• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par gada pārskatiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.04.2002., Nr. 53 https://www.vestnesis.lv/ta/id/61009

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas informācija

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas Rīcības plāns 2002.gadam

Vēl šajā numurā

09.04.2002., Nr. 53

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: informācija

Numurs: 15.5.2/5879

Pieņemts: 15.03.2002.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienesta informācija Nr.15.5.2/5879

Rīgā 2002.gada 15. martā

Par gada pārskatiem

Sakarā ar to, ka tuvojas gada pārskatu iesniegšanas termiņi, Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk — VID) ir sagatavojis zināšanai informāciju par gada pārskatu iesniedzējiem, VID iesniedzamajiem dokumentiem, gada pārskatu pārbaudēm un iesniegšanas termiņiem (pielikumā).

Atgādinām ka, ievērojot likuma “Par uzņēmumu ienākuma nodokli” 22.panta pirmo daļu, uzņēmumu ienākuma nodokļa gada deklarāciju maksātājs iesniedz vienlaikus ar uzņēmuma gada pārskatu likumā “Par uzņēmumu gada pārskatiem”, Kredītiestāžu likumā un Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumā noteiktajos termiņos.

Tātad nav pieļaujams, ka gada pārskats un uzņēmumu ienākuma nodokļa gada deklarācija tiek iesniegti atšķirīgos termiņos.

Papildus vēršam uzmanību uz tālāk minēto.

1. Saskaņā ar Koncernu likuma 30.panta pirmo daļu, ja nav noslēgts koncerna līgums, atkarīgās sabiedrības (valdošā uzņēmuma izšķirošajā ietekmē esoša sabiedrība, kura atrodas Latvijā (likuma 2.panta trešā daļa)) izpildinstitūcija par katru pārskata gadu sagatavo atkarības pārskatu. Atkarības pārskatu sagatavo un apstiprina kopā ar atkarīgās sabiedrības gada pārskatu. Ievērojot šī panta otro daļu, atkarības pārskatam jāsniedz vispārējs priekšstats par atkarīgās sabiedrības attiecībām ar valdošo uzņēmumu.

Atbilstoši Koncernu likuma 30.panta trešajai daļai atkarības pārskatā norāda:

1) darījumus, kurus atkarīgā sabiedrība pārskata gada laikā noslēgusi ar valdošo uzņēmumu vai citu uzņēmumu, kas apvienots koncernā ar valdošo uzņēmumu, kā arī darījumus, kurus atkarīgā sabiedrība noslēgusi šo uzņēmumu interesēs vai pamudinājuma rezultātā, īpaši norādot darījumus, kuri atkarīgajai sabiedrībai ir pilnīgi vai daļēji neizdevīgi vai kuri saistīti ar īpašu risku atkarīgajai sabiedrībai, vai arī kuri būtiski atšķiras no parasti veiktās uzņēmējdarbības;

2) citus sabiedrības pasākumus, kurus atkarīgā sabiedrība pārskata gada laikā veikusi vai no kuriem tā atturējusies valdošā uzņēmuma vai cita ar valdošo uzņēmumu koncernā apvienota uzņēmuma interesēs vai pamudinājuma rezultātā, īpaši norādot pasākumus, kuri atkarīgajai sabiedrībai ir pilnīgi vai daļēji neizdevīgi vai kuri saistīti ar īpašu risku atkarīgajai sabiedrībai, vai arī kuri būtiski atšķiras no parasti veiktās uzņēmējdarbības;

3) 1.punktā minēto darījumu izpildījumu un pretizpildījumu;

4) 2.punktā minēto pasākumu pamatu, kā arī šo pasākumu rezultātā gūto labumu un radušos zaudējumus;

5) pasākumus, kas veikti pārskata gada laikā, lai faktiski atlīdzinātu atkarīgajai sabiedrībai radušos zaudējumus;

6) atkarīgajai sabiedrībai pārskata gada laikā radušos zaudējumu apjomu un tai piešķirtās prasījuma tiesības uz šādu zaudējumu atlīdzību, ciktāl pārskata gada laikā zaudējumi nav faktiski atlīdzināti.

Kā minēts Koncernu likuma 31.panta pirmajā daļā, atkarības pārskats vienlaikus ar atkarīgās sabiedrības gada pārskatu un ziņojumu ir pakļauts obligātai revidenta pārbaudei.

Koncernu likuma Pārejas noteikumu 2.punktā noteikts, ka šī likuma 30.pantā noteiktais atkarības pārskats sagatavojams par pirmo pilno pārskata gadu pēc šā likuma spēkā stāšanās dienas, tātad par 2001.gadu.

Ņemot vērā to, ka atkarības pārskatā uzrādāmā informācija ir izmantojama, piemērojot likuma “Par uzņēmumu ienākuma nodokli” 12.pantu “Īpaši noteikumi attiecībā uz saistītiem uzņēmumiem” un 14.1 pantu “Zaudējumu pārnešana uzņēmumu grupā”, tad, lai varētu pārbaudīt minēto pantu piemērošanas pamatotību, iesakām, pamatojoties uz likuma “Par Valsts ieņēmumu dienestu” 10.panta pirmās daļas 3.punktu, atkarīgajām sabiedrībām (meitas uzņēmumiem un asociētajiem (saistītiem) uzņēmumiem), ja nav noslēgts koncerna līgums, pieprasīt, lai tās vienlaikus ar gada pārskatu iesniegtu arī atkarības pārskatu.

2. Finansu un kapitāla tirgus komisija ir pieņēmusi šādus lēmumus: 2001.gada 30.novembrī lēmumu Nr.21/4 “Par “Krājaizdevu sabiedrību gada pārskatu sagatavošanas noteikumu” apstiprināšanu” (spēkā ar 2002.gada 1.janvāri), 2001.gada 21.decembrī lēmumu Nr.24/3 “Par “Banku gada pārskatu sagatavošanas noteikumu” apstiprināšanu” (spēkā ar 2002.gada 1.janvāri) un lēmumu Nr.24/6 “Par “Banku konsolidēto gada pārskatu sagatavošanas noteikumu” apstiprināšanu” (spēkā ar 2002.gada 1.janvāri), 2001.gada 28.decembrī lēmumu Nr.25/7 “Par “Apdrošināšanas akciju sabiedrību un savstarpējo apdrošināšanas kooperatīvo biedrību gada pārskata un konsolidētā gada pārskata sagatavošanas noteikumu” apstiprināšanu” (spēkā ar 2001.gada 28.decembri) un lēmumu Nr.25/12 “Par “Privāto pensiju fondu gada pārskatu sagatavošanas noteikumu” apstiprināšanu” (spēkā ar 2001.gada 28.decembri).

Par to, vai minētie lēmumi ir piemērojami, sagatavojot 2001.gada pārskatus, VID ir pieprasījis Finansu un kapitāla tirgus komisijas skaidrojumu. Ņemot vērā minēto, sniedzam skaidrojumu par normatīvo aktu piemērošanu, sagatavojot kredītiestāžu, apdrošināšanas akciju sabiedrību un savstarpējo apdrošināšanas kooperatīvo biedrību, kā arī privāto pensiju fondu 2001.gada pārskatus atbilstoši Finansu un kapitāla tirgus komisijas 2002.gada 27.februāra vēstulē Nr.04.02.06.06/400 sniegtajai informācijai.

Krājaizdevu sabiedrībām 2001.gada pārskats ir jāsagatavo saskaņā ar Latvijas Bankas padomes 1996.gada 14.novembra lēmumu Nr.36/5 apstiprinātajiem “Norādījumiem par kredītiestāžu gada pārskatiem”.

Tām bankām, kuras ir gatavas 2001.gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu sagatavot atbilstoši 39.starptautiskā grāmatvedības standarta “Finansu instrumenti: atzīšana un novērtēšana” prasībām, jāievēro Finansu un kapitāla tirgus komisijas 2001.gada 21.decembra lēmums Nr.24/3 “Par “Banku gada pārskatu sagatavošanas noteikumu” apstiprināšanu” un 2001.gada 21.decembra lēmums Nr.24/6 “Par “Banku konsolidēto gada pārskatu sagatavošanas noteikumu” apstiprināšanu”.

Pārējām bankām 2001.gada pārskats un konsolidētais gada pārskats jāsagatavo saskaņā ar Latvijas Bankas padomes 1996.gada 14.novembra lēmumu Nr.36/5 apstiprinātajiem “Norādījumiem par kredītiestāžu gada pārskatiem” un ar 1999.gada 11.marta lēmumu Nr.54/3 apstiprinātajiem “Norādījumiem par banku konsolidētajiem gada pārskatiem”.

Apdrošināšanas sabiedrībām un savstarpējām apdrošināšanas kooperatīvajām biedrībām 2001.gada pārskats un konsolidētais gada pārskats ir jāsagatavo saskaņā ar Ministru kabineta 1998.gada 27.oktobra noteikumiem Nr.421 “Apdrošināšanas sabiedrības gada pārskata sastādīšanas noteikumi”.

Privātajiem pensiju fondiem 2001.gada pārskats jāsagatavo saskaņā ar Ministru kabineta 1998.gada 14.jūlija noteikumiem Nr.253 “Noteikumi par privātā pensiju fonda gada pārskatiem”.

Ģenerāldirektora pirmā vietniece,

Galvenās nodokļu pārvaldes direktore N.Jezdakova

 

Informācija par VID iesniedzamajiem gada pārskatiem, dokumentiem un to iesniegšanas termiņiem

Gada pārskata iesniedzēji

VID iesniedzamie dokumenti

Gada pārskata

Gada pārskata

pārbaude

iesniegšanas termiņi

1. Uzņēmumi, kuri nepārsniedz

1. Gada pārskats:

Gada pārskatu pārbaudi

Ne vēlāk kā mēnesi pēc gada

divus no 54.pantā noteiktajiem

1.1. finansu pārskats:

nosaka konkrēto

pārskata apstiprināšanas un ne

kritērijiem:

— bilance;

uzņēmējdarbības formu

vēlāk kā četrus mēnešus pēc

— bilances kopsumma —

— peļņas vai zaudējumu aprēķins;

reglamentējošie likumi.

pārskata gada beigām (līdz

100 000 latu;

— pašu kapitāla izmaiņu pārskats;

30.aprīlim).

— neto apgrozījums —

— naudas plūsmas pārskats;

200 000 latu;

— pielikums;

— pārskata gada vidējais

1.2. uzņēmuma vadības ziņojums par uzņēmuma

darbinieku skaits — 25

attīstību pārskata gadā vai apstiprināts akcionāru

vai dalībnieku pilnsapulces protokola noraksts,

kurā parādīts pieņemtais lēmums par peļņas sadali

vai zaudējumu segšanu un uzņēmuma valdes

parakstīts paskaidrojums par likuma 54.panta

otrās, ceturtās un piektās daļas noteikumu izpildi.

2. Paskaidrojums par to, kad gada pārskats apstiprināts.

2. Uzņēmumi, kuri pārsniedz divus

1. Gada pārskats:

Pārbauda zvērināts revidents

Ne vēlāk kā mēnesi pēc gada

no 54.panta otrajā daļā

1.1. finansu pārskats:

vai zvērinātu revidentu

pārskata apstiprināšanas un ne

noteiktajiem kritērijiem, bet

— bilance;

komercsabiedrība.

vēlāk kā četrus mēnešus pēc

nepārsniedz 24.pantā otrajā

— peļņas vai zaudējumu aprēķins;

pārskata gada beigām (līdz

daļā noteiktos kritērijus:

— pašu kapitāla izmaiņu pārskats;

30.aprīlim).

— bilances kopsumma —

— naudas plūsmas pārskats;

1 000 000 latu;

— pielikums;

— neto apgrozījums —

1.2. uzņēmuma vadības ziņojums par uzņēmuma

2 400 000 latu;

attīstību pārskata gadā.

— pārskata gada vidējais

2. Paskaidrojums par to, kad gada pārskats apstiprināts.

darbinieku skaits — 250

3. Zvērināta revidenta ziņojuma noraksts

3. Uzņēmumi, kuri pārsniedz

1. Gada pārskats:

Pārbauda zvērināts revidents

Ne vēlāk kā mēnesi pēc gada

24.panta otrajā daļā noteiktos

1.1. finansu pārskats:

vai zvērinātu revidentu

pārskata apstiprināšanas un ne

kritērijus un koncerna mātes

— bilance;

komercsabiedrība.

vēlāk kā septiņus mēnešus pēc

uzņēmumi.

— peļņas vai zaudējumu aprēķins;

pārskata gada beigām (līdz

— pašu kapitāla izmaiņu pārskats;

31.jūlijam).

— naudas plūsmas pārskats;

— pielikums;

1.2. uzņēmuma vadības ziņojums par uzņēmuma

attīstību pārskata gadā.

2. Paskaidrojums par to, kad gada pārskats apstiprināts.

3.Zvērināta revidenta ziņojuma noraksts.

4. Koncerna mātes uzņēmums

1. Gada pārskats:

Pārbauda viens vai vairāki

Ne vēlāk kā mēnesi pēc

— konsolidētais finansu pārskats:

zvērināti revidenti, kuriem

konsolidētā gada pārskata un

— konsolidētā bilance;

atbilstoši likumam “Par

konsolidētā ziņojuma

— konsolidētais peļņas un zaudējumu aprēķins;

zvērinātiem revidentiem” ir

apstiprināšanas koncerna mātes

— konsolidētais pašu kapitāla izmaiņu pārskats;

zvērināta revidenta sertifikāts

uzņēmuma akcionāru vai

— konsolidētais naudas plūsmas pārskats;

un uz kuriem neattiecas

dalībnieku kārtējā pilnsapulcē

— konsolidētā pārskata pielikums.

likuma “Par konsolidētajiem

un ne vēlāk kā septiņus mēnešus

2. Konsolidētais ziņojums.

gada pārskatiem” 32.panta

pēc pārskata gada beigām (līdz

3. Zvērināta revidenta atzinuma noraksts.

otrajā daļā minētie ierobežojumi.

31.jūlijam).

5. Kredītiestādes

1. Gada pārskats:

Pārbauda Finansu un kapitāla

Desmit dienu laikā pēc tā

— vadības (padomes un valdes) ziņojums;

tirgus komisijas apstiprināts

apstiprināšanas kredītiestādes

— informācija par kredītiestādes vadību;

auditors.

akcionāru (biedru) pilnsapulcē,

— paziņojums par kredītiestādes vadības atbildību;

bet ne vēlāk kā trīs mēnešus pēc

— auditoru atzinums;

pārskata gada beigām (līdz

— bilance un ārpusbilances posteņi;

31.martam).

— peļņas un zaudējumu aprēķins;

— naudas plūsmas pārskats;

— pielikums (notes).

2. Kredītiestādes akcionāru (biedru) pilnsapulces

protokola izraksts par gada pārskata apstiprināšanu.

3. Pilns auditoru atzinums.

6. Apdrošināšanas sabiedrības

1. Gada pārskats:

Pārbauda zvērināts revidents

Ne vēlāk kā pārskata gadam

— apdrošināšanas sabiedrības bilance;

vai cita persona, kurai Finansu

sekojošā gada 30.aprīlī, bet

— peļņas un zaudējumu aprēķina tehniskais un

un kapitāla tirgus komisija ir

koncerna mātes uzņēmums —

netehniskais rezultāts;

piešķīrusi tiesības pārbaudīt

ne vēlāk kā septiņus mēnešus

— peļņas un zaudējumu aprēķina tehniskais

gada pārskatu.

pēc pārskata gada beigām.

rezultāts par sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku

civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu —

apdrošināšanas sabiedrībām, kurām izsniegta

licence šajā obligātās apdrošināšanas veidā;

— naudas plūsmas pārskats;

— apdrošināšanas sabiedrības valdes un

padomes ziņojums;

— pārskats par izmaiņām bilances postenī

“Kapitāls un rezerves”;

— ziņojums par lietotajām grāmatvedības

metodēm un gada pārskata pielikums;

— apdrošināšanas darbības pārskats;

— peļņas un zaudējumu aprēķina tehniskais

rezultāts par kredītu apdrošināšanu —

apdrošināšanas sabiedrībām, kurām izsniegta

licence šajā apdrošināšanas veidā.

2. Zvērināta revidenta vai citas personas atzinums.

7. Privātie pensiju fondi

1. Gada pārskats:

Pārbauda zvērināts revidents

Desmit dienas pirms gada

— pensiju fonda bilance;

vai cita persona, kurai

pārskata apstiprināšanas pensiju

— pensiju fonda ieņēmumu un izdevumu aprēķins;

Finansu un kapitāla tirgus

fonda akcionāru pilnsapulcē, bet

— pensiju fonda naudas plūsmas pārskats;

komisija piešķīrusi šīs tiesības.

ne vēlāk kā četrus mēnešus pēc

— pensiju fonda bilances, ieņēmumu un izdevumu

pārskata gada beigām (līdz

aprēķina un naudas plūsmas pārskata piezīmes;

30.aprīlim).

— pensiju fonda vadības ziņojums;

— pensiju fonda vadības atbildības apstiprinājums;

— pensiju plāna pārskats, kas sastāv no:

— pensiju plāna bilances;

— pensiju plāna ieņēmumu un izdevumu aprēķina;

— pensiju plāna bilances un ieņēmumu un

izdevumu aprēķina piezīmēm;

— ziņojuma par pensiju plānu.

2. Zvērināta revidenta vai citas personas atzinums.

8. Sabiedriskās organizācijas, to

1. Gada pārskats:

Pārbauda organizācijas

Ne vēlāk kā līdz nākamā gada

apvienības un arodbiedrības

— bilance;

revīzijas institūcija.

31.martam.

— ieņēmumu un izdevumu pārskats;

— ziedojumu un dāvinājumu pārskats;

— ziņojums.

9. Reliģiskās organizācijas, kuru

1. Gada pārskats:

Pārbauda organizācijas

Ne vēlāk kā nākamā gada

ieņēmumi no saimnieciskajiem

— bilance;

ievēlēta revīzijas institūcija

1.martā.

darījumiem pārskata gadā

— ieņēmumu un izdevumu pārskats;

vai revidents.

pārsniedz 25 000 latu

— ziedojumu un dāvinājumu pārskats;

— pielikums.

10. Reliģiskās organizācijas, kuru

1. Gada pārskats

Pārbauda organizācijas

Ne vēlāk kā nākamā gada

ieņēmumi no saimnieciskajiem

— ieņēmumu un izdevumu pārskats;

ievēlēta revīzijas institūcija

1.martā.

darījumiem pārskata gadā

— ziedojumu un dāvinājumu pārskats.

vai revidents.

nepārsniedz 25 000 latu

“Latvijas Vēstneša” redakcijā — 04.04.2002.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!