 8197 un 2660.

Liena Pilsētniece, “LV” iekšlietu redaktore

Vīzu ielūgumu apstiprināšana

MIGRACIJA COPY.GIF (42709 bytes)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!