• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ir palāta, kas veicinās uzņēmēju sadarbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.04.2002., Nr. 62 https://www.vestnesis.lv/ta/id/61529

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvija sveic Austrijas prezidentu

Vēl šajā numurā

24.04.2002., Nr. 62

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ir palāta, kas veicinās uzņēmēju sadarbību

Sākusi darbu sabiedriskā organizācija “Lietuvas tirdzniecības palāta Latvijā”

L2.JPG (22343 bytes)
Preses konferences vadītāji (no kreisās): Lietuvas vēstnieka padomnieks ekonomikas jautājumos Ernests Grabažis, jaunās sabiedriskās organizācijas prezidents Valdemārs Vaļkūns, Lietuvas vēstnieks Petrs Vaitiekūns un Lietuvas tirdzniecības palātas Latvijā viceprezidents Gintars Buzis
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

19. aprīlī Latvijā oficiāli reģistrēta jauna sabiedriska organizācija — Lietuvas tirdzniecības palāta Latvijā. Sadzīvē gan parasti biežāk runā par slimnīcu vai sanatoriju palātām, bet šim latīņu cilmes vārdam var būt arī cita nozīme — iestāde, kas vada kādu nozari.

Vakar, 23. aprīlī, Lietuvas vēstniecībā Rīgā notika preses konference, lai iepazīstinātu plašāk ar jaundibinātās sabiedriskās organizācijas mērķiem, darbību un dibinātājiem. Sanākušos plašsaziņas līdzekļu pārstāvjus uzrunāja Lietuvas vēstnieks Petrs Vaitiekūns:

— Ideja dibināt Lietuvas tirdzniecības palātu Latvijā radās Lietuvas un Latvijas uzņēmēju neformālo tikšanos laikā, kuru ierosinātāja bija Lietuvas vēstniecība Latvijā. Palātas mērķis ir veicināt un atbalstīt komerciālus darījumus starp Lietuvu un Latviju.

Tāpat palātas pienākums ir pārstāvēt palātas biedru kopīgās intereses, palīdzēt Lietuvas un Latvijas uzņēmēju pārstāvjiem veidot savstarpējus personiskus kontaktus, aizstāvēt palātas biedrus visu līmeņu Latvijas valsts un vietējās pārvaldes institūcijās. Tāpēc Lietuvas tirdzniecības palāta Latvijā būs savdabīgs Lietuvas uzņēmēju advokāts, risinot dažādus jautājumus un problēmas Latvijas varas institūcijās. Svarīgi atzīmēt, ka tā ir pirmā Lietuvas tirdzniecības palāta, kas izveidota ārzemēs.

Tādas vai līdzīgas citu zemju uzņēmējdarbības atbalsta struktūras Latvijā darbojas jau sen. Un tikai tagad Lietuva un Latvija, kurām ir cieša ekonomiskā sadarbība, veido biznesu stimulējošu struktūru. Latvija ir svarīgākā Lietuvas investīciju partnere. Mēs esam nozīmīgi tirdzniecības partneri, un abpusējais eksports iepriekšējos gados ir ārkārtīgi būtiski audzis: no Lietuvas uz Latviju — 28 procenti, no Latvijas uz Lietuvu — 18 procenti. Esmu drošs, ka no 22. līdz 25. maijam notiekošās Lietuvas dienas Latvijā mūsu politiskajiem, ekonomiskajiem un kultūras sakariem dos jaunu impulsu.

Savas uzrunas turpinājumā Lietuvas vēstnieks uzsvēra, ka Lietuvas un Latvijas cieša ekonomiskā sadarbība ir kā tilts, kas balstās divos krastos — preču un

L1.JPG (25257 bytes)
Lietuvas tirdzniecības palātas Latvijā prezidents Valdemārs Vaļkūns un Lietuvas vēstnieks Petrs Vaitiekūns preses konferencē
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

pakalpojumu plūsma pa to rit abos virzienos. Vienlaikus šāda sadarbība ir laba sagatavošanās konkurencei Eiropas Savienībā. Konkurence pozitīvi ietekmē preču un pakalpojumu kvalitāti, kā arī to cenu. Konkurence rada labus apstākļus, lai ieinteresētu par šo Baltijas jūras piekrasti darījumu aprindas gan Austrumos, gan Rietumos.

Petrs Vaitiekūns atzīmēja, ka aizvien vairāk uzņēmēju, politiķu un preses pārstāvju saprot — Lietuva un Latvija vispirms ir partneres, kas tiecas uz vieniem un tiem pašiem stratēģiskajiem mērķiem. Vēstnieks izteica stingru pārliecību, ka Lietuvas tirdzniecības palāta Latvijā kļūs vēl par vienu iespēju, kas sekmēs Lietuvas un Latvijas abpusēji izdevīgas tautsaimnieciskās sadarbības attīstību.

Palātas dibinātāji ir 15 Lietuvā un Latvijā reģistrēti uzņēmumi.

Žurnālisti saņēma Lietuvas tirdzniecības palātas Latvijā statūtus un tika iepazīstināti ar jaunās organizācijas struktūru — palātas vadības augstākā institūcija ir septiņu direktoru valde. Dibināšanas sapulcē par valdes prezidentu ievēlēts Valdemārs Vaļkūns, uzņēmumu “Valdo prekyba” un “Voldemars” īpašnieks. Bija iespēja aprunāties gan ar jauno palātas prezidentu, gan viņa vietnieku Gintaru Buzi, kas pārstāv Panevēžas uzņēmumu “PS Trests”.

Andris Sproģis, “LV” nozaru virsredaktors

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!