• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tā ir laba iespēja - mazām valstīm sadarboties aizsardzībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.04.2002., Nr. 61 https://www.vestnesis.lv/ta/id/61469

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

23.04.2002., Nr. 61

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tā ir laba iespēja — mazām valstīm sadarboties aizsardzībā

Vakar Latvijā vienas dienas vizītē uzturējās Luksemburgas aizsardzības ministrs Šarls Gorenss

LUKS1.JPG (17926 bytes)
Vakar, 22.aprīlī, Valsts prezidenta Jūrmalas rezidencē: Latvijas Republikas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga un Luksemburgas Lielhercogistes aizsardzības ministrs Šarls Gorenss
Foto: Juris Krūmiņš — “LV”

Pie Valsts prezidentes

Vakar, 22. aprīlī, Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga tikās ar Luksemburgas aizsardzības ministru Šarlu Gorensu, lai pārrunātu aktuālos abu valstu aizsardzības sadarbības, kā arī ES un NATO paplašināšanās jautājumus.

Prezidente uzsvēra mazo valstu solidaritāti un savstarpējo atbalstu jaunajā Eiropā. Š.Gorenss pauda Luksemburgas gatavību sniegt Latvijai pieredzi, ko viņa valsts guvusi ES, NATO integrācijas un valsts attīstības procesos kopš neatkarības iegūšanas 1939.gadā. Abas puses vienojās par nepieciešamību Latvijai pārņemt Luksemburgas pieredzi ES administratīvās kapacitātes jautājumos. Prezidente arī pauda pārliecību, ka ES, respektējot iespējamo jauno dalībvalstu intereses, gūs atrisinājumu tiem izaicinājumiem, ar kuriem tai jāsastopas, uzņemot jaunus dalībniekus.

Sarunās par ES un NATO mijiedarbību Š.Gorenss pauda uzskatu, ka šodienas Eiropa pierāda valsts dalību abās organizācijās kā savstarpēji papildinošu un nepieciešamu. Viņš arī apliecināja prezidentei Luksemburgas atbalstu Latvijas dalībai abās starptautiskajās organizācijās, visai atzinīgi izsakoties par Baltijas straujo attīstību un Latvijas izaugsmes dinamisko perspektīvu.

Runājot par Latvijas šī gada uzdevumiem Rīcības plānā dalībai NATO, V.Vīķe–Freiberga skaidroja nepieciešamību nostiprināt latviešu valodas kā valsts valodas statusu Latvijā, kā arī veikt nepieciešamos grozījumus Vēlēšanu likumā, kas noteiktu vienādas tiesības visiem pilsoņiem šī likuma priekšā. Ministrs ar izpratni uztvēra prezidentes sacīto un novēlēja Latvijai sekmes šo uzdevumu sasniegšanā.

Pie aizsardzības ministra

Vakar, 22. aprīlī, aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis tikās ar Luksemburgas aizsardzības ministru Šarlu Gorensu.

LUKS2.JPG (24445 bytes)
Vakar, 22.aprīlī, Valsts prezidenta Jūrmalas rezidencē: Latvijas Republikas aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis, Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga, Latvijas vēstnieks Beļģijā un Luksemburgā Aivars Groza, Valsts prezidenta padomnieks ārlietu jautājumos Andrejs Pildegovičs, Valsts prezidenta preses sekretāre Aiva Rozenberga sarunā ar Luksemburgas aizsardzības ministru Šarlu Gorensu
Foto: Juris Krūmiņš — “Latvijas Vēstnesim”

Š.Gorenss pēc tikšanās ar aizsardzības ministru Ģirtu Valdi Kristovski žurnālistiem norādīja, ka ir labi un svarīgi apzināties to progresu, kas panākts Latvijas politiskās sistēmas, cilvēktiesību, drošības un citu procesu pilnveidošanā, ko varbūt nevar tik viegli pamanīt uz kopējā pasaules fona. Šo iemeslu dēļ Luksemburgas aizsardzības ministrs pauda savas valsts atbalstu Latvijas virzībai uz NATO.

Kā atzina Š.Gorenss, Luksemburga neatkarību atguvusi pirms 50 gadiem un ir lietderīgi abām valstīm apmainīties pieredzē par šiem procesiem. Kā norādīja Luksemburgas aizsardzības ministrs, tā ir laba iespēja — mazām un ne tik mazām valstīm sadarboties aizsardzības jomā. Mūsu darbības lauks ir tikai maza daļa, runājot par drošības un cilvēktiesību ievērošanas pasākumiem, sacīja Š.Gorenss. Abas valstis ir vienisprātis gan par globālajiem procesiem pasaulē un Eiropā, gan par Latvijas vēlmi iestāties NATO.

Ģ.V.Kristovskis informēja, ka abas puses pārrunājušas eiroatlantiskos drošības pasākumu aspektus, NATO paplašināšanu, Eiropas drošības un aizsardzības politiku. Sarunā raksturoti Latvijas un Baltijas reģiona drošības jautājumi, pārrunātas attiecības ar Krieviju un citi jautājumi.

Pie ārlietu ministra

Vakar, 22. aprīlī, ārlietu ministrs Indulis Bērziņš tikās ar Luksemburgas aizsardzības ministru Šarlu Gorensu.

Ārlietu ministram Indulim Bērziņam tiekoties ar Luksemburgas aizsardzības ministru, pārrunāti aizsardzības un drošības politikas jautājumi. Ārlietu ministrs informēja par Latvijas ārpolitiskajām aktivitātēm, uzsverot, ka šis gads būs izšķirošs Latvijas ārpolitisko prioritāšu īstenošanai. Š.Gorenss no savas puses pauda gatavību dalīties pieredzē ar Latviju ES un NATO integrācijas jautājumos. Sarunas gaitā puses pauda vienprātību, ka NATO paplašināšanās dos vispārējo labumu reģiona attīstībai. Š.Gorenss arī atzīmēja, ka Luksemburga stingri atbalsta Latvijas integrāciju NATO un ES. Luksemburgas aizsardzības ministrs, pozitīvi vērtējot Latvijas paveikto ceļā uz NATO, interesējās arī par situāciju ar vēlēšanu likumu izmaiņām.

Tikšanās ietvaros puses pārrunāja jautājumus par attiecībām ar Krieviju NATO paplašināšanās kontekstā. I.Bērziņš pauda nostāju, ka Latvija ir ieinteresēta NATO un Krievijas sadarbības dinamizēšanā, kā arī uzsvēra Latvijas gatavību veidot konstruktīvas attiecības ar Krieviju. Ministrs arī norādīja, ka Latvijas pievienošanās NATO stiprinās reģionālo drošību un stabilitāti.

Valsts prezidenta preses dienests, Ārlietu ministrijas preses centrs,“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!