• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par izaicinājumiem rītdienas ceļā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.04.2002., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/61629

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par īstu dāsnumu un līdzjūtīgu sirdi

Vēl šajā numurā

26.04.2002., Nr. 64

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par izaicinājumiem rītdienas ceļā

Saeimas deputāts Ivars Godmanis:

Latvijai, iestājoties NATO un Eiropas Savienībā, lielā politika nebeigsies, jo tai būs jāpieņem jauni izaicinājumi. Nosacīti tos var sadalīt trīs daļās: izaicinājumi ārpolitikā, ekonomikā un sabiedrības attīstībā.

Lielākais izaicinājums Latvijas ārpolitikai, manuprāt, būs tās spēja vai nespēja īstenot suverēnas NATO un ES dalībvalsts politiku. Tādu politiku, kas aizstāv savas nacionālās intereses un nākotnes mērķu sasniegšanai meklē sabiedrotos pašā ES, piemēram, starp nelielām valstīm, Baltijas kaimiņiem un ziemeļvalstīm. Savā politikā Latvijas jābūt gatavai cīnīties arī pret iespējamām lielo valstu hegemonijas izpausmēm.

Raksturojot izaicinājumus ekonomikā, mums kopīgi nepieciešams atbildēt uz jautājumu: kāds būs Latvijas ieguldījums Eiropas kopējā nākotnē?

Manuprāt, īsākā atbilde varētu būt: dinamiskas ekonomikas izaugsmes piemērs, jaunas dalībvalsts uzdrīkstēšanās un ambīcijas, attiecību pieredze ar ES austrumu kaimiņiem – Krieviju un citām NVS valstīm.

Izaicinājums mūsu ekonomikai ir atrast labākos veidus, kā atbalstīt mūsu vietējo uzņēmēju, lai tas varētu konkurēt Eiropas un globālajā tirgū, un vienlaikus uzturēt augstus tempus iedzīvotāju labklājības līmeņa celšanā.

Ieskicējot Latvijas nākotni tālākā perspektīvā, es redzu vēl lielākus izaicinājumus mūsu spējām un varēšanai. Izaicinājums: vai mēs varam padarīt Latviju par ES ziemeļaustrumu reģiona ekonomiskās attīstības līderi un Rīgu par ES ziemeļaustrumu ekonomisko centru?

Sabiedrība un tās attīstība ir noteicošais faktors, lai mēs veiksmīgi varētu pieņemt visus nosauktos izaicinājumus. Tas nozīmē, ka visa pamatā ir jautājums: vai mēs kā sabiedrība varēsim izmantot visas iespējas un izaicinājumus, ko mums piedāvās rītdiena? Manuprāt, galvenais izaicinājums mūsu sabiedrībai – nostiprināt un pilnveidot modernu pilsonisko sabiedrību.

Ne mazāks izaicinājums par pirmo – nostiprināt latviskās vērtības pilsoniskā sabiedrībā, tai iekļaujoties globālajā politiskajā un ekonomiskajā vidē. Lai aizstāvētu savu identitāti un vienlaikus dotu ieguldījumu daudznacionālajai Eiropas “ģimenei”, jāīsteno latviskās pašapziņas nostiprināšanas politika.

Treškārt, tā ir latviskuma ekspansija Eiropā un pasaulē. Lai gan mūsu vēsture ir traģiska, latvieši ir saglabājuši savu baltu tautu kultūras mantojumu, tradīcijas, dzīvesveidu, attīstījuši sevī tādas personas īpašības kā uzņēmība, zinātkāre un darba tikums. Tās ir nacionālās vērtības, kas mums ir jāpaņem līdzi, izejot pasaulē.

 

“DIENA”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!