• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar kopējiem spēkiem pret kontrabandu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.04.2002., Nr. 61 https://www.vestnesis.lv/ta/id/61476

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par minimālās darba algas paaugstināšanu

Vēl šajā numurā

23.04.2002., Nr. 61

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar kopējiem spēkiem pret kontrabandu

Parakstīts Latvijas un Krievijas līgums par palīdzību muitas lietās

FM1.JPG (23494 bytes)
Vakar, 22.aprīlī, Finansu ministrijā pēc līguma parakstīšanas: Krievijas Federācijas Valsts Muitas komitejas priekšsēdētājs Mihails Vaņins, Latvijas Republikas finansu ministrs Gundars Bērziņš, apmainoties ar starpvaldību līgumu

Vakar, 22. aprīlī, Rīgā noritēja Krievijas Federācijas Valsts Muitas komitejas (VMK) delegācijas un Latvijas Republikas Finansu ministrijas, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un VID Galvenās muitas pārvaldes vadītāju oficiālā tikšanās. No Krievijas uz sarunām ar mūsu valsts atbildīgajām amatpersonām bija ieradušies VMK priekšsēdētājs Mihails Vaņins, VMK priekšsēdētāja vietnieks Viktors Krutskihs, VMK Muitas starptautiskās sadarbības pārvaldes priekšnieks Aleksandrs Podčisčajevs un Ziemeļu – Rietumu muitas pārvaldes priekšnieks Vladimirs Vjunovs. Sarunās piedalījās arī Krievijas Federācijas vēstniecības Latvijā pārstāvji: vēstnieks Igors Studeņņikovs un padomnieks tirdzniecības jautājumos Jevgeņijs Tihonovs.

Tikšanās ietvaros finansu ministrs Gundars Bērziņš un M. Vaņins parakstīja Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas starpvaldī bu līgumu par sadarbību un savstarpējo palīdzību muitas lietās.

Līgums par sadarbību un palīdzību muitas jautājumos ir efektīvākais līdzeklis cīņai pret kontrabandu, nelegālo uzņēmējdarbību, nodokļu nemaksāšanu un citiem likumu pārkāpumiem, preses īssaietā pēc dokumenta parakstīšanas atzina G. Bērziņš. Viņš ar gandarījumu atzīmēja, ka Valsts ieņēmumu dienesta un Krievijas amatpersonu sarunas par līguma izstrādi un tā saskaņošanas process ir noslēdzies sekmīgi — ar abām valstīm nozīmīga dokumenta parakstīšanu.

G. Bērziņš norādīja, ka līdz ar līguma parakstīšanu ir radīti papildu instrumenti ciešākas sadarbības sekmēšanai kontrabandas apkarošanā. Pirmkārt, būtiski ir tas, ka saskaņā ar līgumu tiks paplašināta savstarpēja informācijas apmaiņa. Līgums paredz, ka vienas līgumslēdzējas puses muitas iestādes ir pilnvarotas pieprasīt informāciju par kādu pamatoti aizdomās turamu personu, transportlīdzekli vai kravu no otras puses attiecīgajām iestādēm. Tāpat abas līgumslēdzējas valstis var pieprasīt, lai otra puse uzsāktu izmeklēšanu savā teritorijā saistībā ar kādiem kontrabandas vai ekonomiskās noziedzības gadījumiem, informēja finansu ministrs.

G. Bērziņš uzskata, ka noslēgtais līgums palīdzēs uzlabot ekonomisko vidi, vienādot konkurenci mūsu valstī un dos būtisku ieguldījumu budžeta ieņēmumu palielināšanā.

FM2.JPG (24677 bytes)
Vakar, 22.aprīlī, Finansu ministrijā: Krievijas Federācijas Valsts Muitas komitejas priekšsēdētājs Mihails Vaņins un Latvijas Republikas finansu ministrs Gundars Bērziņš un Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors Andrejs Sončiks
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Pateicoties Krievijas Valsts muitas komitejas priekšsēdētājam par sadarbības nostiprināšanu, G. Bērziņš atzina, ka šis ir viens no svarīgākajiem pēdējos gados noslēgtajiem abu valstu starpvaldību līgumiem, un izteica cerību, ka tādi līgumi, kas veicinās abu valstu ekonomisko sadarbību, taps arī nākotnē.

Krievijas VMK priekšsēdētājs Mihails Vaņins pateicās mūsu valsts finansu ministram par līguma augsto novērtējumu un atzina, ka arī Krievijas valdība un VMK uzskata parakstīto līgumu par ļoti nozīmīgu dokumentu, jo tas rada nopietnu pamatu turpmākai sadarbībai starp abām valstīm muitas jautājumos.

M. Vaņins pastāstīja, ka pirms līguma parakstīšanas ar G. Bērziņu pārrunājis kopējās problēmas, ar kurām nākas saskarties muitas darbā Krievijā un Latvijā. “Mums ir darīšana ar vieniem un tiem pašiem pretiniekiem — kontrabandistiem, kas darbojas kā pret Krievijas, tā pret Latvijas muitu. Mēs šodien runājām par to, ka tādam pretlikumīgas darbības veidam kā kontrabanda ir starptautisks raksturs. Īpaši svarīgi ir tas, ka šis līgums dos iespēju veikt kopīgas izmeklēšanas pēc abu pušu pieprasījuma. Mēs runājām arī par to, ka līgums var kļūt par pamatu informācijas apmaiņai par muitas vērtības noteikšanas metodoloģiju. Šī tēma ir aktuāla gan Latvijai, gan Krievijai, jo daudzkārt nākas saskarties ar mēģinājumiem uzrādīt zemāku muitas vērtību precēm, nekā tas ir patiesībā,” sacīja M. Vaņins. Tās zināšanas, kas uzkrātas šajā jautājumā abās valstīs, palīdzēs stāties pretī negodīgo mēģinājumiem apiet likumu.

M. Vaņins informēja, ka tikšanās laikā pārrunātas iespējas tuvākajā laikā izvērst un nostiprināt reģionālo sadarbību starp Austrumlatvijas un Ziemeļrietumkrievijas muitas pārvaldēm.

Sadarbība muitas lietās starp Latviju un Krieviju tiek nostiprināta galvenokārt tāpēc, lai abu valstu budžeti papildinātos vēl lielākā mērā un lai iespējami vairāk varētu atvēlēt sociālajām vajadzībām, norādīja M. Vaņins. Viņš atzina, ka bijis patīkami uzklausīt Latvijas kolēģu viedokli, kas pilnībā sakrīt ar Krievijas amatpersonu uzskatu: abas puses muitas nozarē atbalsta ne tik daudz represīvas administratīvās metodes, kā ekonomisku sviru lietošanu.

Marika Līdaka,  “LV” tautsaimniecības redaktore

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!