• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai saulainas dienas un gadi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.04.2002., Nr. 53 https://www.vestnesis.lv/ta/id/61027

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par darbošanos rosīgo interesēs

Vēl šajā numurā

09.04.2002., Nr. 53

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai saulainas dienas un gadi

Vakar, 8.aprīlī, Latvijas Pensionāru federācija vērtēja savas darbības desmit gadus

Vārdi Latvijas Pensionāru federācijai 10. gadareizē

Cik ātri tomēr steidzas nepielūdzamais un neapturamais Laiks! Šķiet, vēl gluži nesen mēs, veco ļaužu pārstāvji, sanācām kopā, lai dibinātu mūsu Latvijas Pensionāru deferāciju, mūsu LPF. Un jau kopš tā laika aizritējuši desmit gadi.

Īsi gribas atcerēties to, kā tad risinājās LPF darbība.

Nosacīti šo desmitgadi varētu iedalīt trīs posmos.

Sākuma posmā ļoti nozīmīga LPF un tās vietējo apvienību darbības sfēra bija ārzemju humānās palīdzības dalīšana. Vienlaikus mēs, LPF domes, valdes, kā arī federācijas vietējo apvienību vadītāji, apguvām tās sabiedriskā darba iemaņas, kuras var dot vislabākos rezultātus Latvijas veco cilvēku sociālo interešu aizsargāšanā.

LPF darbības vidusposmu varētu raksturot kā mītiņu, demonstrāciju un piketu laiku. Mītiņš Doma laukumā, daudzu tūkstošu pensionāru protesta gājiens pa Rīgas ielām uz Valdības namu un daudzie piketi pie tā, pie Saeimas nama, Rīgas domes. Diemžēl to visu ar šodienas acīm objektīvi vērtējot, prātā nāk pazīstamais sakāmvārds: liela brēka, maza vilna. Valsts varas pārstāvji protestējošos pensionārus parasti pat nepagodināja ar savu klātbūtni, un nākamajās dienās pensionāru dzīvē būtiskas izmaiņas nebija īpaši samanāmas.

Un tad mēs, LPF dome un valde, mainījām mūsu sociālo cīniņu stratēģiju. Mēs panācām to, lai valsts varas pārstāvji sēstos ar mums pie kopēja sarunu galda pensionāriem būtiski nozīmīgu likumu un lēmumu grozījumu un papildinājumu projektu izstrādāšanā.

Pirmais šāds nozīmīgākais pasākums bija visas Latvijas pensionāru pārstāvju sanāksme pagājušā gada septembrī Daugavas Sporta namā. Tajā piedalījās labklājības ministrs, Saeimā pārstāvēto partiju, kā arī arodbiedrības un Pašvaldību savienības vadītāji. Rezultātā tika pieņemta rezolūcija par valsts varai veicamiem pasākumiem pensionāru sociālā stāvokļa ātrākai uzlabošanai. Jau veselu gadu reizi mēnesī kopā ar Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības, Labklājības ministrijas, kā arī Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas pārstāvjiem tiekas LPF priekšsēdētāja vietniece Aina Verze. Šī darba grupa tagad ieguvusi pastāvīgi strādājošas komisijas raksturu, un arī turpmāk tās locekļi sanāks uz sēdi vienu reizi mēnesī.

Ar gandarījumu jāatzīmē, ka šādas kopējas darbības rezultātā, kā arī līdztekus tam organizējot veco ļaužu parakstu vākšanu ar prasību gan paaugstināt minimālo pensiju līdz normālas iztikas līmenim, gan nodrošināt trūcīgo pensionāru mājokļu aizsardzību un viņiem pieejamu veselības aprūpi, izdevās panākt vairāk nekā agrāk ar protestiem ielās un laukumos. Savāktie gandrīz simttūkstoš parakstu arī bija iespaidīgs arguments Latvijas veco ļaužu labā. Paldies visiem daudzajiem jo daudzajiem parakstu vācējiem visā Latvijā un šīs darbības organizētājiem un koordinētājiem — Edgaram Lagzdiņam un Lilijai Šaļimovai!

Ievērojamu sociālo, kultūras un cita veida darbību Latvijas veco ļaužu labā aktīvi un ar lielu atdevi veic mūsu federācijas 197 vietējās apvienības, to vadītāji un viņu daudzie sabiedriskie palīgi. No tām 98 darbojas Vidzemes, 38 — Kurzemes, 27 — Zemgales un 15 — Latgales novados un 19 — Rīgā.

Jau piekto gadu vispusīgu, svarīgu informāciju par federācijas darbību un Latvijas veco ļaužu dzīvi sniedz mūsu laikraksts “Latvijas Pensionārs”. Tā regulāru iznākšanu visu šo laiku ir nodrošinājis izdarīgais redaktors Kārlis Bormanis.

Vislielāko pateicību pelnījuši tie darbīgie pensionāri, kuri aizvadītajā desmitgadē vairākkārt ievēlēti un aktīvi darbojušies LPF domē un valdē: Vladimirs Aglišs, Alfons–Normunds Āliņš, Vera Bokuma, Kārlis Bormanis, Zenta Čakša, Teodors Ērenštreits, Biruta Jemeļjanova, Mērija Kārkliņa, Ziedonis Komisārs, Aija Kušķe, Roberts Lapiņš, Livija Liepa, Zigurds Pikmanis, Veneranda Rancāne, Ārija Skuba, Antonija Stirāne, Lilija Škutāne, Arnolds Upmalis, Herberts Valters, Aina Verze, Visvaldis Vītols, Zofija Zujeva un daudzi, daudzi citi.

LPF veltīto izdevumu sagatavošanā lielu darbu veikuši jaunieši Jānis Višņakovs, Sarma Novicāne, Juta Pupure, Karina Savicka, Inita Razma, Signe Dragone, Normunds Apinis, Gints Feders un Ieva Paegle. Paldies arī viņiem!

Mūsu federācijas domē, valdē un vietējās apvienībās visus šos desmit gadus ļoti rosīgi un sabiedriskā kārtā, bez algas, pēc sirds aicinājuma darbojas vismaz pāris tūkstošu aktīvāko Latvijas pensionāru. Lai jums visiem, visiem vislielākā pateicība par šo jūsu sirdsdarbu mūsu vienaudžu — citu pensionāru labā!

Visiem Latvijas pensionāriem vēlam labu veselību, izturību un saulainākas dienas!

Jānis Porietis, Latvijas Pensionāru federācijas priekšsēdētājs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!