• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vienoto Baltijas elektrotīkla plānu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.04.2002., Nr. 61 https://www.vestnesis.lv/ta/id/61459

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas nacionālo konventu par Eiropas nākotni

Vēl šajā numurā

23.04.2002., Nr. 61

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vienoto Baltijas elektrotīkla plānu

Šajā nedēļā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) Rīgā tikās ar Lietuvas un Igaunijas enerģētikas regulatoriem, kurā vienojās par informācijas apmaiņu un vienota Baltijas elektroenerģijas tīkla attīstīšanu. Regulatori ir aizsākuši izstrādāt vienotas nostādnes, kā atvērt elektroenerģijas tirgu, lai Baltijas valstīs ne tikai teorētiski, bet arī praktiski veicinātu konkurenci šajā nozarē. Pašlaik tikai astoņi uzņēmumi Latvijā, kuriem ir pietiekami liels elektrības patēriņš, var iepirkt elektroenerģiju ne tikai no “Latvenergo”, bet arī no citām valstīm. Tiesa gan, “Latvenergo” noteiktās izmaksas par šā uzņēmuma infrastruktūras izmantošanu elektrības pārvadē speciālisti vērtē kā nepamatoti augstas. Lai arī vairāki no šiem astoņiem uzņēmumiem ir vēlējušies iepirkt elektrību no citām valstīm, tomēr augsto izmaksu dēļ to nav darījuši.

Elektroenerģijas tirgus atvēršana attieksies uz visiem patērētājiem, protams, pēc ilgāka perioda. Tas nozīmē, ka patērētājs varēs izvēlēties, no kura elektroenerģijas sniedzēja elektrību iepirkt. Līguma galvenie mērķi ir konkurences veicināšana, lietotāju izvēles tiesību nodrošināšana un apgādes drošības saglabāšana. Plānots, ka līgums varētu tikt parakstīts jau šā gada pirmajā pusē. Vienotā Baltijas elektroenerģijas tirgus izveide būs patērētājiem izdevīga un pakalpojumu tarifi varētu samazināties.

Regulatori ir principā gatavi vienota Baltijas elektroenerģijas tirgus regulēšanai, bet tagad politisks lēmums par šā tirgus izveidi ir jāpanāk politiķiem.

 

“NEATKARĪGĀS RĪTA AVĪZES” pielikums “BIZNESA LAIKS”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!