• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par zemes īpašuma ienesīgumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.04.2002., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/61631

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Savienības iedzīvotāji par gaidāmo paplašināšanos

Vēl šajā numurā

26.04.2002., Nr. 64

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par zemes īpašuma ienesīgumu

Nekustamo īpašumu vērtētāju asociācijas prezidents Vilis Žuromskis:

Nekustamā īpašuma cenas dažos tirgus segmentos jau šobrīd ir tuvas Eiropas cenu līmenim. Jo sevišķi komercapbūves un individuālās dzīvojamo māju apbūves zemes cenas Rīgā un tās tuvumā. Nekustamā īpašuma tirgus attīstību nosaka naudas apgrozījums attiecīgajā reģionā. Pilsētā naudas apgrozījums ir daudz lielāks. Ja Latvija būs interesanta investoriem un šeit ienāks ārvalstu kompāniju pārstāvniecības un tām būs vajadzīgas biroju telpas, tad nenotiks tāds biroju telpu cenu kritums, kāds tas ir šobrīd. Kāps dzīvokļu cenas Vecrīgā un tai tuvajos rajonos. Arī ārpus Rīgas šobrīd daudzas teritorijas apbūvē un cenu līmenis aug. Tas augs arī turpmāk.

Es lauku zemju īpašniekiem ieteiktu nekādā gadījumā nesteigties ar zemes pārdošanu. Nekādā gadījumā. Jo arī lauku zemes cenas kāps, un šis cenu kāpums būs lielāks nekā pilsētas apbūves zemei. Nabadzības dēļ nevajadzētu pārdot zemi un iegūto naudu ātri notērēt sadzīviskām vajadzībām. Zeme ir kā krājkase, un neviena banka nevar dot augstākus procentus kā zemes īpašums.

Par Eiropas Savienību runāsim tad, kad mēs tur būsim. Eiropas Savienība mūs uzskata par plikiem, nabagiem un mazliet dumjiem. Bet tā nebūt tas nav. Tādēļ paredzu, ka zemes cenas tiešām varētu palielināties desmitkārtīgi, bet ne pirmajos mēnešos un ne pirmajā gadā. Jāpaciešas.

Ja nu tomēr īpašnieks vēlas savu zemi pārdot, lai viņš vēršas pie sertificētiem vērtētājiem. Mūsu uzņēmumā (V. Žuromska privātuzņēmumā SIA “Eiroeksperts Rīga” – “LV”) konsultācijas pakalpojums maksā ap 20 latiem, bet lauciniekiem mēs varam dot arī atlaides. Protams, ekspertam jābrauc uz vietas un jāskatās, tādēļ klāt vēl nāks ceļa izdevumi.

Laukos zemes vērtības aprēķini nereti bieži tiek balstīti uz baumām, jo cilvēki nezina sava īpašuma vērtību. Un to izmanto manīgi ļaudis, kas zemi uzpērk par pusvelti. Un viņi ir tie, kas daudzviet veido zemes cenu politiku reģionos.

Jo vēlāk aizlaistu zemi sāks savest kārtībā, jo lielāki līdzekļi šajā darbā būs jāiegulda. Un tas, kurš nākotnē pirks šo zemi, raudzīsies uz zemes auglību un zemes vērtību, vērtēs, cik daudz naudas ir jāiegulda, lai no īpašuma varētu iegūt peļņu. Un jo vairāk viņam nāksies ieguldīt, jo mazāk viņš par zemi gribēs maksāt. Ja no zemes grib iegūt lielus ienākumus, tad tā ir atbilstoši jākopj.

 

“LAUKU AVĪZE”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!