• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Regulatora noraidījumu "Latvijas gāzes" tarifos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.04.2002., Nr. 59 https://www.vestnesis.lv/ta/id/61333

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par situāciju medicīnas finansēšanā

Vēl šajā numurā

18.04.2002., Nr. 59

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Regulatora noraidījumu “Latvijas gāzes” tarifos

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (Regulatora) padome vakar, 17.aprīlī, izskatīja no akciju sabiedrības „Latvijas gāze” saņemto iesniegumu, kurā „Latvijas gāze” lūdza atcelt Regulatora padomes lēmumu, ar kuru tika noraidīts uzņēmuma iesniegtais dabasgāzes tarifu projekts, un dabasgāzes tarifu projekta motivēto noraidījumu, kā arī pārskatīt iesniegto tarifu projektu, ņemot vērā „Latvijas gāzes” iesniegumu un papildus sniegto informāciju par Regulatora padomes motivēto noraidījumu, un pieņemt jaunu lēmumu.

Regulatora padome pēc būtības izvērtēja „Latvijas gāzes” iesniegumu un papildus sniegto informāciju un konstatēja, ka sniegtā informācija nav pietiekama. Tajā nav ietverta Regulatora jau vairākkārt pieprasītā informācija, kuru Regulators, pamatojoties uz likumu, lūdza sniegt, izvērtējot dabasgāzes tarifa projektu.

Ņemot vērā minēto un pamatojoties uz likumu „Iesniegumu, sūdzību un priekšlikumu izskatīšanas kārtība valsts un pašvaldību institūcijās”, likumu „Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem” un Enerģētikas likumu, Regulatora padome nolēma noraidīt „Latvijas gāzes” lūgumu atcelt Regulatora padomes lēmumu, ar kuru tika noraidīts uzņēmuma iesniegtais dabasgāzes tarifu projekts.

Kā zināms, „Latvijas gāze” lūdza:

1) ar 2002. gada 1. aprīli paaugstināt dabasgāzes tarifus rūpnieciskajiem lietotājiem vidēji par 7,8%—10,3% atkarībā no mazuta kotācijas   un tarifa grupas pēc gada patēriņa apjoma; 

2) ar 2002. gada 1. aprīli noteikt dabasgāzes cenu iedzīvotājiem 6,0 sant./m3 (bez PVN), tas ir, paaugstināt 1 m3 gāzes cenu par 20%.

2002.gada 4.martā Regulatora padome pieņēma lēmumu noraidīt akciju sabiedrības „Latvijas gāze” 2001.gada 7.novembrī iesniegto dabasgāzes tarifu projektu. Savukārt 20.martā Regulators saņēma no akciju sabiedrības „Latvija gāze” divas vēstules ar uzņēmuma viedokli par Regulatora padomes 2002.gada 4.marta lēmumu, ar kuru tika noraidīts „Latvijas gāzes” 2001.gada 7.novembrī iesniegtais dabasgāzes tarifu projekts. Vēstulēs „Latvijas gāze” sniedza papildu informāciju, kā arī pauda viedokli, ka tarifu projekta noraidīšanas motivācijas 10 punktos minētais neesot pietiekams iesniegtā dabasgāzes tarifu projekta noraidīšanai, un lūdza atcelt Regulatora lēmumu un noraidījuma motivāciju, pārskatīt iesniegto tarifu projektu un pieņemt jaunu lēmumu. Līdz ar to „Latvijas gāze” pieprasīja Regulatoram atcelt 2002.gada 4.marta lēmumu, kā arī Regulatora padomes sēdē pārskatīt „Latvijas gāzes” iesniegto tarifu projektu.

Kā jau ziņots iepriekš, Regulatora padome savu 2002.gada 4.martā pieņemto lēmumu motivēja ar sekojošo.

„Latvijas gāze”, veicot aprēķinus par nepieciešamo gāzes tarifu, iesniegtajā projektā norādījusi ievērojami augstāku gāzes iepirkuma cenas prognozi, kas neatbilst reālajai situācijai, bet būtiski palielina vidējo tarifu un tālāk arī maksimālo tarifu rūpnieciskiem lietotājiem, kā arī tarifu iedzīvotājiem.

Iesniegtajos aprēķinos „Latvijas gāze” nav pamatojusi un paskaidrojusi prognožu pieņēmumus par finansu rādītājiem un dabasgāzes realizācijas apjomu. Esošā informācija parāda, ka iepriekšējos gados bija ievērojamas atšķirības starp prognozēm un faktiskajiem rādītājiem. Turklāt 2002.gadam realizētās dabasgāzes apjoms ir prognozēts ievērojami mazāks nekā 2001.gadā.

„Latvijas gāze” gāzes tarifu paaugstināšanu pamato arī ar debitoru parādiem, kas ierobežo uzkrāto līdzekļu investēšanu. Tomēr „Latvijas gāzes” debitoru parādu apmērs pēdējo gadu laikā ir samazinājies un ir zemāks nekā citiem enerģētikas uzņēmumiem, bet „Latvijas gāzes” brīvo līdzekļu apmērs ir ievērojami palielinājies. Regulatora padome uzskata, ka esošais debitoru parādu apmērs nevar kavēt uzkrāto līdzekļu investēšanu.

„Latvijas gāzes” iesniegtie materiāli pilnībā nepaskaidro pazemes gāzes krātuves rekonstrukcijas finansējuma principus. Esošās Inčukalna pazemes gāzes krātuves jaudas pašreiz ir pietiekamas Latvijas patērētājiem. Līdz ar to iespējamā paplašināšana galvenokārt dotu labumu tikai patērētājiem ārpus Latvijas, kas nav jāfinansē ar tarifu palielinājumu. Turklāt Latvijas patērētāju finansētā gāzes uzglabāšanas izdevumu daļa tarifu projektā ir neproporcionāli pieaugusi.

Iesniegtā tarifu projekta paskaidrojumā nav arī skaidri parādīta sistēmas drošībai nepieciešamā investīciju daļa — tā nav nodalīta no investīcijām jaunu tīklu ierīkošanai un uzglabāšanas jaudu palielināšanai.

Lūdzot gāzes tarifu paaugstināšanu, „Latvijas gāze” bija arī paredzējusi investīciju programmas realizācijas laikā turpināt dividenžu izmaksu līdzšinējā līmenī, kas palielina nepieciešamā finansējuma apjomu. Regulatora padome uzskata, ka „Latvijas gāze” nav ņēmusi vērā to, ka uzņēmuma veiktās investīcijas palielina akcionāru ieguldītās daļas vērtību. Līdz ar to augstu investīciju periodos „Latvijas gāze” var darboties ar zemu peļņu un mazākām dividendēm, akcionāriem gūstot labumu no savas daļas vērtības pieauguma.

Regulatora padome arī uzskata, ka   nav pamata iekļaut abonēšanas maksā izdevumus, kas gāzes patērētājiem rodas, izmantojot banku pakalpojumus.

Regulatora padome izvērtēja arī tarifu pieauguma ietekmi uz tautsaimniecību un konstatēja, ka tarifu pieauguma rezultātā 2002.gadā inflācija palielinātos līdz 3,1% un pasliktinātos maksājuma bilances tekošā konta stāvoklis.

Valdis Freidenfelds,  Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!